Skocz do zawartości
IGNORED

GDM 18/80 czy GDN 16/50/6

Silak

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do osób, które miały styczność z głośnikami wymienionymi w temacie. Moje pytanie, który z wymienionych głośników lepiej poradzi sobie z pasmem od około 200-300Hz do 3-4kHz, chodzi mi głównie o jakość wytwarzanego przez te głośniki dźwięku. GDM 18/80 czy GDN 16/50/6 ??

https://www.audiostereo.pl/topic/43854-gdm-1880-czy-gdn-16506/

Ja używałem podobny do GDM 18/80 głośnik (prawdopodobnie odpowiednik) oznaczony jako Westra PM-175-2118. Te Westry miały nasączane i lakierowane na czarna membrany i malowany na czarno kosz. W obudowie zamkniętej o objętości 2-3 litry wytłumionej całkowicie watą ich częstotliwość rezonansowa wynosiła ok. 150 Hz, więc przy podziale jaki zastosowałem (też w tym zakresie ok.250-300 Hz)dawała wyraźnie słyszalne podbarwianie brzmienia. Ten rezonans był też widoczny na pomiarach jakich wtedy dokonałem: charakterystyki impedancji i napięciowej filtra. Mój filtr był prosty, składał się tylko z pojedyńczego kondka. Ostatecznie zastosowałem te głośniki z wyższym podziałem od ok. 800 Hz do ok. 3,5-4 kHz i służyły mi prawie 10 lat. Mają dużą efektywność. GDN 16/50/6 nie stosowałem, więc nie mam porównania.

Poniżej zamieszczam schemat zwrotnicy moich kolumn, w których użyłem tych Westr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czesc

Ja osobiscie nie mialem stycznosci z GDM 18/80 ale uzylem GDN 16/50/6 przy budowie dwudroznych kolumn z Vifa Xt 25 TG.

Moge ci powiedziec, ze srednica jest ok. Wszystko ladnie, wyraznie slychac. Dobra szczegolowosc. Efektywnosc na dobrym poziomie, napewno co cichzsze niz GDM.

Zastosowalem podzial z Vifa 2,8 kHz, 6dB dla GDN i 12 dB dla Vify.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.