Skocz do zawartości
IGNORED

Pianocraft E-810 do muzyki Trance?

szymek20

Rekomendowane odpowiedzi

skoro ma być subwoofer koda to lepszy może model sw-100b ale czy nie za duży do mojego pokoju ? i czy jest lepszy od tego tonsila ? i dlaczego użytkownik krzysieklysy twierdzi że ten tonsil dobrze zagra? i czy nadąży za tym onkyo ? bo myślę czy nie wybrać się na posłuchanie tego tonsila bo do sklepu który go oferuje jak i do samej firmy tonsil mam może ze 300m.

?

W takim razie marsz do sklepów ;) Wpierw Tonsil, a potem jakiś MM czy Saturn czy Electro World, tam nie będzie problemu zobaczyć jak gra Onkyo z Subem Kody czy Magnata. Tylko poproś o taką prezentację w pokoju odsłuchowym(tam gdzie mają w większości sprzęt stereo).

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• 4 miesiące później...

Witam ponownie więc zakupiłem ten subwoofer tonsil sub 9.1 classic oraz połączyłem go kablem klotz lagrange gy107 z wtykami neutrik. Całość gra bardzo dobrze jak dla mnie a na pewno lepiej niż bez subwoofera. Sub gra w miarę szybkim i twardym basem co mi się akurat bardzo podoba ale mógłby schodzić nieco niżej.Przed zakupem subwoofera słuchałem yamachy sw yst 012 i yst045 i mnie spodobał się najbardziej sub 9.1. Mam jeszcze jedno pytanie A więc: Czy miniwieża onkyo cs-525 i jakiś subwoofer np. wspomniany przeze mnie wyżej sub 9.1 classic zagra lepiej niż głośniki komputerowe logitech x-540 ? chodzi mi o to jak by wypadło porównanie obu zestawów (ta miniwieża+subwoofer i logitech x-540) który zestaw by lepiej zabrzmiał jeżeli chodzi o wokale, dynamikę, bas, czy głośność?oczywiście chodzi mi tylko o muzykę.

?

Logitech raczej nie zagrał by taką barwą, bo ma dość kiepski środek i stłumione wysokie, dlatego jeśli chodzi o muzykę sporo lepiej wypadł by Onkyo. Tak samo jakbyś wziął nawet Loga Z5500 to i tak będzie gorszy niż dobry mini system audio + sub. Suba odcinasz powiedzmy na 60-70HZ(kwestia odsłuchów) tak by całość dobrze ze sobą grała i komputerowe kolumny nie mają nic do powiedzenia w kwestii muzyki, w KD Z5500 loga może okazać się trochę bardziej efekciarski(bo jest tak zestrojony), ale na dłuższą metę męczący i nie ma takiej barwy.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Pytam tak bo mój kuzyn ma te głośniki logitech x-540 i używa ich wraz z rodziną jako głównego kina domowego podpiętych do tv sharp 32cale w salonie 5na4m i 3m wysokim. i mówi że jak mocno podgłośni to "szyby powylatują" i mówi też że te logitechy by zmiotły pod każdym względem (mówi że mają czyste wokale i super bas, że ich stosunek sygnału do szumu to ok 96db i dzięki temu nie słychać żadnych szumów) to moje onkyo cs-525 + sub 9.1 classic (odcięty na 80hz).Więc proszę o kolejne wypowiedzi w tym temacie.I z góry dziękuję.

?

Jak one mają super wysokie to znaczy że Twój kuzyn nie słyszał dobrych wysokich tonów(tu choćby kolumny z Piano Crafta sobie bez trudu poradzą, a jest to dobra budżetówka, tak jak i Twoje kolumny, mimo że słabsze troszkę od tych od Piano Crafta), co do basu to wiadomo że fizyki się nie oszuka(kolumny podstawkowe kontra sub), jednak masz w zestawie sub'a który jest o niebo lepszy od tego co ma Twój kuzyn. Dalej, moc i to że szyby latają ma się nijak do jakości brzmienia, a znaczy tylko tyle że mają wysokie ciśnienie akustyczne w pokoju(wysoka moc do metrażu pokoju). Z kolei Twoje Onkyo ma to czego nie mają logi czyli już zalążki fajnej średnicy(to właśnie dzięki niej słyszysz smaczki których nie usłyszy kuzyn w swoich nagraniach), jak i to że elektronika Twojego Stereofonicznego Onkyo jest lepsza niż każde KD do 1000-1400zł(bez kolumn). Jeśli Twój kuzyn chwali się danymi, to pochwal się swoimi:

