Skocz do zawartości
IGNORED

vifa M18 WH; D 25 AG-cos nie gra?!

fonograf

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam podstawki diy na glosnikach jak w temacie.kupilem je niedawno.obudowy zrobione sa starannie i z porzadnych desek-gruby mdf.po odlaczeniu starych(arcus tm 75)i podlaczeniu ich do amplitunera myslalem ze cos sie zepsulo :)zarty na bok.zeby zagraly potrzebuja pokretla wzmocnienia na 70%!i to wcale nie jest glosno!normalnie dajac tak potencjometr rozwalilbym chate.w systemie 6.1 nie slychac ich w porownaniu z satelitami i centr.trzeba wszystko sciagac w dol.wierze w to ze glosniki maja wieksze mozliwosci.podejrzewam jakies ograniczenia ze strony zwrotnicy.moze ktos wpadnie na to o co chodzi.

poniewaz nie moglem tu wkleic zdjecia zwrotki daje link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ps

1.pare razy dostalem w ucho ale nie jestem gluchy :)

2.kolumny stoja u mnie a nie u sasiadki za sciana :)

trzeci raz probuje dodac ten temat.moze sie uda.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/44349-vifa-m18-wh-d-25-ag-cos-nie-gra/

Nie widzę płytki od strony druku ale już z tej strony widzę że dzezy masz ładne.

1. Po co ten rezystor 1,5 ohma? Paski brązowy zielony.

2. Powinno być cewka i dalej za nią kondensator i rezystor równolegle z głośnikiem a u ciebie IN+ cewka i rezystor dalej kondensator równolegle?

Nie chce mi się dalej patrzeć ale już widzę że nakrzanione masz.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Tu masz wstępną zwrotkę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) modyfikacja jej nastąpi jak będę miał czas i poprawię ją z pomiarami. Ta jest od Lete robiona na słuch.

Ukryta Zawartość

kondrax, 6 Lip 2008, 22:32

>Nie widzę płytki od strony druku ale już z tej strony widzę że dzezy masz ładne.

>1. Po co ten rezystor 1,5 ohma? Paski brązowy zielony.

>2. Powinno być cewka i dalej za nią kondensator i rezystor równolegle z głośnikiem a u ciebie IN+

>cewka i rezystor dalej kondensator równolegle?

>

>Nie chce mi się dalej patrzeć ale już widzę że nakrzanione masz.

kondrax prawdopodobnie pomyliłeś wyjściem (filtru dolnoprzepustowego) z wejściem zwrotnicy.

Wejście jest po prawej stronie. Wyjście na woofer na środku. Wyjście na tweeter po lewej.

Układ jest poprawnie złożony. Być może ktoś, przy rozkręcaniu kolumn źle podłączył przewody. W przypadku monitorów jest to bardzo możliwe, bo wszystkie kable od zwrotnicy mają podobną długość.

na moje oko wygląda to tak.

posprawdzaj kabelki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może i ja ślepy jestem ale ja widzę tak przyjmując ze wejście do zwrotnicy jest z prawej strony to i tak masz spierdzielone. Plus głośnika N + powinien mieć przylutowane do siebie ceweczkę i kondensator a u ciebie jest cewka i rezystor. minus (-) głośnika N powinien mieć przylutowane do siebie rezystor dalej w szereg cewkę i to całość połączone do plusa głośnika N ale tak nie jest.

Z tego co widzę kolega wstawił ci dobry rysunek jak masz polutowane - czyli ŹLE.

I wywal ten rezystor 1,5 ohma daj zworę i daj 4,8 ohm zamiast tego 6,8 ohm.

>na moje oko wygląda to tak.

>posprawdzaj kabelki.

jest tak jak wyrysowales.doslownie.dodam jeszcze tylko ze wartosci tych elementow oprocz kondensatorow nie znam:(ten ktory idzie na wysokie ma 3.9uf a ten z basowego 4,7uf.

niestety ja nie znam sie na projektach zwrotnic.te byly w zakupionych podstawkach.

dziekuje bardzo i czytam dalej.

jak sie temat troche urwie to poprobuje cos kombinowac.nie chce robic po trochu bo wyjac ta zwrotke to trrrragedia!!!

Zrób tak: (oczywiście jak chcesz)

Zamień w niskotonowym miejscami cewkę z rezystorem.

