Skocz do zawartości
IGNORED

Wejście cyfrowe w odtwarzaczu z TDA1541

mlb

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem bardzo zadowolony z dźwięku mojego CD-960 po tuningu. Na tyle zadowolony że chciałbym taki dźwięk móc uzyskać z innego źródła, przesyłając do odtwarzacz sygnał poprzez SPDIF, czyli jednym słowem dodać do mojego CD takie jedno fajne gdniazdo z napisem SPDIF-INPUT.

Obejrzałem sobie ciekawy projekt Adagio:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale mam pytanie - czy da się to jakoś połączyć z istniejącym już w odtwarzaczu wyjściem z filtra cyfrowego SAA7220?

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

znalazłem jeszcze taki dziwny twór, ale nie wiem na ile ma to sens:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Jeżeli podłaczysz jak na schemacie w inku to będziesz mieć NOS DACa. Musisz podłączyć się z odbiornikiem przed filtrem cyfrowym.

Inne wyjście to puszczenie sygnału z transportu po I2S, z pominięciem odbiornika SPDIF.

Nie każdy CD się na daje, gł. te na chipsecie Philipsa lub starsze Sony z przełączanym formatem U2/OB z dekodera EFM (1125/35).

dzięki Molibden, wiedziałem że tylko Ty coś będziesz wiedział w tym temacie :)

miałem coś podobnego, tj. PCB odtwarzacza w ktorym poleciał laser i najprościej jak tylko można dostawiłem odbiornik cs8414 przed filtrem no i powstało coś w formie daka.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>Jakie rozwiąznie Cię interesuje?

Oczywiście to o którym wspomniałeś ostatnio, czyli poprzez filtr cyfrowy.

Mam Philipsa CD-960, nawet kawałek schematu od Marantza 94 posiadam (identyczny z CD960).

Nie chcę z niego robic NOS-DACa, obecny dźwięk jest dobrze dobrany do mojego systemu, wokół TDA1541 i bufora zostało zrobione to co trzeba. Z góry dzieki.

>miałem coś podobnego, tj. PCB odtwarzacza w ktorym poleciał laser

no tak, ale tutaj wciąż chciałbym móc odtwarzać na nim płyty, a wejście spdif wykorzystywać np do odtwarzania muzyki z media-serwera.

tu jeszcze schemat filtra cyfrowego (niestety nie mam wyraźniejszego):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sygnały z odbiornika CS8412/14 lub STA120: Fsync, MCK, DATA i BCK (11, 19, 26, 12) trzeba podać na wejścia WSAB, Xin, DAAB, CLAB filtra SAA7220 (1, 11, 3, 2), można jeszcze podać deemfazę (lub ją po prostu zafixować na odpowiednim poziomie wejścia ją wskazującego bo praktycznie już jest niespotykana). Zegar odłączyć (kwarc i elementy na pinach 10, 11). Tryb pracy odbiornika ustalić na M1=H, M0, M2, M3=L, reszta jak w aplikacji, piny 13, 14, 15, 16 mogą być nie podłączone. Potrzebne może być też usunięcie lub przełączenie sygnału Mute (bez tego może nie być dźwięku na wyjściu). Poprawną pracę odbiornika SPDIF wskazuje zero na jego wyjściu 28 (można użyć do sterowania LEDa).

Muchas gracias, Molibden!

Popatrzę jeszcze na aplikację i pewnie w przyszłym tygodniu wezmę się za to.

Mam jeszcze jedno pytanie - napisałeś żeby w SAA7220 odłączyć zegar, a w CS8412/14 pin 13 (FCK) pozostawić nie podłączony. Skąd wówczas będzie brany sygnał zegara do filtra cyfrowego? W specyfikacji CS8412 piszą że FCK jest podawany z zewnątrz - w momencie gdy nie będzie na wejściu sygnału cyfrowego, w jaki sposób sygnał zegara zostanie odtworzony i podany do filtra cyfrowego?

Zegar - to wyjście MCK, pin 19 odbiornika SPDIF, 256*fs czyli 11,2896 MHz w sam raz dla filtra SAA7220 Philipsa.

FCK to jakaś podczęstotliwość czyli chyba 5,6448 MHz, ten sygnał nas nie interesuje.

Wciąż mam wątpliwości czy to zadziała - w opisie CS8412 mówią że ten zegar jest podawany gdy na wejściu istnieje sygnał cyfrowy. A co się dzieje gdy takiego sygnału na wejściu nie ma?