- Signal-to-Noise Ratio 100 dB

- Wide Range Amplifier Technology (WRAT)

- High-Current, Low-Impedance Drive

- Discrete Output Stage Circuitry

- Vector Linear Shaping Circuitry (VLSC)

- Wolfson Stereo DAC

- Audio Dynamic Range 96 dB

- Total Harmonic Distortion 0.005%

No i kuzyn ma teraz niezły orzech do zgryzienia(najlepiej puść mu jakąś dobrze zrealizowaną płytę Aduio CD, spora różnica względem mp3), a tak prawdę mówiąc, jeśli Tobie to dobrze gra to nie zważaj na głosy innych, niektóre osoby ciężko przekonać że coś jest lepsze, póki same tego nie posłuchają lub nie mają.

Czyli mam rozumieć że muzyka trance to "nie muzyka" no w pewnym stopniu mogę się z tym zgodzić ale nie do końca pozwolę sobie tu zacytować:

"Trance to nie tylko muzyka. To styl życia, inne, zmysłowe spojrzenie na świat, miłość do głębokiego brzmienia wzbudzającego wielkie emocje. Słuchając możesz skakać albo płakać, poczuć przypływ energii lub też wzruszenie i fale wspomnień. Trance jest jak ocean uczuć - kiedy raz sie w nim zanurzysz - utoniesz, uzależni Cię i będzie Ci towarzyszyć już na zawsze..."

...: muzyki trance sie nie słucha ..: . trance sie czuje tak samo jak miłość.. szczęście ..: rozkosz ..: . to cudowna emocja która przeszywa nasze ciało ..: pozwala się sobą delektować niczym boska ambrozja.. :jest jak ocean uczuć .. raz się zanurzysz i utoniesz w nim..: jestem przepełniony pasją do tej muzyki..:

Trance nie tylko cieszy, bawi i porywa do tańca, ale także wzrusza do łez, pobudza do marzeń. Ta muzyka pozwala zatrzymać czas. Przenosi nas w ten drugi świat - bez trosk i problemów, gdzie nasze emocje biorą górę i tak na prawdę liczy się tylko ta chwila...

więc proszę to sobie przeczytać i uświadomić sobie że to co dla jednych jest oksymoronem dla innych jest......no właśnie.....już o tym napisałem.

?

A co do tonsilowskich subwooferów to ich subwoofery zawstydziły by nie jedną yamachę jamo magnata czy kodę (w tej cenie oczywiście) a sub 9.1 classic to w jakości brzmienia jest gdzieś pomiędzy tonsil activ 200 a activ 250. więc nie jest aż taki zły wiadomo że nie jest to high-end ale jako uzupełnienie mojego minizestawu się sprawdza.... ale o gustach się nie dyskutuje....

?

Gość rochu

(Konto usunięte)

szymek20, 25 Maj 2009, 14:50

(..)Słuchając możesz skakać albo płakać, poczuć przypływ energii

>lub też wzruszenie i fale wspomnień. Trance jest jak ocean uczuć - kiedy raz sie w nim zanurzysz -

>utoniesz, uzależni Cię i będzie Ci towarzyszyć już na zawsze..."

>

>...: muzyki trance sie nie słucha ..: . trance sie czuje tak samo jak miłość.. szczęście ..: rozkosz

Uff, wzruszyłem się ; )

• 2 tygodnie później...

Chciałbym się jeszcze wam zapytać czy wtyki bananowe wpływają negatywnie na dźwięk? Czy lepiej pozostawić gołe kable czy tylko zacynować końcówki, Bo w "klubie miłośniów dobrych miniwież" na tym forum czytałem że banany źle wpływają na dźwięk i zamulają. Czy to prawda?

?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.