Skocz do zawartości
IGNORED

Szczyt AudioVoodoo ?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

pawcio, 22 Cze 2008, 19:38

>najpierw napisałeś

>"Lampa - jeśli ktoś lubi specyficzny, zniekształcony dźwięk: ciepły, bez mocy."

>później, że to się odnosi do wzmacniaczy SE a na pytanie jakich słuchałeś odparłeś, że

>"nie ma ŻADNEGO znaczenia jakich lampowców słuchałem, ani czy w ogóle słuchałem."

>czyli teza nt. brzmienia lampowców SE została wymyślona.

>tak?

Chłopie, a gdzie je napisałem, że piszę to na podstawie własnego doświadczenie z lampami ? To że dźwięk lampy jest zniekształcony i bez mocy, to są fakty wynikające z danych technicznych wzmaków lampowych, a to że dźwięk jest ciepły, to są liczne głosy wyznawców (aczkolwiek nie widziałem testu, który by potwierdzał ciepłe brzmienie lampowców). Bo to, że mogę być słyszalne w ślepym teście wynika z ich kiepskich parametrów i ślepych testów.

Moje, czy Twoje *wrażenia* z ze zwykłych odsłuchów są bez znaczenia, to są tylko ulotne wrażenia, które można łatwo zaburzyć. Więc Twoja obsesja na ten temat jest niezrozumiała.

Gość

(Konto usunięte)

paul_67, 22 Cze 2008, 19:42

>Wszystkie Pawły to bajkopisarze! Pozdrawiam! Paweł

Jeśli czujesz się bakopisarzem, to OK. Ja nie, ja daję twarde argumenty i liczne głosy ekspertów.

Jeśli chcesz coś dodać w kwestii merytorycznej, to czekam :)

Ale z tym to kiepsko na tym forum...

Ależ ja nie mam żadnych obsesji.

po prostu lubię lampy.

a mój SE mimo swoich kilkunastu watów aż kipi dynamiką!

wzmacniacze lampowe grają "ciepło" > lampowce SE grają ciepło > nie słuchałem żadnego lampowca SE > mówią tak liczni wyznawcy > nie widziałem testu, który by potwierdzał

czy to się trzyma kupy?

eee, chyba nie bardzo.

>ja daję twarde argumenty

hmmm, które? (Twoje linki mnie nie przekonują ani odrobinę)

Gość

(Konto usunięte)

pawcio, 22 Cze 2008, 20:07

>Ależ ja nie mam żadnych obsesji.

>po prostu lubię lampy.

>a mój SE mimo swoich kilkunastu watów aż kipi dynamiką!

Lub sobie.

kilkanaście Wat kipi energią... ? OK, nie wszyscy lubią słuchać głośno ;)

>wzmacniacze lampowe grają "ciepło" > lampowce SE grają ciepło > nie słuchałem żadnego lampowca SE >

>mówią tak liczni wyznawcy > nie widziałem testu, który by potwierdzał

>czy to się trzyma kupy?

>eee, chyba nie bardzo.

Cóż, teza o ciepłym brzmieniu musiałaby zostać sprawdzona eksperymentalnie. Ale co podważasz ? Że lampowce grają ciepło ? Tak piszą Ci, którzy oceniają sprzęt tak jak Ty...

>>ja daję twarde argumenty

>hmmm, które? (Twoje linki mnie nie przekonują ani odrobinę)

Żeby to zrozumieć: to trzeba dobrze znać angielski, mieć trochę pojęcia o elektronice i statystyce + zdrowy rozsądek. Nie mam do Ciebie żalu, że nie trafiają do Ciebie te informacje. Ale z pewnością są ludzie na tym forum, którzy skorzystają z tej wiedzy :))

nie pisaleś o mocy wzmacniacza tylko o dźwięku bez mocy.

>kilkanaście Wat kipi energią... ? OK, nie wszyscy lubią słuchać głośno ;)

ja też nie. wiesz co to mikrodynamika?

>Cóż, teza o ciepłym brzmieniu musiałaby zostać sprawdzona eksperymentalnie. Ale co podważasz ? Że

>lampowce grają ciepło ? Tak piszą Ci, którzy oceniają sprzęt tak jak Ty...

wyżej napisałeś, że nie widziałeś tesu, który by to potwierdzał.

kto więc pisze o ciepłym brzmieniu?

