Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie Phono boxa

A30dam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kupiłem gramofon Pro-Ject 1-Xpression III + Pro-Ject Phono Box SE +Sumiko Blue Point No.2 , podłączone do wzmacniacza Krell 300i problem polega na tym że jak ma ustawiony phono box w pozycji wkładki mm taka jest zalecama, mimo że Sumiko Blue Point No.2 jest mc , gra bardzo cicho , jak przełącze na mc gra normalnie , może mi ktośto wytłumaczyć , bo ja nie wiem jak to ugryźć , a nie chciałbym czegoś popsuć

https://www.audiostereo.pl/topic/44074-ustawienie-phono-boxa/

Phono Box SE:

Wzmocnienie dla MM 36,5 dB

Wzmocnienie dla MC 56,5 dB

Napięcie wyjścowe (mV) 2.5

Twoja wkładka to MC ale tzw high output czyli z dużym poziomem wyjściowym, prawie jak wkładki MM. Nie jest to dziwne , że ta wkładka z tym pre gra cicho na MM. Właściwy gain powinien wynosić 45-50dB. Z kolei przy 56,5dB na wejściu MC możesz mieć czasami zniekształcenia/przesterowanie.

Inna sprawą jest też to że jest niewlaściwe doapsowanie impedancyjne ... na wejściu MC do tej akurat wkładki.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

To zależy od wielu rzeczy.

Jak miałbym wybierać to szukałbym takiego pre , które ma wszelkiego rodzaju regulacje/możliwości dopasowania. Nie ma wtedy obawy, że przy wymianie wkładki na innym model/rodzaj przetwornika/producenta okaże się, że to z tym 'nie gra' :-(.

Takie produkty oferujące regulacje są zazwyczaj drogie (komplikacja układu), ale i zaawansowane. I to bardzo słychać. Przy wyborze zwróciłbym uwagę na zasilacz - jeśli wygląda jak trochę większa wtyczka do prądu to można go sobie podarować.

K

Skoro zaczynasz przygodę z analogiem to ...pomęcz się z tym Phono Box'em. Będziesz wiedział czego ewentualnie szukać w przyszłości. Wrogiem tu jest na pewno pośpiech.

Nie odważę się na polecenie tego a nie innego modelu pre - to kwestia gustu i pieniędzy (czasami/często dużych).

To tak jakbym miał powiedzieć , jakie auto masz kupić ... :-). Musisz się nauczyć brzmienia i wiedzieć czego szukać.

K

Pozwole sobie "przyczepić"do wątku. W zasadzie zapytam odwrotnie tzn ja dysponuje phonoboxem i korzystam z ustawień dla mc. Wkładka MC Salsa. I jest ok ale ciekaw jestem ( nie próbowałem ) co byłoby gdyby wkładke Salsa podłączyć ustawiając parametr w pre dla wkładki MM?

ahaja, 19 Cze 2008, 10:53

Witaj wiem rozumie ale skoro masz doświadczenie w tej kwestii to wskaż mi proszę pre ampa lub kilka , o parametrach odpowiadających mojej wkładce.a dalej to już sam wybiorę.

Ja mam Sumiko Blue Point 2 podłączoną do Phono-Boxa,

ale nie SE, tylko po prostu PJ Phono-Box.

Fabryczne wzmocnienie 32dB dla MM i 53dB dla MC,

co daje 200mV na wyjściu przy sygn.wej. 5mV MM lub 0,45mV MC.

Sumiko BP2 - mimo, że jest wkładką tzw. wysoko-napięciową (jak na MC) -

ma jednak poziom raczej niski w porównaniu z typowymi MM.

Poza tym 200mV to też poziom sporo niższy, niż z CD.

Producent S.BP2 zaleca rezystancję obciążenia, jak dla MM, tj. 47kOhm.

W Phono-Boxie przełącza się (dla MM/MC)

oddzielnie poziom wzmocnienia i impedancję wejściową.

Uwzględniając powyższe dane, zmieniłem wzmocnienie Phono Boxa

poprzez wymianę kilku rezystorów w pętli sprzężenia zwrotnego,

które ustalają wzmocnienie całego układu.

Pre-amp mam ustawiony, jak dla MM.

Po zmianach wzmocnienie dla MM mam ~46dB,

co przy wkładce Sumiko BP2 daje NA SŁUCH poziom głośności

bardzo zbliżony do CD (lub nieznacznie niższy).

