Skocz do zawartości
IGNORED

Zobaczyłem błysk w kolumnie - POMOCY!!!

Marek B.

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy audiofile. Proszę o pomoc w postaci Waszych porad.

Otóż przystępując do słuchania muzyki zapomniałem włączyć jednej z końcówek mocy. Uczyniłem to dopiero po tym, jak zorientowałem się, że dźwięk płynie z jednej kolumny. I prawdopodobnie był to mój błąd. Co prawda, dla bezpieczeństwa, skręciłem gałkę potencjometru głośności w przedwzmacniaczu do zera, jednak w chwili włączenia końcówki mocy (prawej) osłyszałem trzask, któremu towarzyszył jasnożółty błysk wydobywający się w membrany niskotonowej w prawej kolumnie. Najprawdopodobniej coś się przepaliło. Odczekałem moment, aby końcówka się całkowicie uruchomiła (towarzyszą temu zawsze po dwa dźwięki na jedną końcówkę) i podkręciłem potencjometr. Muzyka grała z obydwu kolumn, jednak przestał działać wskaźnik sygnału w prawej końcówce mocy (każda ma swój wychylny wskaźnik). Jednak nie to zmartwiło mnie najbardziej - po odsłuchaniu kilku dobrze mi znanych fragmentów nabieram przekonania, że niskie tony brzmią gorzej.

Kontrabas brzmi mniej soczyście a bardziej rycząco niż dotychczas, brakuje chyba niskich zejść. Piszę "chyba" bo nie jestem do końca tego pewien, gdyż ostatnio nieco zmieniłem ustawienie kolumn.

Stąd właśnie moja gorąca prośba o poradę. Czy błysk w membranie oznacza uszkodzenie jakiegoś elementu mającego wpływ na dżwięk? Nie wiem co mam zrobić, kto może to naprawić, bądź wykluczyć usterkę, bo niewykluczone, że mi sie tylko wydaje, że niskie tony brzmią gorzej. Nie znam się na elektronice, będę wdzięczny za każdą poradę. A może ktoś miał podobne zdarzenie?

kolumna; Monitor Audio GS20, kabel Atlas Eqator bi-wire, końcówka MAA705 - wszystko jest w moim opisie.

Jak był błysk...piszedł wskaźnik sygnału...nie wiem, musisz zaprosić do siebie elektronika niech posprawdza wszystko.....bo na pewno coś jednak uległo uszkodzeniu :(

Błysk był w kolumnie - w membranie niskotonowej. Pierwszy raz w życiu widziałem coś takiego. Wskaźnik w końcówce nie ma dla mnie znaczenia. Ale jakość niskich tonów prawdopodobnie uległa pogorszeniu. Kolumny są prawie nowe, kupiłem je pół roku temu. Nie wiem czy każdy elektronik sobie z tym poradzi...

Na początek zamień końcówki mocy lub głośniki miejscami (lewe z prawymi). Zobaczysz dzięki temu czy problem jest z kolumnami czy z końcówkami.

Czy na jedną kolumnę jest jedna końcówka czy używasz biampingu bo niebardzo udało mi się wywnioskować?

Tylko bi-wireing, po jednej końcówce na kanał. Błysk wydobył sie z membrany basowej. Ale nie ma śladu jej nadpalenia. Membrany są jasne - chyba z jakimiś domieszkami metalu. Zaraz zrobię fotkę i wstawię.

Kolejna sprawa to głośnik... Można spróbować wykręcić niskotonówkę i obejrzeć dokładnie linki doprowadzające prąd do cewki czy gdzieś nie widać okopcenia.

Teoretyzując przy włączeniu mógł na głośnik trafić bardzo silny sygnał (nie wiem z jakiego powodu ale raczej końcówki mocy wina) i obie linki mogły jednocześnie dotknąć kosza głośnika co tłumaczyłoby błysk.

Jeśli powstał błysk to cewkę głośnika można raczej wykluczyć bo trudno byłoby go zobaczyć, chyba że kopułka przeciwpyłowa jest przezroczysta. Pozostają linki i eksplozja któregoś z elementów zwrotnicy...

Nie znam ani kolumn ani końcówek więc trochę teoretyzuję ale może któraś wskazówka pomoże.

>Nie wiem czy zamiana miejscami coś pomoże. Różnica, jeżeli jest, to jest nieznaczna, a bas przecież

>nie jest kierunkowy...

Postaw obie kolumny obok siebie i zobacz czy głośniki wychylają się mniej więcej podobnie przy głośniejszym słuchaniu a następnie posłuchaj obu kanałów oddzielnie, czy zauważysz różnice.

->Marek B.

