Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Korwin, 2 Lis 2008, 10:00

Uwielbiam te wpisy! Korwin jest zawsze krytyczny. To taki forumowy głos sumienia. Całe życie spędził z taśmą, ale wie, że nie to jest najważniejsze. Tez bym tak chciał.

Pozdrawiam

Pod W-wa niebo nieskalane:)

Fragment I

Jaki piękny i wspaniały świat

Żaden inny nie będzie już lepszy

Gdy znajduję buszując wśród traw

Garstki pereł i tabuny wieprzy

Pachnie piołun, gorzknie mlecza sok

Cicho blekot na samogon rośnie

Pora wypić aż po samo dno

Za chrześcijan za żydów za Polskę

Ktoś przed laty szaty swoje rwał

Nim w kaftanie pofrunął do nieba

Wśród bezdomnych poskręcanych ciał

Głodna nędza, którą karmić trzeba

Wymalował nam niebiański mistrz

Gacie w paski i czamary w kraty

I będziemy wieki w płótnie tkwić

Z duszą kupca i garbem sarmaty

A mnie tylko naiwnemu żal

Gdy po szyję wstąpimy w to łajno

Że nam zamiast ostrych szponów dał

Dłoń judasza i mordę sprzedajną

Pozdrawiam

Zbyszek

A co do zwierząt pies ,kot żywe przecież stworzenie wymaga tyle samo jak nie więcej opieki niżeli człowiek , a serce mi sie kraje jak widzę jak ktoś przetrzymuje psy na łańcuchach , i to ; LUDU!!! mając chałupę , zagrody , płoty i co nie tylko , krew mnie zalewa jak widzę takiego "gospodorza"

a jaki dumny psów ma trzy każdy po 1,5 metra łańcucha bez obroży siedzą tak biedne nie raz bez wody i strawy bez porządnej budy nawet , i to nie jest wyssane z palca Koledzy to obraz bardzo popularny w Polsce nie ma w ogóle wychowania w tym kierunku .

Szczerze w wakacje zajmowałem się tym problemem , zwiedzałem kraj nagrywałem , fotografowałem , zgłaszałem a czemu nie .

Brak odpowiedniego egzekwowania prawa to podstawa problemu niekompetencja urzędników ZGROZA

Pokazuję na jednym z komisariatu film jak są traktowane psy a pani na to mamy ważniejsze sprawy , no słów brakuje ręce opadają , ale nie przestaje dzwonie donoszę , bo to jedyna rada aby ulżyć tym łatwowiernym stworzeniom pozdrawiam serdecznie Wszystkich

audiomagia.blogspot.com

Zgodzę się z tymi zwierzątkami,że nie mają łatwego życia, ale czy człowiek ma lepiej we współczesnych obozach pracy, gdzie zapieprza od świtu do nocy za wszawy grosz?Gdzie czuję sie jak niewolnik a po przyjściu do domu nie ma siły na nic?My ludzie też chcemy godnie żyć!

Mag>Pail_67>To wszystko prawda - o czym piszecie, dla mnie psy są o tysiąc tazy lepsze od ludzi.Wczoraj pojechałem na cmentarz żołnierski z 1939 roku ( bitwa nad Bzurą) oddalony od zabudowań i położony nad pięknym jeziorkiem.Była godzina 13. Zgadnijcie co zastałem.....? Pies spał przy grobach żołnierzy i pytając się ochroniarza - czy ktoś tu był dzisiaj ? powiedzał ,że tylko ten pies waruje przy grobach od rana, a tak nikogo nie było. Cmentarz zadbany, ale ludziom nie chce się. Gdy pies mnie zobaczył - podszedł z odwiecznie machającym ogonem i oprowadził po kwaterach.Jak wychodziłem, on znowu położył sie przy grobie i spokojnie leżał.

Co do obozów pracy- nie mogę znieść wykorzystaywania innych i to nagminnego.Jak tak dalej pójdzie - mogą ludzie nie wytrzymać i pójdzie na noże.Najgorzej martwi mnie jednak głupota ludzka - wszechogarniająca głupota i pycha. ( Korwin - to tak na marginesie wieprzy i pereł). Jakieś trzy tygodnie temu jedna z moich suczek - Bieda - odeszła z tego świata, a ta druga - Tola - jak spojrzeć w jej oczy dokładnie wie co się stało, przestała jeść i pić z żalu. Teraz już wróciła do normy, ale codziennie odwiedza miejsce, gdzie śpi Bieda pochowana razem ze swoim ukochanym pluszowym misiem. Daleko nam do psów Panowie.Wiem, że rozpisując się o psach pomyślicie - człowieku, a co z ludźmi? ... i własnie macie rację..co z ludźmi? Pozdrawiam wszystkich serdecznie - Jacek.

