Skocz do zawartości
IGNORED

Pianocraft E-810 do muzyki Trance?

szymek20

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem początkującym na tym forum i chciałbym się od was dowiedzieć czy Yamaha pianocraft E-810 nadaje się do muzyki Trance (melodic-trance i vocal-trance)słucham takich wykonawców jak: ALY & FILA , ABOVE & BEYOND , ARMIN VAN BUUREN , JOHN O CALLAGHAN , KYAU VS ALBERT , LANGE itp. Większość moich utworów to mp3 i planuje zakup właśnie pianocrafta do tego celu.Moje pytania to: Czy ta wieża się do tego nadaje czy nie? Oraz co by ewentualnie zamiast tego kupić tak za ok 1500zł ? Pokój ma niecałe 12m kwadratowych i jest dość nieregularny tzn. mieszkam na poddaszu i dwie śćiany są ukośne pod kątem ok 40 stopni. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.

?

https://www.audiostereo.pl/topic/44036-pianocraft-e-810-do-muzyki-trance/

Czyli rozumiem, że nie masz za wielu płyt cd-audio ?? jeśli twoim głównym źródłem dźwięku ejst komputer to zamiast kupować wieżę lepiej zainwestować w dobre głośniki do komputera..w cenie pianocrafta dostaniesz zestawik 2.1 Bose Companion 3 lub zestaw 2.0 bose companion 2 ( 399zl) który myślę ze także cie bardzo zadowoli...natężenia dzwieku jakie te zestawy podają są jak najbardziej do 12 metrów wystarczające a nawet za duze :). Na Pianocrafcie odsłuch płytki z mp3 to udręka ;)...nie am podziału na katalogi itp...Bose da Ci więcej basu i przestrzeni niż Pianocraft przy zachowaniu wciąż świetnej jakości.

Słuchaj kolego też mam 20 lat i słucham tego samego co ty tylko z domieszką house i electro. Nie słuchaj tych audiofili oni nie wiedzą co jest dobre w wieku 20 lat. Jak będziesz miał z trzydziestkę to się przesiądziesz na wyższą półkę. Z czasem się dorobisz wartościowego sprzętu.

A co do 2.1 to tak jak piszą że nie będzie zbyt dużego natężenia dźwięku a to bardzo źle ;). 5.1 też niema sensu bo musiałbyś z 500 zł wydać na creativy żeby mieć w miarę głęboki bass podkreślam w miarę. Kup sobie jakiś używany sprzęt jakiegoś wzmaka z komisu coś pokroju yamahy pionieera z wyższej półki i jakieś tonsile. w stylu voyager 350 altus 300. I jakąś kartę muzyczną tylko żeby nie była zintegrowana :P. Ludzie z tego forum mają chore wymagania poczytaj sobie inne wątki, ich dyskusje są strasznie dziecinne. Acha i jak będziesz potrzebował pomocy to radzę elektrodę. Tam jest więcej młodych ;) Pozdrawiam i przepraszam że kogoś uraziłem. ELO