Niestety nie mam możliwości sprawdzenia czy przy braku sygnału na wejściu SPDIF zegar CS8412 wciąż podaje na wyjściu MCK 11,2896MHz...

>Nie ma sygnału, nie ma zegara i cisza jest.

No właśnie w tym widzę problem - nie ma zegara, czyli płyty na tym CD nie będą mogły być odtwarzane bo filtr cyfrowy nie będzie działał. Czy się mylę?

Wobec tego mam prośbę: czy może ktoś z forumowiczów DYI posiadających wejście SPDIF na CD8412 mógłby sprawdzić czy przy odłączonym kabelku cyfrowym wciąż jest podawany sygnał zegara na wyściu MCK (nóżka nr 19)? Nie mam tego układu więc nie mam jak sprawdzić... :(

Trzeba zastosować automatyczny przełącznik który przełączy zegar z wewnętrznego generatora (trzebaby to uwzględnić w projekcie) na ten z odbiornika, np. za pomocą wspomnianego sygnału gotowości z pinu 28.

Dzięki. Poszukam jakiejś szybkiej bramki.

• 3 lata później...

Witam, temat już nieaktualny ale pokrywa się z moim więc nie zakładam nowego:

Nabyłem Philipsa CD 473 z uszkodzonym laserem, zamierzam dorobić do niego wejście cyfrowe.

Wcześniej nie projektowałem takich układów więc proszę o pomoc:

w załączeniu przedstawiam schemat będący zlepkiem z innych ;okrojone zasilanie z projektu Molibdena -

PCM56 SPDIF NOS DAC, połączenie sta120/cs8412 za SAA7220 wedle wskazówek Molibdena i

strony

Ukryta Zawartość

Mam już wstępnie wrysowaną płytkę pod prasowankę, ale wcześniej chciałbym się upewnić czy zasilanie jest ok.

W specyfikacji odbiornika jest napisane że zasilanie powinno być 3.3V; nie wiem czy z tych elemoentów będzie 3.3V czy 5V

po prostu nie rozgryzłem wartości elementów z projektu PCM56.

pozdrawiam

post-33869-0-88886100-1315325342_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapowiedziana płytka do sprawdzenia.

p.s. rezystor w filtrze powinien mieć 330 R a nie 10R.

opinia mile widziana.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Uff,

Zasilanie zmodyfikowałem usuwając TL431 i ustawiłem 3.3 V na dzielniku za Lm317,

na płytce zabrakło również jednej ścieżki podprowadzającej napięcie na 24 nóżkę STA120

(tryb Out, L/R, I2S Compatible czyli M0=0 M1=1 M2=0 M3=0); napięcie poszło po kabelku.

SAA7220 które znajduje się na płytce odtwarzacza CD zostało odizolowane od niepotrzebnych

rzeczy z płytki pozostawiając tylko to co konieczne;

podałem +5V na nóżki 22,23,24 tak by usunąć MUTE, ATTENUATION.

Przyszedł czas na próbę, podłączyłem sygnał z kompa przez SPDIF a wyjście z exCD

do wzmacniacza i... potem zasilanie - brak dźwięku, zupełna cisza.

Świeci się LED na podłączony do 28 nogi STA120 wskazując, że układ działa prawidłowo.

Wiec mierze napięcia:

FSYNC (11) podaje 1.65V w momencie podłączenia zasilania i nie zmienia się

wraz zatrzymywaniem i dalszym puszczaniem muzyki na kompie, w przeciwieństwie do

SDATA (26) gdzie napięcie sygnału biegnącego do SAA7220 wynosi 0.8 V i zmienia się na 0V

po wciśnięciu STOP.

SAA7220 nie wysyła żadnego sygnału DATA do DAC'a przez DABD.

W specyfikacji SAA7220 czytam, ze kostka przyjmuje sygnały WSAB (z FSYNC) i DAAB (z SCK)

w przedziałach

LOW od-0,3 V do +0.8V

HIGH od+2.0V do ok.+3,8V

czyli sygnał z odbiornika jest za niski ?

Nasuwa mi się myśl, że albo zrobiłem coś źle albo może STA120

nie pasuje do SAA7220...

Dla przykładu CS8411/12 zasilania jest 5V, może w tym rzecz; jednak specyfikacje obu

kostek nie podają jakie jest napięcie SDATA (przynajmniej nie wprost...)