W wysokotonowym daj zworę zamiast tego 1,5 ohm(wywal go i daj kabelek) i zamień 4,8 ohm zamiast tego 6,8 ohm. ewentulanie daj 5,6 według uznania ale 6,8 jest sporo za dużo.

Jak tak zrobisz powinno być dobrze.

>I wywal ten rezystor 1,5 ohma daj zworę i daj 4,8 ohm zamiast tego 6,8 ohm.

jesli chodzi o te rezystory to czy nie sprawi klopotu pisac kolorami opasek???plisss!!!albo je raz opisac bo nie wiem ktory jest ktory!!???jeszcze jedno plisss!

DZIEKI!!!

Mimo że jestem zmęczony po całym dniu siedzenia przed kompem w Photoshopie proszę.

Ukryta Zawartość

6,8 ohm niebieski szary złoty złoty

5,6 ohm zielony niebieski złoty złoty

4,7 ohm żółty fioletowy złoty złoty

3,3 ohm pomarańczowy pomarańczowy złoty złoty

post-9392-100000056 1215460962_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze jedna sprawa zapytaj tego majstra co ci zrobił te zwrotkę jakie ci cewki dał ta na dole (duża) powinna mieć 1,5 mH a ta na górze (mała) 0,52 mH z tego co widzę na oko mogę się mylić ale ta mała nie ma 0,52 mH. A i kondensatory ten na dole powinien mieć napisane 4,7 uF a ten u góry 3,9 uF.

kondrax, 7 Lip 2008, 21:35

>Zrób tak: (oczywiście jak chcesz)

>Zamień w niskotonowym miejscami cewkę z rezystorem.

A po kiego grzyba?

w niskotonowym jest przecież wszystko OK. Cewka + układ RC.

Słuchowo nie sprawdzałem czy jest różnica C - R lub na odwrót R - C. Ale tak pobieżnie przejrzałem Google teraz i wszędzie gdzie znalazłem schemat korektora impedancji jest taki C i R w tej kolejności czyli tak jak ja podałem. Speakerworkshop tez tak wstawia w tej kolejności.

Ale koledzy łącząc w szeregu 6,8 + 1,5 ohma ma kolega 8,3 ohm. Ja i lete mamy po 4,7 ohm bo na 6,8 nie szło słuchać tak tweeter cykał. A co musi się dziać na 8,3 ohm.

kondrax, 7 Lip 2008, 22:56

>Ale koledzy łącząc w szeregu 6,8 + 1,5 ohma ma kolega 8,3 ohm. Ja i lete mamy po 4,7 ohm bo na 6,8

>nie szło słuchać tak tweeter cykał. A co musi się dziać na 8,3 ohm.

Nie rozumiem.

U fonografa jest przecież 6,8 ohma równolegle z wysokotonowym i 4,8 ohma (1,5 + 3,3) w szeregu.

panowie.dziekuje bardzo.

kondrax.to ze zapytalem sie o cos teraz nie oznacza ze oczekuje odpowiedzi blyskawicznej:)jestem cierpliwy i tak na szybko nie bede nic robic bo tez nie mam czasu i wracam padniety z roboty.

pozdrowienia wszystkim

jozefkania, a ma być R2= 3,3 ohm (szeregowo z głośnikiem )i R3= 4,7 ohm (równolegle z głośnikiem) na wysokich tonach, 6,8 ohm na niskich.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Się tak o tą zwrotkę tu mieszamy a kolega nie napisał najważniejszego czy ma D25AG 05-06 czy 35-06? Ja cały czas podaje wartości dla D25AG 05-06.

Już dziś za bardzo chyba zmęczony jestem. Chodziło mi o te szeregowe połączenie tego 1,5 + 3,3 ohm a napisałem że 1,5 + 6,8. Dobra ja już dziś nic nie piszę bo motam się dziś za długo przed kompem praca + dom. Sorki chłopaki.

Się tak o tą zwrotkę tu mieszamy a kolega nie napisał najważniejszego czy ma D25AG 05-06 czy 35-06?

>Ja cały czas podaje wartości dla D25AG 05-06.

jest d25ag 0506

nie wiem kto robil zwrotke:(odkupilem glosniki ze zwrotka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.