>kilkanaście Wat kipi energią... ? OK, nie wszyscy lubią słuchać głośno

Chyba XYZ nie wiesz do końca co to dynamika. Jeżeli uważasz ze to tylko wysoka głośność to... to chyba tracisz coraz bardziej na wiarygodności.

>XYZPawel, 22 Cze 2008, 22:17

>Żeby to zrozumieć: to trzeba dobrze znać angielski, mieć trochę pojęcia o elektronice i statystyce +

>zdrowy rozsądek. Nie mam do Ciebie żalu, że nie trafiają do Ciebie te informacje. Ale z pewnością są

>ludzie na tym forum, którzy skorzystają z tej wiedzy :))

Hej trójwymiarowy, jak się dzisiaj masz? Wierzę, że dobrze :-)

Z jakiej wiedzy ciołku, z twoich przedruków czy odnośników?

"trzeba dobrze znać angielski...." ROTFL

co za błazen

Gość

(Konto usunięte)

Zdzislav, 22 Cze 2008, 22:33

>>kilkanaście Wat kipi energią... ? OK, nie wszyscy lubią słuchać głośno

>

>Chyba XYZ nie wiesz do końca co to dynamika. Jeżeli uważasz ze to tylko wysoka głośność to... to

>chyba tracisz coraz bardziej na wiarygodności.

Jeszcze chcesz napisać, że lampowce mają małe szumy... ?

paul_67, 22 Cze 2008, 22:28

>Na tych samych watach lampa będzie grała głośniej niż tranzystor

Jeśli Twoja lampa ma bardzo niskie tłumienie i woofer biega bez kontroli to nie znaczy że "lampa ma power" ;)

Gość

(Konto usunięte)

paul_67, 22 Cze 2008, 22:28

>Na tych samych watach lampa będzie grała głośniej niż tranzystor.Wiem to z doświadczenia.Mój

>lampowiec ma tylko 36 W i nie jest wcale słabeuszem!

Napisz mi jak to możliwe, że te same waty znaczą co innego w lampach i w tranzystorach. Równie dobrze możesz dowodzić, że 2+2 w Polsce to 5, a w USA 4...

Ktoś coś niedawno pisał jakie to problemy sprawiają kolumny tranzystorowcom ? Proszę bardzo:

str. 54 gazety

http://www.theaudiocritic.com/back_issues/The_Audio_Critic_16_r.pdf

rysunek 2, wzmak tranzystorowy, wykres zdjęty z wyjścia wzmaka. Obciążenie to kolumny Carvera. Ups, wykres płaski...

rysunek 8, wzmak lampowy, ups... góry i doliny +- 1 dB: to jest słyszalne.

To są twarde dowody. Jakie Wy macie ? Pustosłowie i wyzwiska.

XYZPawel, 22 Cze 2008, 22:40

>Zdzislav, 22 Cze 2008, 22:33

>

>>>kilkanaście Wat kipi energią... ? OK, nie wszyscy lubią słuchać głośno

>>

>>Chyba XYZ nie wiesz do końca co to dynamika. Jeżeli uważasz ze to tylko wysoka głośność to... to

>>chyba tracisz coraz bardziej na wiarygodności.

>

>Jeszcze chcesz napisać, że lampowce mają małe szumy... ?

Chcę Ci uświadomić ze dynamika to nie jest tylko głośno - cicho,

nie piszę tylko o lampach.

XYZPawel, 22 Cze 2008, 22:17

>pawcio, 22 Cze 2008, 20:07

>

>>Ależ ja nie mam żadnych obsesji.

>>po prostu lubię lampy.

>>a mój SE mimo swoich kilkunastu watów aż kipi dynamiką!

>Lub sobie.

>kilkanaście Wat kipi energią... ? OK, nie wszyscy lubią słuchać głośno ;)

>

>

>>wzmacniacze lampowe grają "ciepło" > lampowce SE grają ciepło > nie słuchałem żadnego lampowca SE

>>

>>mówią tak liczni wyznawcy > nie widziałem testu, który by potwierdzał

>>czy to się trzyma kupy?

>>eee, chyba nie bardzo.

>

>Cóż, teza o ciepłym brzmieniu musiałaby zostać sprawdzona eksperymentalnie. Ale co podważasz ? Że

>lampowce grają ciepło ? Tak piszą Ci, którzy oceniają sprzęt tak jak Ty...

>

>>>ja daję twarde argumenty

>>hmmm, które? (Twoje linki mnie nie przekonują ani odrobinę)

>Żeby to zrozumieć: to trzeba dobrze znać angielski, mieć trochę pojęcia o elektronice i statystyce +

>zdrowy rozsądek. Nie mam do Ciebie żalu, że nie trafiają do Ciebie te informacje. Ale z pewnością są

>ludzie na tym forum, którzy skorzystają z tej wiedzy :))

Jednym slowem olewamy nasze systemy i wszyscy kupujemy zestawy elektronika + radyjka od rydzyka, aha zapomnialbym, trza kupic sluchawki, eeee to takie za 10 zlotych wystarcza, u siebie w saturnie sobie kupie i jeszcze mi kiero cenke zrobi to moze i za piatala bede mial:D

Albo nie, kupie sobie grzalke, bede udawal, ze mam lampcwca:D

XYZPawel: nie no masz racje jak my moglismy tak sie pomylic, kurcze, jak moglismy byc tak slepi, mysle, ze nas przekonales - ja od dzisiaj wywalam caly system, nie ma co jak to wszystko brzmi tak samo, to po co to wogole trzymac, radyjko przenosne bede mial, i bede mial takie basiki i sopranki a i srednica bedzie jak trza.

Ja juz wybralem, a Wy?

Hmm, takie rzeczy to tylko w Erze :D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość

(Konto usunięte)

neomammut, 22 Cze 2008, 22:56

>Jednym slowem olewamy nasze systemy i wszyscy kupujemy zestawy elektronika + radyjka od rydzyka, aha

Kilkoma słowami: albo nie rozumiesz co piszę, albo wciskasz mi nie moje poglądy. Aby Ci pomóc trochę, bo niegramotny jakiś jesteś, proszę, tu jest link, który Ci pomoże poznać moje poglądy, miłego czytania. Mam nadzieję, że sprostasz.

http://www.audiostereo.pl/Co_wazniejsze_kolumny_czy_elektronika_43741.html

>grzechniks, 22 Cze 2008, 22:45

>

>>Trójwymiarowy,

>>

>>Co to jest dynamika?

>

>techniks, co to jest google ?

XYZ Trojwymiarowy pisze sie technics to raz...

Dwa: stary nie pisz bzdur i nie probuj wszystkich obrazac, nie byles, nie jestes i nigdy nie bedziesz audiofilem, a nawet jesli kiedykolwiek byles, to coz, nie wyszlo... zal mi cie...

Co do tekstow, to znowu link, nie zwiazany z tematem, stary no jak mozesz miec takie poglady, czy zdania na roznie tematy jak nie masz w tym kompletnego doswiadczenia, co z tego, ze podales pare linkow, ale to sa obce poglady, to tak jak bys byl instruktorem od prawa jazdy nei majac prawa jazdy i nie jezdzac samochodem! Twoje zdania, czy jakiekolwiek argumenty do mnie nie przemawiaja, poniewaz cala dyskusja opiera sie na obcych (co jest poprostu najgorsze) doswiadczeniach. Nie mowie, ze wymiana pogladow, zdan, doswiadczen jest zla, wrecz przeciwnie, ale kazdy kto zaczyna sie czyms interesowac, probuje rownierz samemu doswiadczac pewnych rzeczy zwiazanych z tematem. Z dyskusji mniemam, ze lampowcow pewnie nie slyszales, mowiac, ze lampa znieksztalca, jest slaba bez jaja jestes w bledzie. Nie bede ci przedstawiam argumentow, bo ty nie przedstawiles zadnych!

Kazdy ma prawo do wlasnego zdania, pogladu, ale czasem to nie sa poglady tylko chec pokazania sie, glupie nie poparte doswiadczeniem wystawiaja cie tylko na posmiewisko!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Kiedy ostatnio widziałem się z Marynią to powiedziała, zeby XYZ od niej pozdrowić, bo mrówki jej chodzą po omawianej części, kiedy on tutaj dyskutuje. To pewnie tak jak z dostawaniem czkawki, kiedy o tobie mówią.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.