Skocz do zawartości
IGNORED

róznica w poborze prądu

wildchild

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niedawno przerzuciłem sie z mini wieży na sprzęt segmentowy (w tym wzmacniacz 260 W). Sprzętu nie rozkręcam głośno. Na 10 stopni jakie ma gałka, góra używam dwóch. Chlałbym się dowiedzieć czy taki sprzęt przy taki używaniu ciągnie dużo więcej prądu niz miniwieża? jak to wygląda?

https://www.audiostereo.pl/topic/44720-r%C3%B3znica-w-poborze-pr%C4%85du/

Raczej zużywa więcej prądu. W miniwieży jest jeden nieduży transformator, jakiś wzmacniacz "hybrydowy" lub scalony o minimalnym prądzie spoczynkowym, kilka scalaków zużywających miliwaty mocy. Poza tym reszta wyłącza się "na noc" :)

Natomiast w zestawie każde urządzenie ma własne trafo, a wzmacniacz szczególnie mocne.

No i sam wzmak mając dużo niższą sprawność niż wzmacniacze w miniwieżach zużywa parokrotnie więcej mocy.

Dla przykładu mój harmanik/kardonik oddając 35W do głośników pobiera z sieci 165W. TO mówi samo za siebie.

Urządzenie pobiera ok. 5-10 W w trybie stand-by, po włączeniu wzmacniacz zmieści się raczej w kilkudziesięciu watach, jeżeli nie słuchasz głośno, to nie będzie wielkiego zwiększenia poboru mocy, stawiam, że słuchanie nie produkuje więcej CO2 niż żarówka 60 W :)

@cripple kiwi

>Dla przykładu mój harmanik/kardonik oddając 35W do głośników pobiera z sieci 165W. TO mówi samo za >siebie.

jak to mierzyłeś?

jerry224

Najprościej jak się da - watomierzem od strony sieci - tylko nie mierzyłem mocy dostarczonej do głośników - ale zakładam że nie była ona większa niż przewidział producent - to głeboko budzetowo-oszczędnościowy wzmacniacz...

5-10W - raczej tyle pobiera CD. Wzmacniacz z transformatorem o mocy kilkuset watów może pobrać ponad 20W w stand-by. To nie sa trafa energetyczne, te mają małą sprawność. A w trakcie pracy- jesli wzmacniacz pracuje w klasie A do jakiejś konkretnej mocy, którą producent może się już pochwalić, to spoczynkowa moc może sięgnąć kilkudziesięciu watów i to przy braku sygnału.

A np. mi się zdarza, że w ogóle nie wyłączam sprzętu. Wprawdzie w rachunkach tego nie odczuwam, no ale gdybym był posiadaczem np. accuphase a-60 - to kilkaset watów tylko po włączeniu do sieci zmusiło by do pamietania o wyłączaniu :) .

No i jak zwykle pogadam sam ze sobą :)

Pomierzyłem moje ustrojstwa i wyszło tak:

stand-by:

wzmak: 11W

CD: 3,5W

gramofon: 0W (wyłącznik od strony sieci)

Włączone, ale nie grane:

wzmak: 23,5W

CD: 6W

gramofon 3W

granie srednio głośne (gałka vol. na godzinę 10 - 11)

wzmak: ok. 60W

CD: 11-14W

gramofon 3W

niby niewiele, ale przy większych mocach i tak już tylko wzmacniacz decyduje.

>No i jak zwykle pogadam sam ze sobą :)

U mnie podobnie, ale np.

stand-by CD - 15 W,

włączony CD - 22 W

wzmak stand-by 3 W

wzmak włączony, nie grany 35 W,

w czasie głośnego grania nie udało mi się w sumie przekroczyć 120 W. Nie mam pojęcia jakie błędy ma mój prosty watomierz :)

Pytałem kiedyś producenta CD o wyłączanie sprzętu, odpowiedź:

"We recommend that units are left powered (in standby ) as this keeps the electronics at their optimum operating temperature and means the system will sound good as soon as adisc played, no time required for parts to get to this temperature."

Zapewne stąd wynika te 15 W stand-by.

To zależy od sprzętu. Mój wzmak gdy jest wyłączony, jest całkowicie zimny. Zresztą, prócz płytki z tunerem, to jedyne co tam jest to radiator końcówki mocy, który się rozgrzewa.

Wiele amplitunerów kina domowego posiada wewnątrz mały transformator, który podtrzymuje elektronikę cyfrową w standby a główny transf. jest odłączony.

A co do CD z tym utrzymaniem temperatury to pewnie tak.

120W - wystarczy przesterować i moc gwałtownie skoczy znacznie ponad 120W, ale lepiej nie narazac sprzetu na skutki pomiarów niszczących :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.