Janusz z Torunia

Na to, że Sumiko Blue Polint, podłączona przez PhonoBoxa SE do Krella, gra cicho, składa się kilka przyczyn. Sygnał z wkładki o napięciu wyjściowym tylko 2,5 mV zostaje wzmocniony w przedwzmacniaczu do wartości zaledwie 167 mV. Przy dużym "apetycie" Krella na prąd do niego doprowadzany (input voltage 400 mV) jest jasne, że integra będzie miała kłopoty z osiągnięciem mocy znamionowej. Na początku całego łańcucha stoi wkładka - wysokopoziomowa MC (HO MC). Kto kupuje HO MC musi być przygotowany na to, że jego pre musi mieć b. duży gain, tu ahaja ma oczywiście rację, z 50 dB by się oczywiście bardzo przydało. Jeszcze gorzej byłoby z np. Denonami Dl-110 i Dl-160, bo te wkładki HO MC dają tylko 1,5 mV.

U mnie ten pre z wkładką 3 mV i integrą o napięciu wejściowym 200 mV się spokojnie "wyrabia". W odróżnieniu od ahaja, nie porównałbym słuchania muzyki przez PhonoBoxa SE do jakiś męczarni. Nazwałbym raczej ten przedwzmacniacz "cholernym pożeraczem wolnego czasu".

Pozdro,

Yul

Niestety te techniczne kwestie troche ciężko do mnie docierają. Ale jeszcze raz z ciekawości zapytam. Mam Pro-Ject Phono Box SE II i też raczej go chwalę. Troche się dziwię przeciwnikom może go nie słuchali ale do rzeczy. Tak jak wczesniej pisałem mam wkładke MC Salsa z napięciem wyjściowym 380uV. Przełącznik mam ustawiony na MC. Co byłoby gdybym przełączył na MM? Pewnie nic nie wybuchnie. Ale co to da? Czy raczej przy tej wkladce nie eksperymentować z przełączaniem? Obecnie poziom głosności plus minus 20% nizszy niz na wyjściu CD. Pozdr.

>wlod, 21 Cze 2008, 19:34

......przełaczyć, a i owszem, możesz...tylko po co ?, wysokonapięciową wkladkę mc może obsluzyć skuteczny preamp mm.......ale zawsze są straty (zwłaszcza na dynamicie i szczegółowosci przekazu)ja osobiscie bym się na to decydował w momencie pojawienia sie przesterów lub braku mozliwosci ustawienia minimalnej(czytaj dpouszczalnej dla pozostałych domowników)siły wzmocnienia.....sam użytkuje wysokonapięciową wkładkę mc (bluenote babele-2,0 mV) i czasem wieczorem przy minimalnym wzmocnieniu i ustawieniu pre (wbudowanym w preamp) na mc jest troszkę za głośno.....ale pełna "jakość" przekazu uzyskuję wyłacznie przy ustawieniu na mc......pozdrawiam - Andrzej.

>wlod

Nic nie wybuchnie - jeśli tylko na wejściu nie ma napięcia stałego, ale to raczej można wykluczyć. Nie powinieneś mieć przesteru, poziom głośności będzie zapewne wyższy niż z sedesa. Pojawi się zapewne inny problem - niedopasowanie impedancyjne i to będzie słychać. Standart dla MM w takich preampach to 47kom a dla MC 100om ... Możesz spróbować zrobić sobie IC i we wtyczce wchodzącej do pre przylutować równolegle rezystor 100 om. Wtedy nie powinno być kłopotu, komplikacja żadna a frajda może być.

Bawiąc się RLoading: dla MC LO 50-1000om >> im większa impedancja tym więcej basu.

K

OK. To jest taka myśl o majsterkowaniu bez podtekstu ..dla zabawy. Chociaż chyba nic nie zmienię. Na przełączniku MC jest ok. Jedynie troche bawie się przełączaniem impedancji. Ostatecznie chyba zostanie ustawienie najwyższe tj 220 ohm. Czasami jest tak że można coś przedobrzyć. Ostatnio np. testowałem kable srebrne jednego z forumowiczów w końcu kupiłem. Ale ostatecznie wróciłem do wcześniejszego okablowania, bo po prostu jest dużo lepiej na parze qed 4s i qed spiral. I jeszcze spóznione podziękowanie dla kilku kolegów sugerujących konkretne połączenie. Po dłuższym już okresie czasu mam przekonanie że połączenie RPM-5 z PJ Phono Box SE II jest bardzo udane. Pozdr.

wlod napisał, że jego wkładka ma napięcie wyjściowe 380uV,

czyli typowy poziom NISKO(!)-napięciowy.

Przełączenie pre-ampa na MM spowoduje ZNACZNE SCISZENIE (!) sygnału na końcu toru.

I nic poza tym.

Nie ma żadnego ryzyka przesterowania, ani tym bardziej uszkodzenia czegokolwiek.

Przesterowanie mogłoby ewentualnie wystąpić,

gdyby podłączyć wkładkę wysoko-poziomową do wejścia MC,

ale na pewno nie odwrotnie.

Janusz z Torunia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.