Skocz do zawartości
IGNORED

Pomysły na modernizację Luxman L-430

Tumak5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie kolegów.

W końcu dokonałem renowacji jednego z dwóch wzmacniaczy Luxman L-430 i cieszę się niezmiernie z dźwięku który z niego płynie. Chciałbym pójść za ciosem i posiedzieć nad drugim L-430 tylko że on był dawcą części oryginalnych, więc ma trochę braków. Chciał bym zainwestować w bardzo dobre, może nawet najlepsze komponenty do niego i zrobić porównanie pomiędzy oryginałem a zmodyfikowanym. Interesuje mnie zastosowanie lepszych kondensatorów, rezystorów, tranzystorów, wzmacniaczy operacyjnych i innych komponentów jak srebrzanka i przewody.

Na dzień dzisiejszy mam zakupione kondensatory filtrujące Kendeil 22.000uF, lub Sic-Safco 22.000uF, i tranzystory końcowe lepsze od oryginałów (2SA1265N i 2SC3182N) 2SA1941 i 2SC5198.

Wzmacniacz operacyjny na gramofonie to NJM2043. We wzmacniaczu były też zastosowane 2SK389BL w drugim wzmacniaczu 2SK163, a na schemacie widnieje 2SK270 i też niewiem który jest najlepszy i na jaki można by było zmienić.

Proszę o pomoc w doborze elementów do tego sprzętu, bo jestem bardzo ciekawy jak wypadnie to doświadczenie i co może pokazać ten wzmacniacz.

Oto link do schematu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hej,

kondensatory czasem można mozna trafić oryginały do tego wzmaka na ebayu, oczywiście możesz zastosować inne rzetelne. Co do tranzystorów i wzmaka operacyjnego we wzmaku gramofonowym - to jak, już któś słusznie zauważył - nie istnieje nic lepszego dla tego wzmaka, niż to co włożyli goście z Luxmana, nic tam nie jest przypadkiem ;) ...jak możesz to poszperaj za oryginalnymi tranzystorami

Wg serwisówki do LUXA L410/430 którą posiadam, mają tam być pary komplemantarne 2SC3182 ,2SA1265 lub 2SC2706, 2SA1146 (first lot), wzmak operacyjny to NJM4556 ;)

Pozdro

VonOlof

Kondensatory myślę dać większe tj. 22.000uF jak się trafią tanie ELNA for audio to ok, ale sik-safco to bardzo dobre kondy i na pewno dadzą radę, jak te kendeile będą słabe jakościowo.

Myślę dać diody prostownicze MUR860, lub STTH 12R06DI, może dodatkowe trafo toroid na zasilanie preamp. Kondensatory wymienię raczej na nichicon muse fg, kg, a rezystory jak nie elpod to jakieś nisko szumowe 1% np. royal ohm. Niebieskie rubycon to moim zdaniem nie jest super wysoka półka, widziałem je w sprzętach tak słabych że płakać się chciało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.