Jest jeszcze jedna kwestia:

Na stronie

Ukryta Zawartość

podany jest sposób połączenia sygnału do odbiornika:

w CS8412 masa idzie na RXN (10)

s kolei tu

Ukryta Zawartość

niby ten sam układ ale masa idzie na RXP (9)

ale może to bez znaczenia ?

Czy ktoś aplikował STA120 do SAA7220 ?

co robić ?

pomocy bo cicho w domu ... ;-)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W wątku

Ukryta Zawartość

zastosowano PCM56P która przyjmuje wejście cyfrowe na tym samym poziomie co SAA7220

wiec problem kompatybilności odpada ...

Ukryta Zawartość

Jest jeszcze jedna kwestia:

Na stronie

Ukryta Zawartość

podany jest sposób połączenia sygnału do odbiornika:

w CS8412 masa idzie na RXN (10)

s kolei tu

Ukryta Zawartość

niby ten sam układ ale masa idzie na RXP (9)

ale może to bez znaczenia ?

zamieniłem wejścia na zgodne z rozpiska z sta120 - Consumer Input Circuit.

sytuacja bez zmian - brak wyjścia z SAA7220 ...

;-) działa ! problemem był nie usunięty element ze starego układu wyjścia cyfrowego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W trakcie odtwarzania słychać trzaski a'la płyta winylowa

z komputera rzadsze ale mocniejsze, z odtwarzacza kina domowego z wyjściem cyfrowym

trochę częstsze i słabsze, zastanawiam się czy to może być wina kabla bo używam póki co zwykłego chincha;

ponadto przychodzi mi jeszcze na myśl układ zasilania (są delikatne różnice w zasilaniu części analogowej i cyfrowej odbiornika ~0.1V) lub coś z błędami ...

Mierzyłem poziom wyjścia z SAA7220 do DAC jest malutki (nie zapisałem a teraz nie mogę zmierzyć bo sprzęt chwilowo włożony do obudowy, ale na poziomie 0,25 V o ile pamietam).

Jak trochę to osłucham to sfotografuję i załączę schemat.

Ktoś domyśla się skąd trzaski ?

pozdrawiam

p.s. przyszła mi kolejna myśl do głowy - brak ekranowania kabli którymi prowadzone są wszystkie sygnały wewnątrz obudowy, postaram się poeksperymentować.

Drogi Pamiętniku...

Prace trwają - wymieniłem kable na ekranowane; lekka poprawa, jednak nie wystarczająca -

eksperymentowałem z rożnymi kablami i nadajnikami, przez to zmieniałem miejsce postoju urządzeń.

W którymś momencie zakłócenia były tak duże ze nie słychać już było muzyki!

Odbiornik się wyłączał - gasł LED na ostatniej nodze sygnalizujący poprawną pracę.

Gasł z każdym trzaskiem, do tego stopnia że całkowicie się wyłączył.

Szukałem przyczyn i zacząłem zasłaniać ręką tył obudowy - nastąpiła poprawa.

Postanowiłem zrobić całkowite ekranowanie modułu odbiornika cyfrowego -

zamknąłem go w skrzyneczkę z blaszki perforowanej dziurami podłączonej do masy,

efekt jest taki że całkowicie znikły trzaski jest niemal dobrze ale...

zawsze musi być ale ...

Odbiornik potrafi się całkowicie wyłączyć, mam taki kawałek świetnego zespołu

Live Footage - Sad Love Story (dobrze obrazujący sytuację ;-) ),

dużo się w nim dzieje jest gęsty jeden plan jest zupełnie przesterowany,

i w trakcie tego kawałka potrafi się pare razy wyłączyć a na innych nie - nie jest to jednak zasada.

Odbiornik sie wyłącza nie świeci się led, wystarczy zmienić kawałek na następny albo ściszyć i podgłośnić spowrotem.

