Skocz do zawartości
IGNORED

Wejście cyfrowe w odtwarzaczu z TDA1541

mlb

Rekomendowane odpowiedzi

Nic w trybie I2S, na SAA7220 itp. nie robiłem. Ale Twój schemat jest dobry, konfiguracja odbiornika i połączenia z SAA są poprawne. Dla TDA1541A kluczowe są kondensatory odsprzęgające DACa, zasilanie i chyba kondensator oscylatora, poza tym są też słuchy, że w tych układach kanały nie zawsze grają identycznie. Jeśli płytkę odbiornika łączysz z DACem / Filtrem przewodami to postaraj, się by nie były za długie (powiedzmy do 20cm), każdy przewód powinien biec osobno (nie taśma / wiązka), to samo dotyczy masy między nimi. Spróbuj podłączyć odbiornik z DACem z pominięciem filtra cyfrowego (NOS)

Bez sygnału SPDIF odbiornik na wyjściu MCK i chyba BCK też wysyła jakąś częstotliwość ustaloną przez swobodny bieg oscylatora PLL.

Warto się zastanowić, czy któryś z tych układów (SAA, STA) nie jest uszkodzony. Ciekawą funkcją SAA jest wyjście cyfrowe, więc w tej konfiguracji można sprawdzić czy obie funkcje (odbiornik SPDIF, filtr > enkoder SPDIF) działają, z użyciem dodatkowego urządzenia (DACa, amplitunera KD).

Kilka STA udało mi się niestety "usmażyć" i jednak padały ze dwa razy częściej niż CS8414.

Póki co jestem dobrej myśli, problem zdaje się być rozwiązany; wszystko działa ;-)

Czas na dalsza część prac bo póki co CD pozostał seryjny za DACiem;

decoupling TDA1541 i wymiana kondensatorów zasialania.

Przeczytałem również wątek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i planuję ominąć LPF, pozostawić tylko rezystor konwersji w NFB i rezystor R_shunt o niewielkiej wartości.;

ale tu

Ukryta Zawartość

przeczytałem, że w tym samym cd473 Maszto usunął również pierwszy opamp...

Zastanawiam się czy też nie spróbować bo tak jak już wspomniałem mam dalej preamp nr 3, który zapewni odpowiednie wzmocnienie.

Zastanawiam tylko czy dobór elementów będzie ten sam co w TDA1543 ?

post-9877-100006183%201170285853.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TDA1543 pracuje na dużych wartościach R konwersji, TDA1541 na małych, rzędu 33-68 ohm, na pewno poniżej 100ohm, jeśli mówimy o konwersji pasywnej. Nie jest to dużym problemem o tyle, że jego prąd konwersji jest 2x wyższy (4mA p-p). Co do R_shunt w konwersji aktywnej to z niego zrezygnowałem, chociaż efekt jest ciekawy (warto spróbować) ale szum może przeszkadzać. Rozważam zmniejszenie wpływu GBW opampa i cz. granicznej przez stosowanie mniejszych R konwersji w Nfb (dla TDA1541 może to być rzędu 470ohm) co poszerza pasmo przenoszenia względem typowo stosowanych R konwersji w układzie aktywnym rzędu np 1,8k.

Przy konwersji pasywnej można stosować równolegle do R konwersji wysokiej jakości kondensator (KP, MKP, KSF) usuwający składowe w.cz., które przeszkadzają w przenoszeniu sygnału m.cz. przez układy aktywne, półprzewodnikowe (IMD), rzędu kilku(nastu) nF, zależnie od R konwersji, tak by stała RC wynosiła kilkadziesiąt kHz.

• 3 tygodnie później...

Minęło trochę czasu ale nie próżnowałem,

odkryłem już jakiś czas temu skąd brały się problemy z pracą odbiornika STA120,

nie występowały w innych pomieszczeniach niż salon

więc zacząłem szukać winnego w sprzętach RTV. Okazało się że to telewizor!

po jego wyłączeniu problem znika - zakłócenia zależne są od obrazu.

Widać że producent był tego świadomy bo na kablu sieciowym jest duża cewka(?).

W dalszych pracach planuję zasilić tymczasowo odbiornik z akumulatorka i sprawdzić czy zakłócenia

są po sieci czy w eterze.

Pozostają tylko sporadyczne trzaski ale póki co to nie problem.

Miałem wreszcie możliwość odsłuchu na właściwych kolumnach i wzmacniaczu w którym również poprawiłem

masy to tego stopnia, że całkowicie znikły przydźwięki.

Najpierw porównywałem prawie fabryczny CD473 (dodany STA) z lekko zmodyfikowanym o lepsze kondensatory CD610.

Miałem możliwość zmiany w sekundę źródła na selektorze wiec bardzo dobrze było słychać różnice.

CD473 zagrał pełniej i głębiej, po prostu przyjemniej, zatem warto poświęcić mu jeszcze trochę czasu.

Na początek dokonałem planowanej zmiany czyli ominąłem LPF, usunąłem elementy w sprzężeniu zwrotnym pozostawiając

tylko fabryczny rezystor konwersji 1.5k i puściłem przez fabryczne kondensatory Nichicona 4.7uF wcześniej wymontowane z CD610(czyli żaden szał, ale tylko takie były pod ręką).

Pozostawiłem możliwość odsłuchu przez LPF tak dla porównania. Nie mogę powiedzieć za dużo czy coś poprawiło usunięcie el. w NFB bo czas potrzebny na

zmiany jest na tyle długi że ciężko powiedzieć jak jest różnica, natomiast różnice z i bez LPF jest ogromna.

Jakby słuchać muzyki z kasety a potem z CD. Bardzo otwarta góra na czym szczególnie zyskują wokale i talerze perkusji.

Niektóre gatunki muzyki w szczególności gęstsze nagrania elektroniczne czy rockowe trochę męczą.

W dalszych planach spróbuję innych opampów i lepszych kondów na wyjściu, może dostanę gdzieś olejaki...

Będzie też trzeba spróbować bez OPA ale z poprzedniej wypowiedzi Molibdena nie jestem pewien czy dobrze rozumiem jakie wartości zastosować -

więc tu prośba do kolegi pomoc:

W poprzednim moim poście zamieściłem schemat, proszę o pomoc w dobraniu R8 i R9 do TDA1541A. Czy powinny mieć 33-68 ohm w przypadku konwersji pasywnej?

Próbowałem znaleźć coś o stałej RC by wyliczyć wartość kondensatora ale znajduję tylko stałą czasową T. Proszę o jakieś wskazówki nie jestem

z wykształcenia elektronikiem lecz architektem ... ;-)

Serdecznie dziękuję za pomoc!

Dla konwersji pasywnej z TDA1541 rezystory 33-68 ohm na ich wyjścia prądowe - do masy. Równolegle można dać kondensatory kilka-kilnakaście nF - nie jest to konieczne. Ja jestem jednak zwolennikiem aktywnej konwersji, ponieważ wówczas błędy przetwarzania a więc i zniekształcenia są mniejsze, gdyż DAC R-2R pracuje zgodnie z tym do czego go zaprojektowano, czyli na wirtualną masę ( wirtualne zwarcie). Z tym że taka aktywna konwersja wysokiej jakości wymaga optymalnie układu dyskretnego (na tranzystorach) w celu zapewnienia liniowej i niskiej impedancji wejściowej konwertera I/V, a w przypadku konwersji na wzm. op. - jej linearyzacji układem RC (szeregowym, między masą a wejściem konwertera I/V). Więcej tutaj (wpis #586 i #592):

Ukryta Zawartość

Wyliczanie filtra RC (punkt -3dB): f=1/(2Pi*R*C) [kHz, kohm, uF] lub f=160/RC[kHz, nF, kohm]

Natomiast na kablu od zasilania tv jest założony rdzeń ferrytowy.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Kolejny sukces!

Problem sporadycznych trzasków jak również niepoprawnego działania odbiornika podczas gdy włączony jest TV,

znikł po zwiększeniu pojemności w zasilaniu odbiornika o... 10.000 uF.

Dodatkowo wymienione zostały kondensatory wyjściowe na Dearborn 10uF, wdziałem je wcześniej tu ale nie mam porównania z innymi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

wcale nie były po 4 zł jak pisano na forum. Mam takie same w cd 610 dzięki czemu oba klocki będzie łatwiej porównywać.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Walka z trzaskami trwa nadal...

problemem były trzaski wywoływane np. włączaniem światła w pokoju, pracą zmywarki lodówki itp.

więc kupiłem filtr sieciowy i zamontowałem go przed uzwojeniem pierwotnym transformatora głównego całego urządzenia - trochę pomogło

trzaski są bardzo sporadyczne, natomiast gdy włączę Tv są znacznie częstsze ... nie jest to to samo co było przed zwiększeniem

pojemności w zasilaczu samego odbiornika cyfrowego czyli nie wyłączenie odbiornika na skutek dużej ilości błędów, lecz po prostu większa

ilość sporadycznych trzasków.

Filtr sieciowy nie jest uziemiony bo uziemiony powoduje złą pracę odbiornika...

Próbowałem zasilać odbiornik z oddzielnego trafa - bez sukcesów; za mała filtracja.

Działa to dopiero jak przejdzie najpierw przez seryjny zasilacz z CDka potem biorę z płyty +9V i dodatkowo stabilizują na lm317 gdzie dalej jest kolejny zasilacz który wygląda tak jak we wcześniej zamieszczanym przeze mnie schemacie tylko jeszcze zwiększyłem pojemność o 10.000 uF ...

Wcześniej zasilałem to z +6V i może było nawet lepiej troche z tym trzaskami niż jest na 9V-

po zmianie stabilizator trochę wariował bez radiatora i też się wyłączał, z radiatorem problem znikł.

Łącznie to już ciężko coś więcej mi wymyślić bo zasilacz jest bardzo rozbudowany a tak chyba nie powinno być ...

Dodatkowo wszystko jest ekranowane.

Zastanawiam się nad konstrukcją same płytki urządzenia; nigdy wcześniej nie projektowałem układów, nie znam się też na tym, ale spróbowałem, może to wina tej płytki

STA120 jest na stoliczku a nie na płytce głównej, wymieniłem już też jakiś czas temu samo STA120 ale nic się nie zmieniło.

Ścieżki na stoliczku są wydrapane i jest masa dookoła nich (wcześniej była nie podłączona ale różnicy nie ma)

Grać to gra bardzo dobrze tylko ten winylowy charakter mi nie bardzo odpowiada ;-)

Wieczorem postaram się to sfotografować i wrzucić na forum może rzuci się Wam coś w oczy ...

pozdrawiam

Mógłbyś jeszcze spróbować zasilać sam STA120 z akumulatora (700 czy 850mAh / 3,6V z telefonu komórkowego, bezpośrednio), albo innego akumulatora / baterii przez stabilizator. Wtedy wiadomo czy te zakłócenia wchodzą z zasilacza (przez masę) czy to np sprawa elementów filtra pętli PLL (może tu da się coś zmienić jeszcze?).

Podpiąłem właśnie akumulator od alarmu 7A 12V przed stabilizator i jest szum zamiast dźwięku... czyli nie działa .

co to znaczy ?

załączam zdjęcia z opisami:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podłączyłem również baterię z telefonu za stabilizatorem i wydawało mi się że będzie ok bo dioda stanu świeciła równo do momentu jak podłączyłęm chincze wyjściowe CDka do wzmacniacza

wtedy robi się problem słychać tylko szum zniekształceń.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem na forum podobny problem :

Napisano 29.12.2006 - 13:41 przez Trryt"

"O Twoim STA120 nic nie słyszłem. A co do DIR1703 to TI już go nie produkuje, podobno ten układ miał jakieś błędy. Osobiście go używam, nie w swoim autorskim projekcie, ale w kicie AVT566 i trochę grymasi. Z Toslinkiem jest OK ale w połączeniu elektrycznym z CD-ROMem słychać czasami trzaski bardzo podobne do "winylowych" (...)"

Tylko w Dacu STA120/PCM56P ten problem nie występował. Może to kwestia formatu I2S bo dac Molibdena działa na LSBJ. Wydaje mi się że ze ten kit z AVT

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) działa też po I2S tak jak u mnie...

Ukryta Zawartość

Trochę produkuję tych postów ale muszę rozwiązać problem bo spac po nocach nie mogę :

Dalsze posty z tego wątku:

"Doszedłem już do ładu z tym DIR1703. Kwarc 11.2896 pomógł,

ale najwięcej dało podpięcie do Grundiga CD 303.

Wyraźnie ten DIR się nie lubi z komputerowymi CD-ROMami.

Sprawdzałem 3 różne od zabytkowego 2x do też w miarę

starego 32x i na każdym były stuki a na Grundigu nie ma..... "

ja podaję sygnał z komputera z wyjść coaxial na płycie głównej.

"Odbiornik jak odbiornik. Ustawianie formatów jest proste:

ustawia się je stanami na wejściach. STA120 ma ważną zaletę:

port PCM może pracować w trybie slave, co znacznie ułatwia stosowanie

zewnętrznego zegara. Nie słayszałem zeby były kapryśne.

Każdy odbiornik S/PDIF ma wbudowany układ pętli PLL.

ten układ musi być zasilany "czystym" napięciem analogowym względem masy analogowej.

Zazwyczaj problemy z odbiornikami ( niezależnie od typu), to wynik złego zasilania. "

Może spróbować zewnętrzny zegar ? Mam kwarc 11.2896MHz( 44,1kHz *256 )

z wylutu z tego CDka mógłbym kupić 74hc4040 i zastosowac jak w schemacie Analog Metrics z załączenia.

(tu X1 ma 4 nogi mój ma 2 ale to chyba nie problem ? )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu jest gdzieś indziej problem. Co mi się nie podoba to te ekranowane przewody do DACa, być może wnoszą one obciążenie pojemnościowe powodujące gubienie danych. Może buforowanie? Jeśli LED sygnalizujący poprawną pracę odbiornika nie świeci w sposób ciągły to może trzebaby zwrócić uwagę na transport, jego wyjście cyfrowe? Może trzeba poprawić luty od strony wejścia RXN, RXP? Albo zamienić miejscami te połączenia?

W zewn. zegar bym nie szedł, jakoś nie wydaje mi się, że to jest rozwiązanie aktualnego problemu tego odbiornika. Z tym DIRem to zupełnie inna historia.

Co do akumulatora to nie wiem czemu nie zadziałało, zasiliłeś obie części układu (A i D)?

Wydaje mi się też, że obie płytki (odbiornik i DAC) powinny być od strony masy połączone jak najkrótszym, grubym przewodem.

Tu jest gdzieś indziej problem. Co mi się nie podoba to te ekranowane przewody do DACa, być może wnoszą one obciążenie pojemnościowe powodujące gubienie danych. Może buforowanie? Jeśli LED sygnalizujący poprawną pracę odbiornika nie świeci w sposób ciągły to może trzebaby zwrócić uwagę na transport, jego wyjście cyfrowe? Może trzeba poprawić luty od strony wejścia RXN, RXP? Albo zamienić miejscami te połączenia?

W zewn. zegar bym nie szedł, jakoś nie wydaje mi się, że to jest rozwiązanie aktualnego problemu tego odbiornika. Z tym DIRem to zupełnie inna historia.

Co do akumulatora to nie wiem czemu nie zadziałało, zasiliłeś obie części układu (A i D)?

Wydaje mi się też, że obie płytki (odbiornik i DAC) powinny być od strony masy połączone jak najkrótszym, grubym przewodem.

I2S jest cholernie wrażliwy na wszystko- dosłownie:). Czym krótsze połączenia tym lepsze. W moim DACu , jest 8cm wliczając ścieżki na płytkach, jest też krótki 3cm odcinek taśmy komputerowej (trzeba było jakoś płytki połączyć). Przewody w taśmie są puszczone na przemian masa-sygnał , ale to 3cm więc pojemności pasożytnicze małe. Masa połączona w taśmie tylko z jednej strony, galwaniczne połączenie jest jedno przez koralik (uniknięcie pętli mas). Na Twoim miejscu umieścił bym odbiornik bezpośrednio nad płytą główną odtwarzacza, zasilacz ewentualnie tak jak jest. Za duże to wszystko , za długie ścieżki i przewody.

Zgadzam się z Tobą Krzych 2, wszystko jest za duże już dziś to rozumiem i zrobiłbym wszystko inaczej ;-)

Z moich obserwacji również wynika że to wszystko jest strasznie czułe - do tego stopnia że nie da rady tego zasilić

nawet z baterii - próbowałem na kilka sposobów bez skutku. Teraz wydaje mi się że mam szczęście że zdecydowałem się

na przeróbkę CDka bo mimo wszytko on działa a tak pewnie bym się poddał po drodze.

Dziś posiedziałem trochę nad tym i znów posunąłem się o krok do przodu:

Zgodnie ze wskazówkami Molibdena usunąłem ekranowanie kabli; ale długość pozostała taka sama,

dałem grubsze i krótsze przewody masy i zasilania; te zabiegi nie wniosły poprawy.

Zmniejszyłem również zasilanie przed stabilizatorem z +12V do +5V bo wydawało mi się że wcześniej było mniej trzasków.

Następnie postanowiłem przełożyć wejście sygnału różnicowego do odbiornika na odwrót i zdałem sobie sprawę, że już

je wcześniej przekładałem i w wyniku zmian odciąłem połączenie masy płytki odbiornika z masą przewodu sygnałowego -

łączyła się jedynie z odbiornikiem !

Następnie zwiększyłem pojemności w zasilaniu przy samym odbiornika z 4.7uF o 10uF (choć podejrzewam że to nie miało wpływu).

Podłączyłem wszystko i jest dobrze! Póki co nie słyszałem ani jednego trzasku; mam nadzieję że nie będę już pisał, że jednak są ;-)

Dam znać za jakiś czas czy na pewno.

dziękuję kolegom za wytrwałość i pomoc!

Zgadzam się z Tobą Krzych 2, wszystko jest za duże już dziś to rozumiem i zrobiłbym wszystko inaczej ;-)

Z moich obserwacji również wynika że to wszystko jest strasznie czułe - do tego stopnia że nie da rady tego zasilić

nawet z baterii - próbowałem na kilka sposobów bez skutku. Teraz wydaje mi się że mam szczęście że zdecydowałem się

na przeróbkę CDka bo mimo wszytko on działa a tak pewnie bym się poddał po drodze.

Dziś posiedziałem trochę nad tym i znów posunąłem się o krok do przodu:

Zgodnie ze wskazówkami Molibdena usunąłem ekranowanie kabli; ale długość pozostała taka sama,

dałem grubsze i krótsze przewody masy i zasilania; te zabiegi nie wniosły poprawy.

Zmniejszyłem również zasilanie przed stabilizatorem z +12V do +5V bo wydawało mi się że wcześniej było mniej trzasków.

Następnie postanowiłem przełożyć wejście sygnału różnicowego do odbiornika na odwrót i zdałem sobie sprawę, że już

je wcześniej przekładałem i w wyniku zmian odciąłem połączenie masy płytki odbiornika z masą przewodu sygnałowego -

łączyła się jedynie z odbiornikiem !

Następnie zwiększyłem pojemności w zasilaniu przy samym odbiornika z 4.7uF o 10uF (choć podejrzewam że to nie miało wpływu).

