Skocz do zawartości
IGNORED

Zobaczyłem błysk w kolumnie - POMOCY!!!

Marek B.

Rekomendowane odpowiedzi

Rectifier, 17 Lip 2008, 23:45

>A ja bym radzil przyjrzec sie wzmacniaczowi - prawdopodobnie to w nim tkwi zrodlo usterki, blysk

>ktory widziales to bylo tylko odbicie palacych sie elementow w jego wnetrzu.

Mysle, ze ten koles ma racje...Twoje kolumny sa w porzadku - bierz sie za wzmak.

zgadzm się też z opinią , ż to błysk w końcówce odbił się w srebrnej membranie kolumn- nie ma skutku(śmierć miernika w tych okolicznościach) bez przyczyny .

Można też użyć tej napewno dobrej kolumny i posłuchać mono po kolei na jednym i drugim monobloku.

Przez pół roku przyzwyczaiłem się do dżwięku z tych kolumn, a teraz wydaje mi się na 90%, że jest gorszy w zakresie niskich tonów - tych najniższych. Po prostu niskie zejścia kontrabasu, które były odtwarzane bezproblemowo, w sposób miękki i pełny, ale i szybki (bas nigdy się nie rozlewał), teraz stały się dudniące - po prostu gorsze, trudno to precyzyjnie opisać słowami. Dlatego jestem przekonany, że uszkodzeniu uległo coś w kolumnie i chyba ją rozkręcę, może znajdę jakieś ślady nadpalenia. Problem tylko z tym, co dalej...

• 3 tygodnie później...

No niestety nie udało mi się. Zdołałem odkręcić tylko metalowy pierścień, reszty się nie dało - membrana z obudową siedzi mocno jakby była przyklejona.

Przy okazji mam dodatkowe pytanko za 100 pkt.:

Czy uszkodzenie „wskaźnika sygnału” jest równoznaczne z pogorszeniem jakości dźwięku? Wciąż mam co do tego wątpliwości. Raz wydaje mi się, że jest wszystko w porządku, a innym razem, że jest coś jest nie tak z niskimi tonami.

Na 100 % raczej coś jest uszkodzone, więc aby spać spokojnie sprawdziłbym to i naprawił.....serwis, zaufany elektronik - ingerencja jest niezbędna dla świetego spokoju !.

Z elektronikiem może być problem, bo w dziurze w której mieszkam nikt raczej nie potrafi tego naprawić. Z dużego miasta też raczej nikt się nie pofatyguje (Poznań - 130 km, Bydgoszcz - 120 km, Szczecin 150 km). Wygląda na to, że pozostaje mi zawiezienie sprzętu do serwisu, czyli kłopot, bo wyrzuciłem fabryczne pudełka. Kolejnym utrudnieniem jest fakt, że kolumny kupiłem w sklepie internetowym, a końcówki mocy przez elektromarket na zamówienie z jakiejś firmy z Łodzi. Czuję, że czeka mnie co najmniej miesiąc posuchy muzycznej. Jak ja to przeżyję...

• 4 tygodnie później...

Stała się dziwna rzecz. Słuchałem trochę głosniej i wskaźnik sygnału na końcówce zaczął działać. Rusza się. Nie rozumiem jak to się mogło stać. I od razu dżwięk zaczał mi sie wydawać taki jak przed usterką...

Za audiofila się nie uważam, raczej za miłosnika muzyki róznej. Co do tej jednej kolumny to ... chyba nie czytałeś tego wątku od początku.

W każdym razie wskaźnik zaczął działać i nie wiem jak to wyjaśnić, a przy okazji wydaje mi się (bo nie mam pewności czy tak jest faktycznie) że dżwięk powrócił do stanu sprzed usterki, czyli sprzed błysku.

Ja mialem kiedys podobna sytuacje z koncowka N77ES - byl problem bo nie dzialal lewy wskaznik mocy. Dzwiek niby byl ok, tzn podobal mi sie, ale byl jakos taki wysrodkowany. Oddalem do serwisu, zrobili mi i.... pojawila sie scena, wysokie poszly w gore, a i basik sie z nizyl i byl punktowy :)

Co do samoistnej naprawy to nie wiem co jest nie tak, ale moge stwierdzic, ze to na 100% koncowka! To ze blyslo to indukcja, sporo napiecia sie wytworzylo, jakby sie cos uszkodzilo to raczej bys mial osmolona membrane! I nie tylko z jednej strony....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.