Po kolei, jeśli słuchasz tylko takiej muzyki to Piano może być wyborem nie do końca trafionym, szczególnie ze masz wszystko na mp3(jaka one maja jakość, Piano od min. 192kbps radzi sobie dobrze, poniżej tej wartości widać niedostatki mp3 i piano to eksponuje). Dalej, nie zgodzę sie ze Piano ma zła nawigacje mp3(mój E810 radzie sobie ze wszystkim). Nie zgodzę sie tez ze Piano to zestaw tylko do sypialni, bo potrafi wiele. Marcielino24 chyba nie słuchał chyba bezpośrednio Piano z Bose, jeśli twierdzi ze Bose da więcej przestrzeni, co do basu to może da ale będzie on trochę mułowaty i taki bardziej z kina domowego niż stereo. Na pewno będzie gorszy jeśli chodzi o szybkość i jego zróżnicowanie niż ten w piano. Piano to wydatek min. 1700zł bo trzeba dokupić kable glośnikowe(Procaby sie sprawdza) jak i interkonekt(ja mam tara labs prism 200). Poszukaj w wyszukiwarce i w opiniach na temat Piano. Ja dodam tylko od siebie że jestem zadowolony z Piano i jest to bardzo dobry wybór jeśli chodzi o zestaw nowy. Dodam tylko że dziś słuchałem rewelacyjnego koncertu drum & base z dodatkiem muzyki klasycznej i soul, grupy Shapeshifter. Piano znów mnie zaskoczył na plus. Na pewno Piano to nie zestaw do łojenia, ale muzykę elektroniczną też potrafi monitorować i zagrać.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Wszystkie moje mp3 są w jakośći 224kb/s lub 320.A Jeśli chodzi o ten zestaw Bose companion 3 to ile on kosztuje? bo na allegro nie widzę nic czy jest droższy od pianocrafta? To może inną wieżę np.Onkyo Cs-315 lub 325 albo Jvc UX-G70 albo philips MCD-728 albo panasonic SC-PMX3 a może coś z oferty sony? I jeszcze chciałbym dodać że nie słucham muzyki tylko z komputera ale też tak "normalnie" czyli wkładam płytę do wieży brata (on ma JVC UX-G38)i to gra lepiej niż ten zestaw co ja mam przy komputerze(Creative inspire T-3000 2.1)a mozyka jest nagrana na płytę prosto z komputera.

?

=> DawidM

Akurat bas z Bose jest kompletnie niesubwooferowy, co do przestrzeni to Piano i owszem także gra przestrzennie, ale takiego basu jak z Bose próżno w nim szukać. Dlatego akurat w takiej muzie jak preferuje autor wątku Bose pozamiata Piano - oczywiście ważna jest też karta dźwiękowa w kompie lub DAC zewnętrzny - jak o to zadbamy Bose mogą zadziwić.....

Powiem Ci tak, jakość mp3 nie jest najgorsza(mam nadzieje ze nie wypalasz jej na największej szybkości). Zestaw Bose kupisz do 1 tyś zł. Jeśli chodzi o mini zestawy to tak jak mówiłem poradzą sobie z tą muzyką, ale nie są to zestawy do łojenia.Ja i tak nie słucham głośniej niż godz. 8/9 bo wtedy jest już wystarczająco głośno. Ewentualnie można jeszcze spróbować złożyć jakiś zestaw z elementów używanych, jednak cd-player będzie musiał być kupiony nowy bo starsze nie obsługują mp3. Myślę że zmieścił byś się w kwocie 1700800zł za wzmak, cd, i kolumny. Wtedy można by poskładać zestaw to głośniejszego grania. Przy czym coś za coś. Określ też co jest dla Ciebie ważne w brzmieniu, np. czy wolisz bas szybki i punktowy czy głębokie pomruki.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

zyzio, 17 Cze 2008, 10:42

>=> DawidM

>Akurat bas z Bose jest kompletnie niesubwooferowy, co do przestrzeni to Piano i owszem także gra

>przestrzennie, ale takiego basu jak z Bose próżno w nim szukać. Dlatego akurat w takiej muzie jak

>preferuje autor wątku Bose pozamiata Piano - oczywiście ważna jest też karta dźwiękowa w kompie lub

>DAC zewnętrzny - jak o to zadbamy Bose mogą zadziwić.....

Przestrzeń i lokalizacja instrumentów jest na wyższym poziomie niż w Bose, dokupując do Piano aktywny sub, w kwocie 600/700zł np. Koda lub Magnat. Otrzymamy sporo lepsze brzmienie niż w Bose i to w każdym elemencie. Oczywiście będą to już większe koszta. Co prawda są różne gusta co do brzmienia itd. Jednak w mniejszych pokojach bas z Piano jest wystarczający, przynajmniej jeśli chodzi o mnie;) Chyba że ktoś lubi jak mu mocno tupie przez całe nagranie. Bose nie jest złym wyborem jeśli chodzi o taką muzykę, tu się zgadzam. Trzeba tylko dokupić dobrą kartę dźwiękową.