Zaproś kogoś z miernikiem tylko dobrym, pomierzcie rezystancje obu głośników niskotonowych w "dobrej i złej" kolumnie jeżeli będą jakieś większe różnice to wiadomo, zobacz czy przez przypadek w uszkodzonym głośniku cewka nie obciera o magnes będzie trzeszczeć przy poruszaniu.

Kategorycznie nie podłączałbym dobrej końcówki pod uszkodzony głośnik nie wiadomo co się może stać, do tego możesz uszkodzić zwrotnicę.

Błysk był w dolnej części membrany. Jak widać, na zewnątrz jest czysta.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zdjęcia całości

Ukryta Zawartość

post-17481-100009413 1216321019_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Błysk był nie ze zwarcia, a z przepięcia. Koledzy nie znają zjawiska samoindukcji?? Podczas gwałtownej zmiany prądu w obwodzie z cewką na tej cewce indukuje się wysokie napięcie.

Jak co się zaświeciło?? Po pierwsze tam nic się nie świeci. Przepięcie powoduje iskre. Nigdy nie załączałeś obciążenia indukcyjnego do sieci?? Ani nie odłączałeś?? Głośnik nie jest obciążeniem rezystancyjnym ale indukcyjnym. Układy załączające obciązenia indukcyjne w sieci energetycznej są tak zbudowane aby załączać gdy napięcie jest równe zero, a wyłączać gdy prąd jest równy zero. Wiemy że prąd na cewce spóźnia się względem napięcia o 90 stopni. Gwałtowne skoki prądu powodują przepięcia na cewce. Zmagazynowane pole magnetyczne w cewce wymusza napięcie samoindukcji aby podtrzymać prąd płynacy przez cewke.

Marek, wykręć wreszcie ten głośnik, zobacz gdzie jest zwrotnica i obadaj czy są jakieś nadpalone elementy. Jeżeli miałbyś tam coś spalonego to smród czuć nawet po tygodniu - mówie to z doswiadczenia.

Rectifier prawdopodobnie ma rację, że to wzmak. Poniuchaj tam. A czy w końcu sprawdziłeś jak ta kolumna gra na drugim wzmaku? Jak Ci pójdzie drugi wskaźnik to znaczy, że jedna kolumna + dwa wzmacniacze sa do naprawy.

Co do zaindukowanego prądu to jest to na pewno jedna z możliwości, jednak napięcie musiałoby być wydaje mi się baaaardzo wysokie aby przebić się przez dielektryk (pewnie najłatwiej byłoby przez lakier na cewce głośnika). Jeśli to napięcie dotarłoby do tranzystorów mocy we wzmacniaczu to też mogłoby je uwalić.

Nie ma jednak co gdybać. Miernik powinien mocno rozjaśnić sprawę, sprawny zmysł powonienia również (zgodnie z sugestiami kolegów ;)).

Chętnie bym wykręcił tę membranę i obejrzał, czy w środku nie ma czegoś spalonego. W komplecie z kolumnami były specjalne klucze, a nawet poziomica... Obawiam się jednak, że mogę coś uczkodzić.

Jeżeli chodzi o odsłuch, to nie ma to sensu, bo różnica - jeżeli w ogóle jest - to jest trudno zauważalna.

Witam !

Jeśli dobrze doczytałem , kolumny mają mniej niż pół roku , więc jeśli są objęte gwarancją , radzę nie rozkręcać , ani samemu próbować zdiagnozować usterkę .

Oddać do serwisu i czekać na werdykt .

Miałem podobną sytuację i serwis miał ogromne problemy i robił trudności z naprawą , bo stwierdził ingerencję ( rozkręcenie ) w sprzęt .

Nie są przezroczyste, ale błysk był silny i wyraźny, choć nie do końca jestem pewien, czy wydostał się przez membranę, czy przez otwór pod nią. To był ułamek sekundy.

Chętnie bym oddał do naprawy gwarancyjnej, tylko nie wiem, czy uznają to za usterkę powstałą nie z mojej winy. Z drugiej strony skoro dostarczyli z kolumnami komplet kluczy imbusowych w specjalnym pudełeczku z miękką szmatką, to dlaczego z nich nie skorzystać i nie wykręcić tej membrany? Chyba tak zrobię. Najwyżej będę musiał zapłacić za naprawę. Bardziej istotne jest dla mnie to, żebym po ewentualnej naprawie miał pewność, że wszystko jest w porządku. Słucham tych kolumn od ok. pół roku i jestem bardzo zadowolony z charakteru dźwięku, jaki oferują. Dlatego do naprawy chciałbym tę kolumnę po prostu oddać w dobre ręce.

Też, ale tu uszkodził się tylko wskaźnik i to mi nie przeszkadza. szczerze mówiąc, gdy słucham przy wyłączonym świetle to je zasłaniam, bo zbyt mocno świecą tym wściekłym niebieskim.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.