Skocz do zawartości
IGNORED

Usher V-601 czy Xavian XN-125evo

deep

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

To jest mój ostatni wątek o kolumnach. Przyrzekam. ;)

Pytanie jak w temacie który monitor zagra lepiej z Musical Fidelity X-150 Usher V-601 czy Xavian XN-125evo ?

Ushery są jasne więc powinno być ok. Mam nadzieję że góra nie zostanie zamulona, a średnica będzie szczegółowa.

Głośniki są takie:

Usher

głośnik wysokotonowy 1” (9930-20NC)

głośnik średnio-niskotonowy 7” (8935A)

Xawian

149 mm Vifa-Peerless Premium Line, paper membrane

29 mm Scan-Speak impregnated fabric soft dome, low - distortion "motor" no ferrofluid

Problem w tym że te drugie monitory Xavian XN-125evo cholernie mi się podobają. ;) Jaką te głośniczki Xaviana mogą dać górę i śrenicę ?

Dzięki za podszepty

https://www.audiostereo.pl/topic/44782-usher-v-601-czy-xavian-xn-125evo/

jeśli chcesz Ushery to musisz mieć dość mocny i wydajny wzmak pomimo podanych przez producenta parametrów, ale jesli coś takiego im podłączysz to sięmiło odwzajemnią. dobrze grały z Nadem C372, ale Np. Marantz PM80 kompletnie sobie z mini nie radził, ogólnie bardzo dobre kolumny ale wymagają dobrej i co sięza tym wiąże drogiej elektroniki

Kolumny oparte na Vifie PL18WO też są prądożerne i trudne do napędzenia. Oceniając same głośniki, to głośniki Ushera są pod każdym względem lepsze. Obecnie używam kolumn na wooferach Ushera, napędzam je tanim, chińskim lampowcem, i jestem bardzo zadowolony z dźwieku. Głośniki Vify PL18 oraz Scan-Speaka 9300 miałem kilkakrotnie, i nie sądzę abym do nich kiedyś wrócił. Ushery natomiast cenię.

Kolumny na tych samych głośnikach potrafią różnić się dość znacznie od siebie, ale ogólnie membrana ushera jest trudna do ruszenia, Z np. operą audio hybrid grało ciekawie ale brakowało dynamiki i kontroli basu, poza tym słuchało się bardzo miło, ale jak ktoś lubi "przyłożyć" posłuchać np. kotłów w muzyce klasycznej to sam się przekona że będzie to albo pierdnięcie albo prawdziwe kotły

Obecnie v601 u mnie grają z Technicsem SE-A900S M2 (dzielona konstrukcja).Nie wiem czy one same czy też wzmacniacz są bardzo podatne na okablowanie.Zmagam się z tym od ponad pół roku,po każdej zmianie kabla głośnikowego gra to inaczej.Najgorzej jak do tej pory było z oryginalnymi zworami na pojedynczym kablu.Po paru nieudolnych próbach teraz mam posrebrzane kable na dolne pasmo (mały przekrój) i miedź monokrystaliczną duży przekrój na górę. Przy takiej konfiguracji gra bardzo dobrze -na razie odpuściłem kablom .

Celowo pisze o tym wzmacniaczu bo tylko z nim podobało mi się granie na Usherach.

Jeśli zajdzie potrzeba napisze z czym jeszcze zestawiałem te kolumny .

deep, 2 Sie 2008, 18:21

......trudne pytanie, ale osobiscie to raczej wypowiadałbym sie za Xavianem.......miałem 125 w pierwszej odsłonnie i było....no cacy....ale to wymagający monitor.....lubi prąd dobrej jakości, Usher to, moim zdaniem (zanzaczam, moim)efektowny (czytataj nie efektywny) produkt marketingowy....stolarka Xaviana zawsze była cacy...a dziwękowo to Usher jest nadal daleko...pozdrawiam - A.

miałem 601 i potwierdzam że, do nich odpowiednia lampa jest super wyborem, mają dosyć aktywną wysokotonówkę i z rozjaśnionym tranzystorem góra jest mało przyjemna.

xaviany z tej serii to już lepiej na scanach (xn250) - wiem, że łatwo powiedzieć bo 2k droższe (wg cen czeskich) - jakieś 2 miesiące temu na forum w ogłoszenaich była moim zdaniem super oferta xn 250 + dedykowane standy za ok. 4,5k.

W tym tygodniu kupiłem Xavian XN-125 evo. Te kolumny, a zwłaszcza podejście do kilenta pana Cezary Wójcikiewicz z firmy VOXAL zasługują ZDECYDOWANIE na odzielny wątek. ;)

Póki co napiszę tylko że w moim wypadku jest to nawiększa niespodzianka kilku ostatnich lat. hihi ;)

Bejnik,

usher produkt marketingowy?,

pozwolę się zdecydowanie nie zgodzić; przeciwnie uważam że jest to firma u nas niedoceniana,

przez część prasy angielskiej i niemieckiej ignorowana bo jest śmiertelnym zagrożeniem dla ich produktów budżetowcych, (oczywiście szanuję subiektyne poglądy na dźwięk, ale zauważ że:

- wielu naszych dayiowców stosuje ich głośniki bo dobre i tanie,

- harpia zastosowała w jednym z prod. głośnik ushera z miejsce poprzedniego nieudanego,

- relacja j/c 520, V601, czy nawet serii X jest kapitalna.

opinia dotyczy kolumn do klasy B nie wiem czy robią hiend.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.