Skocz do zawartości
IGNORED

jak podpiac suba do wzmaka??

Lu4Ke

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM

pytanie moze latwe ale dla mnie niezbyt jasne... otoz mam azura 340a i chcialem do niego podpiac suba jbl e150p

wiem ze napewno bede to musial zrobic przez wyjscia na glosniki czyli dwoma kablami puscic od wzmaka do suba tylko ze w subie gdzie ja je mam podlaczyc??

aha i zalezy mi zeby podlaczenie bylo takie abym mogl regulowac kurkiem od wzmaka rownoczenie glosniki i suba

https://www.audiostereo.pl/topic/44853-jak-podpiac-suba-do-wzmaka/

Luforke: Sub ma zaciski "HIGH LEVEL IN", dwa dla kanału prawego (te górne) i dwa dla kanału lewego (te dolne). Zaciski są oznaczone odpowiednio: L i R.

Do tych zacisków łączysz kabelki idące od wzmacniacza tak jakbyś łączył swoje głośniki. Do głośników musisz oczywiście poprowadzić od wzmacniacza dodatkowe przewody. typowe podłączenie równoległe.

Połączenie daje Ci możliwość regulacji basu ze wzmacniacza, ale balans musisz ustawić pokrętłem "LEVEL" na subie. Ustaw suba na NORMAL, a nie na LFE

Chyba wyjaśniłem?

Powodzenia

aha czyli tak jak myslalem... z tego wynika ze sub bedzie podpiety tak samo jak dwa moje glosniki

takim podlaczeniem bede mogl sobie regulowac kurkiem od wzmacniacza glosniki i suba rownoczesnie...

...czyli kupic bede musial dwa kable np. po 1,5m + 8 koncowek, 4 do wzmacniacza i 4 do suba, zgadza sie.. tak?

Dokładnie tak, ale końcówki idące do wzmacniacza muszą być takie abyś dwa mógł podłączyć do jednego zacisku. I tak np. jeżeli zacisk pozwala na użycie końcówki bananowej lub widełkowej, a bananowe już masz to kup widełkowe. Jeśli bowiem kupisz bananowe, to one już siedzą w gnieździe i kolejnych już tam nie wsadzisz.

Najbezpieczniej jest kupić widełkowe do wzmaka, a bananki do suba.

ale we wzmacniaczu mam jeszcze 4 wolne miejsca na wtyki bananowe, wiec chyba widelki sa zbedne??

mam dokladnie takie wtyki przy wzmacniaczu z kablow od glosnika

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do suba podejda tez takie wtyki, to czy widelki sa potrzebne??

Ukryta Zawartość

Lu4Ke, Te dodatkowe cztery wtyki na wzmaku są dla drugiego zestawu głośników, a podłaczyć się musisz pod ten zestaw, który bedzie grał z subem.

Możesz spróbować wpiąć się pod te wolne i ustawić wzmacniacz aby grał z dwóch zestawów jednocześnie, ale nie wiem jak to jakościowo i obciążeniowo zareaguje. Jak nie bedzie Ci pasowało to zmienisz, ale muszisz mieć przynajmniej 4 widełkowe bo Ci to da wiecej możliwości.

aaaaha

no jest mozliwosc podpiecia osobno suba na osobne wejscia glosnikowe i we wzmacholu ustawiam wtedy aby gralo A i B rownoczesnie, no ja o takim podlaczeniu myslalem :-)

ale mowisz ze to podlaczenie moze byc gorsze od podlacznie na widelkach... no ale to moze chyba za bardzo obciazyc ten punkt A??

jeszcze troche teori na jakiej zasadzie sie to podpina, bom zielony :-)

tu znalazlem jakies widelki

Ukryta Zawartość

rozumiem ze widelke podpina sie do plusow albo minusow a potem do tej jednej widelki pujdzie az 4 kabelki, przykladowo 2 minusy od dwoch glosnikow i 2 minusy od suba

sory ze tak mecze ale nigdy wczesniej nie mialem stycznosci z tego typu sprzetem...

Ukryta Zawartość

Obciążać jednego kanału to ci za bardzo nie będzie (impedancja tego wejścia na subie jest bardzo duża w porównaniu z impedancją głosnika). Myślałem o tym jak to będzie grało w przypadku niejednakowego obciążenia sekcji wzmaka, ale może być O.K.

Radziłbym jednak połączyć sub do tych samych zacisków na wzmaku co głosniki.

A skąd Ci do głowy przyszło łączyć 4 kabelki do jednej widełki :)?

Zrób cztery dwużyłowe kable i rozciagnij równolegle na podłodze.

Zainstaluj 8 bananków po jednej stronie na wszystkie przewody

Z drugiej strony załóż 4 bananki na dwa kable i 4 widełki na pozostałe dwa

Podłącz kable z widełkami do wzmaka, a drugie końce do głosników

Nastepnie pozostałymi kablami podłącz sub do wzmaka.

Patrz gdzie + i -.

Broń Boże nie zaciskaj 4 kabelków w jednych widełkach.

hmm czegos tu nierozumiem, przedstawilem to na zalaczonym rysunku, tam gdzie pytajnik znaczy ze nie wiem o co chodzi, czyli jak podpiac kable ze suba z koncowkami bananowymi na widelki we wzmacniaczu???

legenda rysunku :-)

czerwone kolko - wtyk bananowy

czerwone c - widelka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

aha chyba juz rozumiem, poprostu do wejscia we wzmaku wklada sie widelke po odkreceniu zaczepu potem sie dokreca zaczep i do niego wklada banana

tu screen wzmaka z tylu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a jeszcze chcialem sie zapytac czy sub moze byc podlaczony widelkami do wzmaka a banami do suba czy glosniki lepiej podpiac na widlach we wzmaku czy to nie ma zadnej roznicy??

bo mam juz kable glosnikowe na samych bananach i nie chialbym ich demontowac...

A czy możecie mi panowie napisać czy jak niema we wzmacniaczu wyjścia na subofer, to czy można go podłączyć pod wyjście słuchawkowe z odtwarzacza CD. Dodam że po włożeniu jacka od słuchawek do CD sygnał na wzmacniacz jest nadal.

odnosnie tego suba jbl e150p, ciekaw jestem czy on nie bedzie zbyt mocny do moich jbl e30tek w 10m2 (pokoj pusty bez mebli)

czy czasem sub nie bedzie niszczyl sterefoni?? bo jak narazie mam dobra sterefonie ale czasami brakuje mi nisko schodzacego basu

wydaje mi sie ze zawsze mozna sobie suba ustawic pokretlem z tylu jak tam komu pasuje wiec raczej nie powinno byc za duzo bassu :-), chyba ze sie myle...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.