Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto zamienić yamahę s510 na s540

ulan

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie jak w temacie.

wiem, że 540 ma progressive scan (jaki tv panoramiczny np. panasonca ma wejście component i czy progressive scan działa tylko przez component?)

Jaj w tym dvd jest z odregionalizowaniem (czyli z usunięciem zabezpieczeń ze strefami)

Jak jest z dźwiękiem w stereo w stosunku do 510.

Czy taka wymiana ma sens (a ważne planuje na przyszly rok zakup jakiegoś 32 calowego panoramicznego tv, albo panasonica, a może jak dobrze pójdzie Loewe). Na allegro mozna kupic to za ok 750 zł (Warszawa, bo wole kupować widząc sprzedawcę), no i za ile mozna ew. sprzedać yamahę dvd s510.

Gość gość

(Konto usunięte)

->ulan

Z braku dostatecnej wiedzy, niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć na Twoje pytanie, ale korzystając z okazji dołączę się z pytaniem odnośnie Yamahy s510. Ostatnio zakupiłem TV Thomsona 32" 16:9 100Hz z niższej półki.

Tu uwaga do EDDY'ego - oczywiście, że panoramiczne 32" to jeszcze nie kino domowe, ale zawsze lepsze to, niż np.28" w formacie 4:3, poza tym dobre projektory, bo głównie przy nich można mówić o klimacie kina, to kwoty rzędu kilkudziesięciu tysięcy złotych - vide najtańsze modele Barco - nie wspominając o procesorach obrazu itp... ;)))

Wracając do pytania dotyczącego s510 - zakupiłem ten odtwarzacz jakieś 2 lata temu i z tego co pamiętam, nie było żadnej wzmianki w danych technicznych, aby posiadał on wyjście RGB. Nie było jednak ono wtedy potrzebne. Obecnie, po przełączeniu w nowym TV ustawienia na "RGB" (na wejściu SCART, do którego jest podłączone DVD) sygnał jest odbierany i oczywiście lepszy jakościowo, niż przy ustawieniu "Video". Natomiast widoczne są, zazwyczaj na dużych i ciemnych płaszczyznach obrazu, kwadraciki w różnych, szaro-zieleno-czarnych odcieniach. Brak jest płynnego przejścia tonalnego na ciemnych barwach. I tu moje pytanie: czy jest to wina TV (słaba jakość odwzorowania kontrastujących przejść tonalnych i/lub słaba jakość dekodowania sygnału RGB w tymże zakresie), czy może odwarzacza (taki... "feler" sygnału RGB na wyjściu z s510)?

Dodam, że kabel Scart-Scart mam w miarę przyzwoity, czyli ogólnie "popularny" Bandridge Profigold (nr nie pamiętam...).

Pozdrawiam

do EDDY

niestety ale z powodu permantentnego braku kasy, oraz ze względów lokalowych, jak tez innych (np. nie stać mnie na kupowanie co chwila lampy do projektora). U mnie to urządzenie ma służyc i do kd i do tv. niestety jakie zarobki takie kino domowe.

do gościa:

ja niestety swoja yamahę w tej chwili mam podpietą do 21 calowego 6 letniego panasonica. Na nim zadnych różnic między wejściami nie widać. Co do wyjścia rgb to oryginalna (angielska) instrukcja twierdziła, że jest i tylko w polskiej z niewiadomych powodów jest, że nie ma, a jak widac jest :-)

a może spróbuj podłączyc jakiegos innego dvd z wyjściem rgb (może ktoś wsród znajomych ma) i zobacz czy ten efekt też występuje. ja narazie nie mam jak sprawdzić (choć wedlug instrukcji mój tv przyjmuje sygnał rgb - tak wynika z rozpiski gniazda scart).

a tak swoją drogą to czy nikt nie wie jakie różnice jakościowe sa między s510 i s540.

ps. ze strony miesięcznika Audio wynika, ze w styczniowym nr jest test s540, poszedłem do empiku ale tam go jeszcze niema (jak zwykle, pewnie wyjdzie gdzieś w okolicach 10 stycznia :-(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.