I żeby nie było całkowicie nie na temat - dzisiaj testuję nagrywanie z nowego mojego nabytku - gramofon Dual 604 - wiele problemów i wiele radości. Pozdrawiam - raz jeszcze - Jacek

Acha...pamiętacie , że błędy - to nasi najlepsi przyjaciele?

Żaden kapłan jakiejkolwiek religii nie ma żadnego prawa, twierdzić,że Ziemia została dana człowiekowi we władanie ponieważ jest tylko na niej jedynie wyjątkowo uciążliwym lokatorem jest takim samym ssakiem jak pies,kot,koń wieloryb i inne które tak samo odczuwają ból, są zdolne do uczuć wyższych i myślenia abstrakcyjnego. Mnie osobiście odpowiada podział Wszechświata na świat Gwiazd Planet, żywiołów i minerałów,zwierząt ludzi, bogów i demonów będący jednocześnie jednością.Wiem doskonale, że to jest spojrzenie aborygena ale na inne mnie po prostu nie stać.

Pozdrawiam

Zbyszek

Pail_67,Jacekk011

Macie rację , Obozy pracy niestety będą i nic temu nie zaradzimy jeśli będzie taka przepaść zarobkowa pomiędzy fryzjerem , adwokatem, nauczycielem a budowlańcem itd , tak nie może być brak jest poszanowania zawodowego.

Fryzjer nie ma co robić to idzie i klei kafelki , albo na odwrót zgroza od podstaw nauczyciele powinni kierunkować młodzież bardziej niż rodzice , którzy martwią się np co wrzucić do gara no bo znam sytuację bieganie praca jedna , druga zaniedbania wynikające z tego ze ktoś nas wykorzystał bo mieliśmy umowę na gębę itd , wieczna walka, codzienne potyczki i rozmowy z sąsiadami czy maja pracę ...

PRACY W POLSCE JAK W OBOZACH ALE WYNAGRODZENIA ZA NIą SA NIEPROPORCJONALNE

Dlaczego w sklepie przed Swietami np.są ludzie którzy nawet nie oglądają , tylko patrzą na coś co by chcieli sobie kupić ale nie mogą bo nie maja za co , ściska mnie wtedy w gardle , gorycz dlaczego tak jest

Wiele razy się przyglądałem i nie jest tak kolorowo jak by sie wydawało światła ,wystawy, kolory radość nie wszystkich to dotyczy niestety , całego świata nie uratujemy ale Pomóżmy tym w zasięgu reki .....

Całość objąć w słowa to tylko Korwin potrafi , mnie brakło słów tutaj jestem tylko zwykłym MAG iem

i nic nie zdołam wyczarować

audiomagia.blogspot.com

Gość V-savage

(Konto usunięte)

>Wiele razy się przyglądałem i nie jest tak kolorowo jak by sie wydawało światła ,wystawy, kolory

>radość nie wszystkich to dotyczy niestety , całego świata nie uratujemy ale Pomóżmy tym w zasięgu

>reki .....

>

Pięknie powiedziane. Niech każdy zrobi coś od siebie, cokolwiek, może sytuacja by się bardzo nie poprawiła, ale mentalność?

paul- masz rację same obozy pracy. A do tego człowiek jest wiecznie zaganiany i co najgorsze żyje w ciągłym stresie. A gdzie miejsce na rodzine? Na zwięrzęta?

Ciężko mi powiedzieć czy kiedyś też tak było, wiem że dziś wcale nie jest lekko. Jedni drugich by w łyżce wody utopili. Stąd ten nasz przyjaźniejszy stosunek do zwierząt niż ludzi.

Witajcie.Smutne to co piszecie,ale niestety prawdziwe.Czytałem wczoraj wspomnienia z przed wojny.

