Skocz do zawartości
IGNORED

gramofon THORENS 318 Mk II modernizacja

Pioro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

posiadam gramofon taki jak w temacie z tymże pod nazwą blaupunkt ale jest to Thorens 318 Mk II gramofon trafił do mnie uszkodzony (nie działał przełącznik obrotów i wykonuje 9 obrotów na minute) przełącznik jest już naprawiony ale nie wiem jak zabrac się do wyregulowania obrotów jest jakiś sprawdzony na to sposób czy prki i stoper w zegarku... od razu mówię że to moja pierwsza stycznośc z gramofonem (serwis i granie) przu okazji rozebrania sprzetu przyszedł mi do głowy pomysł może jakiejś modernizacji czy da się coś ulepszyć i czy jest sens wymienić jakieś elementy na lepsze... do tej pory wziąłem się za wymiane prków na precyzyjne dla lepszych rezultatów (stare były zardzewiałe)...

jak mówiłem nie miałem wcześniej do czynienia z gramofonami... dlatego chciałbym się dowiedzieć co mógłbym zrobić na początku w google niestety nic nie znalazłem dlatego pytam tu... na jednym z dołączonych obrazków jest schemat tego gramofonu i według schematu P1 = 100k a P2 = 470k z tymże na płytce mojego gramofonu w rzeczywistości jest inaczej (oczywiście nie mogę wykluczyć że któś wczesniej w nim grzebał) ale płytka wygląda na nigdy wczesniej nie lutowaną... a rozkrecenie PRka P2 100k (tak jak miałem na płytce bez żadnej ingerencji) na max czyli ok 98k powoduje to że talerz kręci z predkościa 45 obrotów na minute (oczywiście ze stoperem w reku) więc w zasadzie nie zostaje żadne pole manewru a kręcenie P1 470k nie daje żadnych efektów... i jeszcze moje pytanie czy nie powinienem zakonserwować jakoś silniczka czy innych elementów gramofonu jesli nie były długo używane... prosze o poinstruowanie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10978-100009210 1216670288_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam jeszcze wrażenie że strasznie wolno się rozkręca talerz i długo nabiera prędkości... w jakim czasie powinnien osiągnąć właściwą prędkośc....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapewne powinieneś zdjąc talerz, subplater i wyczyścić łożysko wewnątrz do sucha. Musi być tam czysto. Potem nalać odpowiedniej oliwki (syntetyk)- kilka kropel ze strzykawki i wsadzić subplater i talerz. To jeden z powodów ciężkiego kręcenia się talerza. Drugi to pasek - zbyt luźny.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Jeśli elektrycznie jest sprawny to nie ma sensu kombinować. Ważniejsze jest doprowadzenie mechaniki do stanu wzorowego: łożysko, pasek ...

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.