Skocz do zawartości
IGNORED

czyszczenie lub wymiana lasera

Milus1989

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem, kupiłem odtwarzacz yamaha cdx-550E rs na allegro, to że przyszedł w fatalnym stanie to w sumie nic, podoba mi się to jak on gra ale sprzęt ten ma pewną wade, a dokładnie to chyba zużyty lub zabrudzony laser, próbowałem go wyczyścić i nic z tym że tylko z zewnątrz bo nie wiem jak się dostać do środka i nie wiem czy potem złożę to do kupy. Doszedłem do wniosku że to laser bo podczaS odtwarzania muzyki pojawia się charakterystyczne cykanie:) każdy je pewnie zna :) ciężko mu z lekko porysowanymi płytami. Pytam was co mam zrobić, jeśli czyścić to jak, a jeśli wymienić to też jak i gdzie kupić taki laser.

https://www.audiostereo.pl/topic/44329-czyszczenie-lub-wymiana-lasera/

hmm jak tak teraz słucham to te czyszczenie nawet pomogło, ale jeszcze nie wiem czy całkowicie zniwelowało tą wadę. Poza tym odpisujcie na moje zapytanie bo na pewno mi się to jeszcze przyda :)

• 4 miesiące później...
  • 3 tygodnie później...

Witam serdecznie, nie chciałbym zakładać nowego wątku bo tematów o wymianie lasera jest pod dostatkiem. Mój problem jest następujący. Marantz CD4000 ma problemy z odtwarzaniem płyt - przeskakuje, zacina się. Moje pytanie jaki tam siedzi model lasera ? Nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji. Słyszałem że to może być wyrobiona mechanika, proszę o jakieś porady! pozdrawiam, Fibbif

Tu można sobie sprawdzić jaki laser:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przeczyścić soczewkę izopropanolem, jak nic nie pomoże, to nowy do kupienia jest np. tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może i mi coś poradzicie.Mam ONKYO 7111.

Ścieżki przeskakują po kilka razy na 1 lub 2 utworze, dalej gra bez zacięć,im bliżej końca jest OK.Dodam,że wczytuje i odtwarza CDR-y,więc laser chyba dobry?

>cudak 10

Dzięki.Tak myślałem ,że stary laser jeszcze trochę pogra,ale czekałem na opinie bardziej doświadczonych kolegów.Co prawda mam nowy laser w zapasie.Jak kupię smar to wyczyszczę i nasmaruję.

Dokładnie wyszczotkuj np szczotkę do zębów , wszystkie zębatki dopiero wtedy daj smar na zęby i prowadnicę , czasami mały syfek lub włosy powodują takie objawy .Czyszczenie soczewki w starym laserze najczęściej nie wiele daje gdyż w środku lasera układ luster najczęściej pokryty jest filmem kurzu a w to miejsce patyczkiem nie dojdziesz , płukanie wodą też nie pomaga bo to trzeba mechanicznie usunąć , poza tym spada efektywność diody - wypala się . Wymień na nowy choćby chiński i kłopot z głowy a stary rozbierz i zobaczysz o czym mówie. Adam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.