Bieda była nieporównanie wieksza,lecz ludzie sobie pomagali.Zważcie ,że wielu starszych ludzi nie miało prawa do renty ,czy emerytury i tylko niewielka ich liczba była bez opieki.Dzieciom się nie mieściło w głowie,aby porzucic swoich rodziców.Teraz ludzie ganiają za czasami im zupełnie niepotrzebnymi rzeczami i nie zauważają,że to co mają ,tak naprawdę nie jest ich.Jest to ,tylko im dane do użytkowania.Czasami znajomi się mnie pytają,czemu nie wywalę na złom np;szarotki,której przecież i tak nie używam.Nie mogą pojąć,że jest to pamiątka po moim wujku i należy się i jemu szacunek i również należy uszanować wysiłek ludzi,krórzy w zbudowanie tego radia włażyli trochę swojej duszy.Ktoś już tutaj napisał,że chciałby,aby ktoś docenił zbiór jego magnetofonów ,gdy on odejdzie ,a nie wywalił tego wszystkiego na śmietnik.Sam czasmi myśle podobnie.

Co do stosunku ludzi do zwierząt,to po nim można poznać wartość człowieka.Ten co nie szanuje i nie pomaga zwierzętom,nie zasługuje nawet na odrobinę szacunku,bo nie pomoże też człowiekowi.

Jacek ,to co napisałeś o tym cmentarzu ,bardzo mnie poruszyło.Naród,który zapomni o swoich bohaterach nie ma prawa istnieć.Wygląda na to,że pies stoi w tym wypadu wyżej od ludzi,choć przecież pewnie nie wie dlaczego tam leży.

Dlatego napisałem,"pewnie",choć przecież pewności mieć nie można.A własnie zabieram swojego na spacer.Jest zbyt piekna pogoda,aby siedzieć w domu.Miłego dnia.Ps.nagrałem jedną taśmę,tą co kiedyś u ciebie sprawdzaliśmy na A-77.Efekt taki sam jak i u ciebie.Jednak dwuślad to dwuślad.

Jasne - szpulowiec wykorzystuje całą swoją potęgę gdy robimy nagranie dwuśladowe.Ta dynamika i przejrzystość prawda?.Pozdrawiam - ja też zaraz idę na powietrze. Już za długo przesiedziałem przy Dualu. Podregulowałem zawieszenie i przybyło basów - tak jak w reloopie. Ten dual gra lepiej od reloopa.Jeszcze raz pozdrawiam - Jacek

Dla mnie nic nie przebije nagrań jednośladowych z mikrofonu - fakt za cenę utraty stereofonii, ale to cena znikoma biorąc pod uwagę efekt, który uzyskuje się w zamian.

Pozdrawiam.

W moim Philipsie N4504 są 7-pinowe gniazda DIN. Owszem, pasują do nich wtyczki 5-pinowe, ale co z pozostałymi pinami, oznaczonymi M.P.? Nie wiem co ten skrót oznacza (zapewne w języku niemieckim, jak cała instrukcja serwisowa). W opisie innych gniazd, jeżeli piny nie są podłączone, widnieje znak "-". Tu jednak jest inaczej. Może ktoś z szanownych kolegów pomoże rozszyfrować? Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Do^Krupskiego w mich wszystkich UHER-ach REPORT z serii 4000 i CR-240 gniazdo 8 pinowe o normalnym rozstawie pinów te dwa dodatkowe w stosunku do DIN 545 służą do sterowania pausą a ósmy umieszczony centralnie do dodatkowa masa.Odpytaj Mulsa, Gardenusa,Marka41,JaroMiego.

Pozdrawiam

Zbyszek

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Potwierdzeniem słów Korwina, jest to http://www.vintage-radio.net/forum/showthread.php?t=26896

"Record/Playback Socket -

Pin 1 LH channel low level input (approx 1.4mV into 47K)

Pin 4 RH channel low level input (approx 1.4mV into 47K)

Pin 2 Earth (Screen of cable, common to inputs and outputs)

Record mode

Pin 5 RH channel high level input (500mV into 10K, approx)

Pin 3 LH channel high level input (500mV into 10K, approx)

Play Mode

Pin 5 RH channel high level output (500mV into 10K, approx)

Pin 3 LH channel high level output (500mV into 10K, approx)

Monitor Socket

Pin 5 RH channel high level output (500mV into 10K, approx)

Pin 3 LH channel high level output (500mV into 10K, approx)

Pin 2 Earth (Screen of cable, common to inputs and outputs)

Remote pause Socket

Pin 1 and 5 remote switch (operates in conjunction with Pause button)"

Numeracja styków jest wprawdzie inna, ale po porównaniu z Twoim zdjęciem, M.P. to styki sterujące pauzą w magnetofonie.