Podłączyłem wszystko i jest dobrze! Póki co nie słyszałem ani jednego trzasku; mam nadzieję że nie będę już pisał, że jednak są ;-)

Dam znać za jakiś czas czy na pewno.

dziękuję kolegom za wytrwałość i pomoc!

Dodam jeszcze , że warto skręcić ze sobą przewody zasilające to prosty zabieg i skuteczny. Jest cała masa zdjęć jak to powinno być zrobione. Zaszkodzić nie zaszkodzi, a pomóc może.

Ok, czyli pewnie nie było masy, jedyne połączenie jakie występowało to sprzężenie pojemnościowe, co przy tych częstotliwościach działa czasem, ale jak widać nie do końca poprawnie. No, grunt że załatwione!

• 1 miesiąc później...

Witam po przerwie ;-)

Odtwarzacz przeszedł kolejne modyfikacje i z każdą jest lepiej.

Usunąłem wzmacniacze operacyjne i zastąpiłem je lampowym WK-WA na płytce autorstwa Pkrecz'a na Ecc88 Tesla

po drodze napotkałem kilka problemów głównie w zasilaniu lamp - konieczne okazało się

dodanie filtra w zasilaniu z użyciem tranzystora wdg schematu z ś.p. Audiotonu.

Przeanalizowałem jeszcze raz punkty punkty pracy dla pewności.

Badanie oscyloskopem sygnałów z generatora pokazało że stopień pracuje prawie dobrze

ale tnie niskie częstotliwości więc usunąłem również kondensator na wejściu stopnia lampowego - pomogło.

Teraz wygląda to tak TDA1541A -> rezystor konwersji ~60R -> Ecc88.

Coś tknęło mnie by badać sygnał wyjściowy z samego DAC'a, nie za stopniem - okazało się że amplituda jest czasem obcinana ...

zmieniłem rezystor konwersji na ~30R i mimo wszystko mam wrażenie że sygnał jest czasem obcinany a ma już niewielką amplitudę.

Dostawiłem również kondensatory do TDA1514A, zdecydowałem się na tantalowe 1uF wdg opinii Łukasza Fikusa - trochę mnie to zdziwiło że aż taka

duża pojemność bo seryjnie mam 100uF , Lampizator proponuje zbocznikować jej 220nF zwykłymi np.MKP lub

cytuję: " Another good option is to add the tantalums - something like 1uF by 10 V " czemu aż tyle ?

W każdym razie już dodałem i liczyłem że może w tej pojemności jest problem bo DAC dostaje zadyszki... ale nie pomogło.

Przypomniałem sobie sytuację jeszcze przed wstawieniem stopnia na lampach i rzeczywiście problem był wcześniej -

przywykłem do słuchania muzyki z źródła którym jest komputer a tam zawsze ściszałem do poziomu 70%

bo wyżej pojawiały się problemy. O ile z komputera można to regulować tak z innego transportu już nie.

Pytanie brzmi co decyduje o poziomie sygnału wychodzącego z TDA1514A ?

Gdy robiłem odbiornik na STA120 myślałem że sygnał cyfrowy ma zawsze jeden poziom głośności,

zdziwiłem się mocno jak się okazało że potencjometr w programie komputerowym działa ...

Gdzie szukać przyczyny ?

pozdrawiam

Mam rozumieć ,że komputer jest transportem? Trzeba próbować pominąć mikser systemowy, sporo na ten temat jest w zakładce PC audio, jest też na forum poradnik co i jak (szukaj w artykułach).

Nie nie ...

w kompie nie mam problemu bo ile chce to sobie ściszę i jest ok, ale próbowałem

jako transport użyć nagrywarki DVD Manty i stamtąd szło za dużo. Teraz sobie myślę że tam też jest jakiś pilot

i może da się do ściszyć spróbuję, choć wydaje mi się to dziwne - po co to taki duży sygnał daje ?

w każdym razie dziekuję za pomoc ;-) myślałem że może o czymś nie wiem z dziedziny hardware nie software...

btw stopień na lampach to jest to ;-) choć spodziewałem się czegoś innego trochę.

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.