Skocz do zawartości
IGNORED

Panasonic TH-37PX80 czy cos innego?

EMiL

Rekomendowane odpowiedzi

Panasonic TH-37PX80 kosztuje od 2700zl, czy w podobnej cenie znajdzie sie lepszy telewizor?

Wersja 42 calowa jest o troche poand dwie stowy drozsza.

Jakimi innymi firmami/modele warto sie zainteresowac?

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/44274-panasonic-th-37px80-czy-cos-innego/

PX nie kupuj jesli juz to PV80 róznia sie tylko tunerem DVB - pierwszy raczej nie jest w oficjalnej dystrybucji w Polsce.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Tuner DVB w przyszlosci sie przyda, panasonic podobno naprawia sprzet kupiony zagranica o ile posiada sie dowod zakupu wiec moze wersja PX jest lepszym rozwiazaniem?

Czy modele PV80, PV8 i PV70 znaczaco sie od siebie roznią? Chyba wszystkie sa plazmami 11 generacji, zapewne PV80 jest najlepszy z tej trojki, ale co z reszta?

emil,

zastanów się nad 42 calami.

ja rozumiem przerażenie wielkością, zwłaszcza wtedy, kiedy przechodzimy z 21 cali.

Ale ono szybko mija. Plazmę 42'' spokojnie da się ogladać z 2 metrów.

Po tygodniu stwierdzisz, że 37 to za mało.

TV CRT 21'' wyglądał jak radiobudzik, ale tylko przez chwilę.

Póżniej opatrzysz się i chcesz więcej. Na 42 calach chodzi optymalnie.

Zresztą 37'' było kompromisem na początku - żeby zniwelować dziurę co do wielkości ekraanu

pomiędzy LCD, które robiono max 32 cale.

Panasonic 11 generacji po prostu zabija jakością obrazu.

Doskonale radzi sobie ze słabym sygnałem,

czego nie można powiedzieć o większości tego co jest na rynku.

Symbolika 7, 70, 700 i odpowidające jej 8-ki, różnią się ilością wejść HDMI,

a ten najniższy model ma nieco gorszy dźwięk. PV80 według mnie

- optymalne rozwiązanie do domu na lata.

Przy tej, niewielkiej roznicy w cenie pomiedzy 37 a 42 calami tez jestem za wiekszym ekranem.

Pytanie tylko ile taka 42 calowa plazma zuzywa energii?

Na stronie Panasonica optymistycznie podaja 235W dla PV80 co wydaje mi sie wartoscia mocno zanizona.

Pobór prądu przez plazmy nie jest stały jak w LCD ta wartosc jest wartoscią maksymalną. Pobór jest uzależniony od wyświetlanego w danej chwili obrazu. Jasny wiecej, ciemny mniej. Jesli chodzi o plazmy panasa wartosc poboru podawana jest (podobno) z minimalnym przeszacowaniem.

Xniwax,

przeciez to niemozliwe zeby 42 cale mialo pobor maksymalny rzedu 250W;) Tak mi sie wydaje:)

Na forum hdtv.com.pl czytalem o plazmie Panasonica, chyba 50 cali i pobor byl okolo 500W, dlatego mam watpliwosci co do tych skromnych 250W...

To chyba jakiś stary model 50" Panasa. Taki Pioneer 50" pobiera od 295 do 350W w zaleznosci od jasności wyswietlanego obrazu.

Faktem jest, ze połowe mniej pobiera mój Panas CRT 29" - no ale 29 to nie 50 czy nawet 42.

A tak w ogóle za takie przyjemności się płaci niestety. :((

• 3 miesiące później...

Wybaczcie że odgrzeję temat. Zamierzam również zakupić plazmę Panasonica 42". Nurtuje mnie jednak problem poboru prądu. Aktualnie użytkuję jakiegoś starego Royal'a 25". Ile on może ciągnąć prądu? (nie mam od niego żadnej instrukcji). Ile więcej przyjdzie mi płacić za energię? Czy to co napisał 'xniwax' jest w miarę zbliżone do realiów? Pół roku temu kupiłem rodzicom LCD Sharpa 37", niestety przez ciągły wzrost cen energii elektrycznej nie jestem w stanie określić na ile zwiększyły się opłaty miesięczne wskutek użytkowania tego LCD. Gdyby to były faktycznie te ok. 30 zł to byłbym w stanie to przeboleć ale gdyby się okazało że to nie 30 a ok. 100 zł to hmmm.....

Mnie wyszło ok. 18 zł. za miesiąc sierpień

Jesli dobrze pamiętam wzór to:

365 dni x 10 h x 0,255 kW x 0,4 zł.

----------------------------------- = 31,025 zł / miesiąc

12 miesięcy

Taka średnia wychodzi za 10 godzin dzień w dzień ogladania na Panasonicu 42"PV80.

Oczywiście trzeba uzwglednić ustawienia samego TV i fakt, że plasmy nie maja stałego poboru prądu.

Jeżeli faktycznie jest tak jak piszesz to nie ma się czym przejmować. U mnie przy średnim czasie 4 h spędzania przed TV wyjdzie to ok. 12,5 zł więc nie jest to bolesne ;) No chyba że jest weekend z ligą angielską.... ale wtedy nie patrzę na licznik ;)

Dzięki za rozwianie wątpliwości

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.