GM

Byłbym skłonny przyjąć powyższe tezy za pewnik, jednakże mój magnetofon posiada oddzielne gniazdo sterowania pauzą. Nie jestem więc do końca przekonany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do^Krupskiego

Nie cudzołóż czyli nie pier**l gniazdo Remote czy tak jak w moich maszynkach ACCES jest gniazdem sterowania nie tylko pausy i w cywilizowanym sprzęcie jest pięciopinowym o małym rozstawie. Z gniazda 8/7 pinowego steruje się pausą z wyłącznika na mikrofonie np UHER-M517 czy UHER-M640 i podobnie musi być w Philipsie.Jak masz wątpliwości to poszukaj dobrego serwisanta, które je rozwieje, a przy okazji sprzęt przeczyści wymieni paski i nasmaruje łożyska.

Pozdrawiam

Zbyszek

Za jasną cholerę nie chcę uchodzić za guru ale dzień w dzień korzystam z zestawu mikrofon magnetofon słuchawki wyłącznik pod nogę [pedał] słuchawki lub przy klawiaturze komputera. Zaczyna się ta katorga o świcie a kończy grubo po 22.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Jestem zwolennikiem teorii,że nim kompozytor do wiersza dorobi muzykę, sam tekst musi mieć już swoją własną niepowtarzalną jedyną

np jak u Norwida heksametr Bema pamięci Rapsod żałobny

Dokąd Cieniu odjeżdżasz ręce na pancerz

lub jedno zwrotka warta znacznie więcej niż wszystkie Ballady i Romance Adama Mickiewicza

Bo czułość jest jak pełen wojen krzyk

I jako wtór pogrzebny

I jak plecionka z włosów blond

Na której wdowiec nosić zwykł

Zegarek srebrny

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Teraz dopiero doczytałem. I wyszło na to, że to co zacytowałem, ma się nijak do problemu styków M.P. :-(

Myślę, że należy sprzęt otworzyć i "obmacać" do czego, jeśli w ogóle są podłączone, styki M.P. w magnetofonie. Jeśli są, to zacytuj fragment tekstu instrukcji, który opisuje funkcję tych styków.

GM

Do^G.Mark-a

Nie przejmuj się cudzymi błędami w tak zwanej trudnej sztuce myślenia. Mam TŁ-4M2 przeżył kilka zachodnich i polskich mierników ma między innymi funkcję omomierza i uważam że od tego powinno się,

zacząć przelecieć po prostu gniazdo za gniazdem przy wyciśniętych i wciśniętych klawiszach od play i rec-a a następnie zrobić rozbierankę dla własnej wyuzdanej przyjemności i nauki

Pozdrawiam

Zbyszek

Pytanie

Istotne kto czytał

Pierwszy w polskiej literaturze

To był wiersz Mickiewicza z Konrada Walenroda

Skąd litwini wracali, z nocnej wracali wycieczki, wieźli łupu bogate...

Ale o podobnej melodii innej jednak rytmice znacznie wcześniej

Na Pogrzeb Zygmunta Augusta

Ty śpisz Zygmuncie a twoi sąsiedzi do Twego domu goście przyjechali i ten mi jest najbardziej bliski,

choć tego typu elegie w owym czasie popełniano na morgi

Pozdrwawiam

Zbyszek

Szanowni Państwo.

Jestem skłonny przekazać bezzwrotnie nieodpłatnie jednej osobie / kilku osobom do podziału takąż

taśmę do sprawdzenia, obadania i te pe.

Nie mam niestety ani kaset żeby ją wwinąć ani nawet dobrego kaseciaka.

Ukryta Zawartość

post-21303-100002309 1225707279_thumb.jpg

post-21303-100002310 1225707279_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z przyjemnością dokonam machniom a taśmę wpakuję do kaset w których nośnik jest raczej marny.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Nagrywam wyjątkowo dużo z mikrofonu ostatnio na kasetowym

Panowie, w takim razie umówcie się proszę do kogo wysłać powyższe cudo i kto dokona odpowiednich

cięć i poda dalej ?

Dziś koło 17 będę szedł na pocztę więc jakoś do tej godziny proszę o info.

>Witam Przepraszam że nie odpisywałem ale miałem problemy z internetem. Sprawa nab będzie już ostatecznie załatwiona w piątek,i wtedy podam informacje ogólnie na forum wszystkim zainteresowanym. Pozdrawiam Marian

Chętnie skorzystał bym z możliwości przetestowania tej taśmy gdyby Kolega był tak uprzejmy to też prosiłbym o kawałek:)

Napisze jak muls :

generalnie biorę jak ...daja.a nawet zapłace.

Pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi