Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z amplitunerem Yamaha RX-797...

sebol81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od razu przejdę do rzeczy...

Mam amplituner stereo Yamahy RX 797. Amplituner kupiłem około 1,5 roku temu, nówka itp. Po około roku użytkowania (na złość jak skończyła się gwarancja) sprzęt zaczął mi delikatnie mówiąc szwankować.

Co się dzieje... Otóż co jakiś czas - nie ważne czy amplituner gra, czy nie - wydobywa on z siebie takie odgłosy "cykania". Są to 2, 3 cyknięcia trwające w sumie około 0,5 sekundy. Nawet jak ampli jest wyłączone taka sytuacja ma miejsce. Ostatnio ten problem nasila się i pojawia się mniej więcej raz dziennie.

Czy któryś z szanownych forumowiczów wie może co zaczyna się je*ać w tym urządzeniu?

https://www.audiostereo.pl/topic/44856-problem-z-amplitunerem-yamaha-rx-797/

a to nie brzmi czasem jak przekazniki? moze wczesniej nie zauwazyles ale teraz elektronika "lubi" sama sie włączyc co jakiś czas. po co - dokladnie nie wiem, ale w grajszafie w sypialni mam to samo. cyknie, mignie wyswietlacz, cyknie i dalej spi.

w 797 tego jeszcze nie zauwazylem ale sprzet stoi w salonie wiec jesli to dzieje sie raz dziennie latwo przeoczyc.

Nie wiem jakie odgłosy wydają przekaźniki gdyż nie jestem elektronikiem :/

Tutaj akurat nic się nie zapala i nic nie mruga. Z amplitunera dobiega "tylko" odgłoś kilku cyknięć... Brzmi to mniej więcej jak "cy", "cy", "cy" i cisza ;-)

Jeżeli ampli gra to nie ma to wpływu na generowany dzwięk.

A czy próbowałeś zresetować (factory preset), aby zobaczyć czy cykanie zniknie?

Amplitunery maja to do siebie, że są dosyć skomplikowane elektronicznie i czasem jak komputery muszą zostac zrestartowane. Poprostu coś sie chrzani w programie.

Oczywiście po restarcie bedziesz musiał ustawic wszystkie parametry od nowa, no może za wyjatkiem niektórych.

Musisz wejść do ADVANCED SETUP menu, które jest wyświetlane tylko na panelu amplitunera.

W tym celu sprawdź czy przycisk MASTER nad włącznikiem głównym jest wyłączony. Jeżeli nie to go wyłącz. Następnie przytrzymaj A/B/C/D/E/-CATEGORY i włącz MASTER. Znajdziesz się w ADVANCED SETUP.

Przyciski oznaczone jako 1 i 2 pozwalają na poruszanie się w menu, natomiast przycisk A/B/C/D/E/-CATEGORY zmienia parametr. Idź do PRESET, ustaw na RESET i wyłącz MASTER.

Zrobione.

Pozdrowienia

Reset urządzenia nic nie dał... Jak było tak jest.

Ile ten sprzęt może jeszcze pochodzić zanim go szlak nie trafi?

Te stuki i cyknięcia zaczynają mnie powoli irytować :(

Teraz to już minimum raz dziennie się pojawiają...

W pomieszczeniu jest około 22 - 28 stopni C.

Jeżeli sprzęt jest nowy to podlega gwarancji. A na sprzęt YAMAHA kupiony w Polsce, "Audio Klan" czyli dystrybutor sprzętu Yamaha na Polskę daje 3 letni okres gwarancyjny.

Innym rozwiązaniem jest udanie się do punktu, który naprawia sprzęt Audio lub RTV.

Zgadza się gwarancja obejmuje 2 lata, jednak gdy aktywujemy gwarancję poprzez internet Audio Klan, przedłuża gwarancję o rok, czyli w sumie wychodzi na 3 lata.

Poniżej w linku wszystko jest wyjaśnione na ten temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

SPROSTOWANIE !!!!!!!!!!!!!

Zgadza się gwarancja obejmuje 1 rok, jednak gdy aktywujemy gwarancję poprzez internet Audio Klan,

przedłuża gwarancję o 2 lata, czyli w sumie wychodzi nam 3 lata.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.