Skocz do zawartości
IGNORED

Szczyt AudioVoodoo ?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Czy kable działają? Działają, bo bez tego by dźwięku nie było. Czy kable wpływają na dźwięk? (tak tłumaczę sobie pytanie z języka wijowego na polski) - często wpływają. Co mogę jeszcze?

• Redaktorzy

Jak za młody, to z Gogolem już chyba nie będę wyskakiwał. Tym bardziej, że: "nie trza nam tych waszych gogli-mogli. Własne sztuki napiszem!" (anonimowy komisarz d.s. kultury, 1 połowa XX w.)

Redaktor

Jak sadzi Paweł XYZ, Parantulla, paru innnych - lekiem na całe zło SĄ KOLUMNY. WG. mnie jest to BZDURA - kolumny, im lepsze, tym bardziej demaskują niedoskonałości elektroniki. Identycznnie jest z kablami. Chciałbym się dowiedziec - jak jest naprawdę? Na badaniu słuchu, byłem, wg. pani robiącej test powinienem byc muzykiem tzn. jeszcze tak dobrego ucha nie uswiadczyła w swojej karierze (prawego). Mogę przesłać test.

WIJ ma sporo racji.

We wszystkim chodzi o kompromis.

Szkoda że nikt nie "zatrybił" tego co wcześniej napisałem.

Dobre zestawy głośnikowe mają zniekształcenia na poziomie poniżej 1%.

Preampy liniowe .... często znacznie więcej.Mimo not katalogowych podających pracę w paśmie np.od 20 Hz do 100khz. Wynik pon.0,5% w całym pasmie preampa to już nie zły wynik jak na masowy produkt.

Co do źródeł... to już mamy do czynienia z masakrą.

Często podawane zniekształcenia dotyczą zakresu 1kHz. Tu faktycznie można zejśc poniżej 0,005% thd.

BEZ PODŁĄCZONYCH KABLI !

Bo z kabelkami o pojemnościach powyżej 100pF/1mtr zaczynają się kujawianki.

W zakresach poniżej 40Hz i powyżej 10kHz sprzęty mają bardzo często zniekształcenia nie niższe od 10% thd....tak,tak idą w dziesiątki a nie dziesiętne procenta.

Urządzeń z niskimi zniekształceniami poniżej 0,5% w całym pasmie jest około 5%.

Nie chcę powodować kłótni czy innych najazdów.

Jeden to wie drugi nie, a inny nie chce wiedzieć.

Różnice w okablowaniu są, bo muszą być.

Pod tym względem z Pawłem XYZ mogę się zgodzić, różne wzmacniacze poprawnie zrobione a napędzone z dobrej klasy źródła.... zagrają podobnie.

W przeciwieństwie do źródeł.

Różnice będą ... ale w postaci niuansów.

Suma sumarum, ostatnimi czasy doszedłem do wniosku że większość dostępnych źródeł wdzięku jest denna.

Wszystko to pokrętne.

Wij, 30 Sie 2008, 18:41

>Redaktor

>

>Jak sadzi Paweł XYZ, Parantulla, paru innnych - lekiem na całe zło SĄ KOLUMNY. WG. mnie jest to

>BZDURA - kolumny, im lepsze, tym bardziej demaskują niedoskonałości elektroniki. Identycznnie jest z

>kablami...

Hola hola drogi kolego, nieco się zapędziłeś.

Nikt nie twierdzi, że lekiem na całe zło są kolumny, chociaż dobre zazwyczaj są, tylko że przy całym systemie jaki już mamy, wpływ reklamowanych w prasie (czy na forum) gówienek na brzmienie, nawet jeśli występuje, to w stopniu nieporównywalnie mniejszym niż zmiana kolumn czy wzmacniacza, nie mówiąc już o tym jakim nakładem kosztów tą rzekomą poprawę można usłyszeć, zakładając na chwilę że w ogóle można coś tam usłyszeć. Także byłeś blisko, ale nie do końca ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • Redaktorzy

"Jak sadzi Paweł XYZ, Parantulla, paru innnych - lekiem na całe zło SĄ KOLUMNY. WG. mnie jest to BZDURA"

Oczywiście, ze bzdura, Chronosie Monadowiczu, gdyż nie ma "leku na całe zło". Nie są nim ani kolumnmy, ani wzmacniacze ani źródła, ani nawet promienie kosmiczne. Wszelki fanatyzm w promowaniu jednego, jedynego rozwiązania, które załatwia wszystko, jest niemądry.

Parantullla

A powiedz, że Ty człowieczku w końcu: Chciałbym i bardzo Wam zazdroszczę!

Brakuje mi dobrego auta, takiego z silnikiem, dlatego staram się takie mieć...

Brakuje mi dobrego audio, dlatego staram sie takie mieć....

Chciałbym być przystojny, ale nie jestem....

Chciałbym mieć dużegooooo, ale nie mam!

I co byś jeszcze waćpanna chciał?

Co bym chciał?

Na przykład poznać tajemnicę budowy i zbawiennego wpływu na dźwięk:

-hajendowych kontaktów

-hajendowych sieciówek

-hajendowych instalacji elektrycznych w 25, 50, 100 letnich budynkach

oraz

-hajendowych podkładek, platform, stolików itp.

-hajendowych podstawek pod kable

-hajendowych standów pod tekturowym monitorkiem z 13, 15, 17-cm midwooferem

a najbardziej mnie fascynują magiczne miedziane płytki poprawiające pracę wszystkich urządzeń RTV-AGD, które to płytki wystarczy tylko zakupić (tutaj pada zazwyczaj odpowiedni link do aukcji) i w dowolnym miejscu umieścić, żeby poprawiło nam się... wszystko. Może mamy tutaj kogoś, kto nabył te cudeńka i zechce się z nami podzielić wrażeniami? Śmiało...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Wij, 30 Sie 2008, 21:48

>a może jeszcze chciałbyś się Parantullla - tempaku umówić na ustawkę - chętnie służę!

Po pierwsze "tempaku" się piszę przez "ę"

a po drugie nie cwaniakuj chłopcze za bardzo, po paru takich mądrych już tutaj było i na sraniu w pieluchy wszystko się skończyło. Także uważaj, żebyś się nie upaćkał ;)

tempak

zwrot dopuszczalny "stylowy"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

tajemnica kabli dla parantuli

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.