Skocz do zawartości
IGNORED

Przekaźnik do dziurki słuchawkowej

MStaniszczak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Najpierw wszystkich serdecznie witam, jako że to mój pierwszy post na forum:-)

Buduje powolutku lampowy wzmacniacz słuchawkowy. Chce w nim wyjście słuchawkowe włączać po pewnym czasie od podania prądu anodowego. Opóźnianie słuchawek ma być wykonane na przekaźnikach. I tu moje pytanie – jakie przekaźniki do takiego celu polecacie? Przeszukałem forum, jednak niektóre wątki urosły do takich rozmiarów że ciężko je całe przewertować. Może NAIS TQ2-5V (albo bistabilny TQ2-L2-5V, cewka by pracowała tylko przy przełączaniu) takie jak w PVM Petera?

I tak przy okazji, gdzie można kupić porządne gniazda JACK 6.35 (1/4”) do obudowy? Wszytko co znalazłem w sieci to gniazda za 4 zł, albo Neutrik-i, które nie do końca mi się podobają (wolał bym porządną, ale normalną dziurkę).

Pozdrawiam,

Marcin

Sam kiedyś szukałem porządnego schematu opóźnionego załączania słuchawek, ale nie znalazłem. Może koledzy coś wiedzą. Co do złącza jack 6.3mm to w miarę porządne są takie jak na fotce poniżej. Takie same używane były we wszystkich starych sprzętach. Kiedyś rozebrałem jeden stary i jego jakość wykonania, jak i "miękkość wkładania wtyczki" była bardzo dobra. Nie wiem jak bedzię z jakością tego ale nie powinna dużo odbiegać, mimo że sprzęt kosztuje właśnie 4zł ;] Zdjęcie zapożyczone z tme.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czyli Jacka mam identycznego (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - JC-117). Opóźnianie chce sobie spróbować wykonać we własnym zakresie (trochę to potrwa bo i czasu mało i może wiedzy braknąć, ale to ma być też zabawa;-) Ale nie wiem jakiego przekaźnika użyć.

I jeszcze jedno nie związane z głównym tematem, ale... Czy takie "dystanse" do potencjometru jak na zdjęciach poniżej (zaczerpnięte ze zdjęć forumowych kolegów, mam nadzieje że się nikt nie obrazi) można gdzieś kupić, czy trzeba sobie samemu zrobić?

post-20085-100009938 1215592013_thumb.jpg

post-20085-100009939 1215592013_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te po lewej to na 100% łaczówki do kabelków (z plastikowej osłony). Te po prawej raczej też są ręcznie zrobione, bo śruby nie są w jednej płaszczyźnie. Wystarczy kupić kawałek rurki aluminiowej, gwintowniki M3 i uciąć rurkę i ją zagwintować.

Jeszcze fotka tej łączówki - zawsze lepiej wiadomo o co chodzi ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MStaniszczak,

Zamiast robić dziadostwo kup sobie ładną tulejkę przedłużającą i gniazdo obrotowe w polskim conrad-zie. Same ośki maja niestety krótkie i wykonane z tworzywa. Bardzo ładne komplety przedłużek kupisz np. w wt4c, ale kupowanie ich samych mija się z sensem z powodu kosztów transportu.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Chodzi Ci o coś takiego z PVC

Ukryta Zawartość

I czy mógłbyś podać adres wt4c? Może znajdzie się tam jeszcze coś co by mnie interesowało:-)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.