Czy może lepiej złożyć zestaw osobno ale czy dostał bym w tej cenie nowy amplituner,głośniki i odtwarzacz cd/dvd? myślałem też o czymś takim: amplituner YAMAHA RX-497 lub RX-397 głośniki WHARFEDALE DIAMOND 9.1 (wchodzą w grę tylko głośniki podstawkowe czyli monitory bo nie znajdę miejsca dla np.altusów)i do tego jakiś cd yamaha,pioneer lub podobny? czy takie coś by lepiej zagrało niż pianocraft e-810 lub te podane wyżej przeze mnie wieże?(jvc ux-g70, panasonic sc-pmx3 lub onkyo cs-315 cs-325)

?

Jeśli chodzi o moją kartę muzyczną to jest to creative Audigy2zs. I ja nie słucham głośno muzyki tylko cich albo średnio ale lubie żeby brzmiała on czysto.Nie znam się za bardzo na sprzęcie audio i dlatego proszę o pomoc. A co do basu jaki wolę to raczej punktowy i szybki ale bardzo zależy mi też na wysokich tonach a ten pianocraft rzekomo nie ma ich takich złych.

?

Jak przyjdę od lekarza to dokończymy dyskusje bo widzę że autor coś wspominiał o altusach czyli wiemy czego oczekuje, w takim razie zestaw bose plus dobra karta dźwiękowa będzie dobrym wyborem(na pewno wyedukuje go co dobrego brzmienia), chyba że złożymy zestaw używany ampli, nowy player i jakieś kolumny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

poczytaj

Ukryta Zawartość

Raczej nie chciał bym inwestować za dużo pieniędzy w sprzęt ale oprócz słuchania mp3 z komputera też słucham radia( RMI FM )oraz gram w gry typu rpg np gothic 3 spellforce 2 czy neverwinter nights 2 i taki pianocraft byłby dość uniwersalnym zestawem ale mogę się mylić.

?

Te Onkyo ma lepszy bas niż Pianocraft, sub ciężko zgrać, w Bose sub jest idealnie zgrany z satelitkami - wydaje się że bas dobiega z małych głośniczków....ciężko coś takiego osiągnąć z tanimi subami Yamahy, raczej jest to niemożliwe :(

Altusów i tak nie kupie bo nie mam miejsca dla nich. Czyli ewentualnie samo Onkyo cs-325 ? A czy te onkyo zagra lepiej czyli czyśćiej i może ciut głośniej niż wieża mojego brata ( JVC UX-G38 ) i moje obecne głośniki do komputera? ( creative inspire t-3000 )?

?

=> szymek20

Dróg masz kilka:

- Pianocraft

- Bose

- Onkyo

- używany sprzęt, ale trzeba go dobrze dobrać !!!

3 pierwsze drogi to raczej pewnik, zawsze będzie przynajmniej dosyć dobrze :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - nie bedzie porównania, Onkyo zmiecie tego JVC-a :)

Ukryta Zawartość

tak właśnie to ma mój brat i jak na taką mini wieżę to ma dosyć dobry punktowy bas ale tylko jedno drożne głośniki. Ale ona ma moc 2*20 wat a te onkyo 2*19 czy nie będzie cichsze?

?

Jedno jest pewne że chcę mieć nowy sprzęt i będzie to chyba jakaś mini wieża bo nie lubie się bawić w składanie zastawu osobno i nie znam się na tym. A wracając do tgo onkyo to czy on lepiej by się nadał do tego typu muzyki naż ta yamaha.Może ktoś powie jak on gra? jak brzmią tony niskie wysokie i jak odtwarza wokale?

?

Ja Ci jeszcze zabiję klina :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - te recenzje nie są przesadzone.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.