Skocz do zawartości
IGNORED

JIG SOUNDEASY

Piotreq23

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam zrobić jig'a do soundeasy i chciałbym go zrobić raz a dobrze.

Co myślicie o tym schemacie -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lub ten -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Speaker Measurement Jig

Używa ktoś tego programu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/44973-jig-soundeasy/

Z mojego doświadczenia powiem tak:

zrobiłem "sądy" te 22 i 47K 2 sztuki kawałek przewodu 2,5 mm2 OFC i rezystor 8ohm bezindukcyjny 1%. Kabel jack - 2x rca na lepszych wtykach i grubym mikrofonowym.

Skorzystałem z linków:

kalibracja,pomiar parametrów TiS

Ukryta Zawartość

tego jeszcze nie robiłem pomiar charakterystyki

Ukryta Zawartość

soundeasy: Kalibracja poszła bez problemu, pomiar TiS też ale wyniki z pomiaru TiS są przekłamane i to bardzo dużo.

Zrobiłem także pomiar generator komputerowy + wzmacniacz + rezystor wzorcowy + miernik + plik excel.

Wyszło mi tak fs zamiast 29hz miałem 35hz qts 0,4 zamiast 0,35 korzystając z soundeasy wyniki były złe, mierząc drugą metodą uzyskałem zbliżone do danych producenta.

Głośnik to m18wh-08-08, karta muzczna Soundblaster Live. Duga metoda jak bym nie mierzył miałem 29,5hz fs producent podaje 29hz, soundeasy 34-35hz.

Nie wiem jak z pomiarami mikrofonem bo nie miałem jeszcze czasu ale TiS soundeasy w moim przypadku nie działało tak jak powinno. Speakerworkshop to już inna bajka zależy od dnia mierzy jak mu się chce TiS, razm mam qts 0,4 raz 0,35. od kalibracji i nie wiem czego mu tak się dzieje.

Wracając do twojego pytania: Najpierw sprawdź na swoich "sądach" 22 i 47k i wzorcowym R jak ci to idzie a potem zrób sobie jiga jakiego uważasz, preamp (może być erica wallina ja taki mam) musi być tak czy siak do pomiarów mikrofonem, bo wzmacniacz podejrzewam masz. Pozdrawiam Kamil

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

https://www.audiostereo.pl/topic/44973-jig-soundeasy/#findComment-1138902

Dziś ja zrobiłem Jig-a do SE. I bawiłem się cały wieczór.

Stwierdzam:

Jest błąd w programie. Mianowice aby uzyskać parametry T&S trzeba wpisać Re głośnika, i jak wpisze się 5.8 wychodzą błędne wyniki a jak się wpisze 5,8 wychodzą prawidłowe, prawie identyczne jak od producenta pod warunkiem poprawnej kalibracji i ustawienie 41000 sample rating a nie jak w tutorialu 48000. Głupie wpisanie kropki lub przecinka i człowiekowi program źle mierzy. Poprawnie mierzy parametry T&S gdy użyjemy przecinka "," wpisując Re głośnika np "5,8 ohma".

https://www.audiostereo.pl/topic/44973-jig-soundeasy/#findComment-1144585

Jeszcze mam taką uwagę, radzę wszystkim, którzy cokolwiek i jakkolwiek chcą mierzyć głośniki odsuńcie go podczas pomiaru jak najdalej od komputera. Zauważyłem że to ma bardzo duże znaczenie, im bliżej głośnik komputera tym bardziej przekłamane parametry 1 m trzeba zachować co najmniej w lini prostej od komputera podczas pomiaru.

Sample rating tam maił być: 44100 bo źle wczesnej przepisałem

https://www.audiostereo.pl/topic/44973-jig-soundeasy/#findComment-1144603

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.