Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon dla początkującego

wonio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.Podpinam się pod wątek...Mam pytanie na temat gramofonu SANSUI SR 212. Jaka jest wasza opinia na temat tego sprzętu ? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-20162-100007691 1219234154_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>Wojtek,

Problem nie w tym co my sądzimy o gramofonach Sansui. Problem jest w tym, czy Ty możesz osobiście obejrzeć ten gramofon przed zakupem, sprawdzić go i posłuchać na nim paru ulubionych płyt. Jeśli oględziny i próby wypadną pomyślnie, to należy go brać i nie oglądać się na opinie nieznanych Ci ludzi o bliżej niesprecyzowanych preferencjach brzmieniowych, różnych od Twojego oczekiwaniach, wymaganiach i gustach muzycznych. Jeśli oględzin i osobistych prób nie będzie, to zakup odradzam. No chyba że lubisz loterię z drogimi losami.

Dostaję gwarancję rozruchowa na 14 dni. Fakt, nie mialem stycznosci z gramofonami Sansui...stąd moje obawy. Chodzi mi generalnie o opinie na ich temat. Pozdrawiam. Oczywiście mam na mysli starsze modele.

Jeśli jest gwarancja rozruchowa, to można z dużym prawdopodobieństwem zakładać, że gramofon jest o.k., sprzedawca (jeśli to nie jest jakiś totalny malwersant) się o jego stan i klasę nie obawia. O tych gramonach przeważają zdaje się dobre opinie. Warto byłoby mieć pod ręka jakąś inną wkładkę, bo ze zdjęcia wnioskuję, że założono polską MF-kę. Zdegraduje ona brzmienie tego gramofonu w dość znacznym stopniu.

Wkładka zdecydowanie do wymiany...jest zamontowany Shure, ale jakoś dziwnie wygląda...Co do samej wkładki na start-Grado P. Black. Posłucham, pomyslę, jeśli mi się spodoba, dam coś lepszego. Fakt, gwarancja rozruchowa, może swiadczyć o solidności sprzedawcy. Ryzyko jest niejako zminimalizowane.

>>>Wojtek,

Na oko to to ramię wygląda na ciężkie. Wobec tego wybór wkładki Grado nie byłby optymalny, bo jest to wkładka o dużej podatności i najlepiej nadaje się do dobrze łożyskowanych ramion lekkich. Może lepsze będzie coś o mniejszej podatności, np. Denony DL-110, DL-160, albo Audio-Technica AT-120. To wszysko ze szlifami eliptycznymi. Gdyby gramofon zaprezentował duże możliwści, to warto się rozejrzeć za wkładką o małej/średniej podatności z jeszcze lepszym szlifem.

Ale chyba jednak dzielimy w tym momencie skórę na niezabitym niedźwiedziu.

jesli mozna to chcialbym sie podpiac.

co sadzicie Szanowni Forumowicze o tych gramofonach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

podobnego, jak nie identycznego Fidelity widziałem na ibeju za paręnaście funtów w ładniejszym wizualnie stanie i wg opisu sprawnego, w ogóle w Polsce ceny takich gratów są z kosmosu :-/

• 4 tygodnie później...

Co myślicie o tym gramofonie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , nie wiem czy to dobry pomysł (odnawiam stary zestaw Universum Dynamics HIFI 2500)może do kompletu by pasował.Może inne propozycje??

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

jestem ciągle na etapie zakupu , może kilka słów o takim modelu , czy jest wart tych pieniędzy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dołączam się z pytaniem.Czy warto kupić technicsa z serii 1200MKII , ewentualnie myślałem też o starszych philipsach z serii direct drive quartz z pocz. lat 80tych?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.