Pozostaje do wymiany kabel coaxial bo jest nadal zwykły chinch - mam nadzieje,że pomoże bo jak nie to

mój mały rozumek już nic więcej nie wymyśli ...

próbowałem z różnymi poziomami odtwarzania brak zależności.

pozdrawiam czytelników

Wprowadziłem odbiornik w tryb M3=1 może to pomoże

instrukcja twierdzi, że odbiornik ma działać mimo błedów - może w tym rzecz ... ?

c.d.n

Spróbuj podnieść nieco napięcie zasilania odbiornika ponad nominalne 3,3V np. do 3,6V. Ponadto możesz też zastosować bramki - bufory 74HC(T)07 na sygnałach między odbiornikiem a DACem, wtedy na ich wyjściu będzie już 5V w stanie wysokim a powinny bez problemu się wysterować sygnałem z odbiornika. Ponieważ mają wyjścia typu (O/C) - otwarty kolektor, wymagają rezystorów podciągających do +5V o wartości około 1-1,2k każdy. Jeśli nie uda Ci się znaleźć odpowiednich układów buforów, możesz użyć bramek AND 74HC(T)08 w tej roli (wejścia A,B w każdej bramce muszą być połączone razem by działała jako bufor).

Ponadto warto zwrócić uwagę na dobór elementów filtra PLL - zwykle z 330ohm, 330-470n i 15n przy STA120D nie było problemu. Sam układ też mógł się uszkodzić przy lutowaniu i działa częściowo poprawnie, ale też nie namawiam od razu na jego wymianę jako że może to być nieco kłopotliwe i / lub niecelowe. Ostatnia rzecz to sprawdzenie działania układu z innym transportem. Jeśli LED na pinie 28 przy odtwarzaniu nie świeci w sposób ciągły to znaczy że coś jest nie tak z sygnałem wejściowym (ew. samym odbiornikiem). Ten sygnał można też zanegować i w ten sposób świecenie LED obserwować jako sygnalizację błędu a nie poprawności transmisji.

Do współpracy z SAA7220 odbiornik musi być skonfigurowany pinami M0-M3 na tryb I2S, 16bit, tak jak np w NOS DACu na TDA1543. Dodatkowo na filtr SAA7220 należy podać sygnał zegarowy MCK z tego odbiornika (Pin 19), no i należy zapwnić odpowiednie zafiksowanie do odpowienich poziomów logicznych sygnałów mute, att w ukladzie, tak żeby całość przepuszczała dźwięk.

Czy podajemy sygnał na piny 9 czy 10 (RXN, RXP) to bez znaczenia, to są wejścia różnicowe a przy zwykłym koaksjalu wykorzystujemy tylko jedno zwykle (single ended, nie zbalansowane), wolną końcówkę łączymy więc z z masą przez kondensator taki jak sprzęgający sygnał wejściowy (nie wolno bezpośrednio do masy bo te wejścia komparatora są wewnętrznie polaryzowane dzielnikami ustalajacymi progi przełączania).

Przy M3=1 to są chyba tryby specjalne odbiornika, jeśli dobrze pamiętam i w tym przypadku ich użycie chyba nic nowego nie wnosi.

Molibden - dziękuję za wyczerpującą odpowiedź!

Widziałem że ostanio nie bywałeś na forum, a jednak się doczekałem ;-p

Po ostatnim wpisie dokonałem zapowiedzianej wymiany

kabla na lepszy na badzie 3C-2V dł. 2m; z braku czasu odsłuchy nie trwały więcej niż 1-2h ale w

tym czasie problem się nie powtórzył ;-) Przed wymianą kabla wprowadziłem odbiornik

w tryb M3=1 i efekt był taki, że rzeczywiście sygnał był dalej przetwarzany wraz z głośnym szumem

w momencie wystąpienia błędu.

Podoba mi się koncepcja bramek, już wcześniej zastanawiałem się czy jest coś takiego i

czy dodaje coś do brzmienia układu.

odnośnie podłączenia wszsytkich pinów zgadzały się od początku, widać że ekranowanie było tu istotne.

Kolejny etap prac to wymiana kondensatorów , bypass'y i...

myślałem o stopniu na lampach lub Fetishizatorze.

Mam już preamp na ECC88 (tesla) i końcówkami Symasym w dual mono.

a dalej ProAc Studio 100 w obudowach Transmission Line wdg Troels'a;

jestem bardzo zadowolony z preampa ale wydaje mi się to niepotrzebym dublowaniem lamp w torze,

najchętniej zostałbym bez niczego za DAC'iem albo na FET'ach (z ciekawości).

Czytałem pare wątków w sprawie Fetishizatora i były tam również niepochlebne opinie ale myślę,

że to kwestia odpowiedniej aplikacji.

Molibden czy testowałeś może ten układ ?

dodam, że fabrycznie mój CD bez żadnych zmian brzmiał raczej tak sobie mimo kultowego TDA1541A.

więc dalszą poprawę upatruję za DAC'iem.

pozdrawiam !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.