Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

A tak reklamowano go w katalogu z 1970 roku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

andy.7, 14 Lut 2010, 13:58

Dzięki za obszerną informacje cena była dość wysoka jak dlanas w tamtym czasie,dla przecietnego Niemca pewnie to była jakaś drobna suma.

rommel, 14 Lut 2010, 14:53

>Zasadniczo czy ktoś mi może wyjaśnic dlaczego REVOX nie ma pauzy?Drąży mnie robak ciekawości.

Też mnie to zastanawiało ale doszedłem do wniosku ze może w połowie lat 60- tych czyli kiedy projektowali Revoxa a 77 może jeszcze nikt jej nie wynalazł :D

zachariaszjan,

nie tylko Revox ale Tandberg i inne magnetofony krore posiadaja przelacznik MONITOR-TAPE-INPUT.

pauza i wlacznik nagrywania sluzy do wlaczenia sygnalu nagrania i kontroli jego poziomu przy magnetofonach ktore nie posiadaja przelacznika monitor.Pauza pozwala na odczytanie poziomu nagrania

przy stojacej tasmie.W Revoxie wystarczy wlaczyc input i bez pausy tasma stoi i masz sygnal nagrania.

Andy.7

manius59, 14 Lut 2010, 12:17

Bardzo ładny ten magnetofon.Ciekawe wynajdujesz modele i w tak dobrym stanie.Zatkało mnie jak zobaczyłem tego dopieszczonego przez Ciebie Akai!

Andy.7

Z tym masz racje ale np. w B77 też jest taki przełącznik ale jest i pauza. Może pauza dopiero weszła masowo w łaski w połowie lat 70-tych

Pozdrawiam

Ówczesne katalogi miały dla mnie coś w sobie. Ale ciekawostka, na fotografii obok 147 w regale stoi 246-ka. Załączam jej reklamówkę-też niczego sobie sprzęcik.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rommel,

po przelaczeniu na input jest aktywny sygnal nagrywania tak jak przy innych magnetofonach przycisk nagrywania + pauza.

w Revox B 77 pauza slozy tylko do stopowania tasmy na odsluchu do robienia ciec.

Andy.7

Panowie ale sobie strzeliłem stresa!Zacząłem sprawdzac wiadomości od andy-ego.A tu nagle brak odtwarzania!No mówię wam masakra,myślałem że umrę serducho łomot!Sprawdzam kable przełączniki i nic!Sciągam pokrywę głowic...żle założyłem taśmę-za klapkę głowicy odczytującej(Revox A77)Normalnie poczułem się jak balon przebity szpilką.Chyba coś łupnę na stres!

Hi,hi ! To w Sony TC 765 zdarza mi się czasem założyć taśmę na rolki przesuwu taśmy :-)) I też się stresuję, że mi się zepsuł. Zwykle w takiej sytuacji sprawdza się ustawienie przełącznika "monitor". Dopiero potem sprawdza się założenie taśmy....

Właśnie usiłuję doczyścic głowice w moim Revox-ie,Ale cały czs mi ucieka jeden lub drugi kanał.Po lusterku widac że niby jest czysta(jak by lekki biały nalocik),a jednak...Taśma jest ok.O co chodzi?

Czasami na e-bay można kupic płytki,które się wpina pomiedzy wtyk i gniazdo i wtedy puza jest stała.Znaczy,ze działa nie tylko podczas naciskania klawisza.

Marek-41,

to sie zgadza tak wyglada

Ukryta Zawartość

tylko pytanie czy konieczne ?

Ukryta Zawartość

No to widzę, że w Koncercie się dużo bardziej skupili na pauzie ;-). Istnieje jako sama pauza i jako baza do przewijania na podglądzie. Ma też możliwości, jakie do ReVox'a dodaje ta "magiczna płytka", czyli można nacisnąć najpierw pauzę, potem nagrywanie i mamy pełną gotowość do nagrywania wraz ze wskazaniem VU - wystarczy tylko nacisnąć odtwarzanie.

Mi brak pauzy jakoś nie przeszkadza.Tandberg jej też nie ma,tylko pozycje "stand-by",czyli gotowy.

Z początku trzeba sie do tego nieco przyzwyczaic,szczególnie,gdy wiele lat posiadało się magnetofony z tradycyjną pauzą,jak np philipsy,choc w N-4450 z powodu zapisu w obu kierunkach trzeba uważać na to ,który kierunek jest aktualnie podświetlony,aby nie rozpocząć zapisu w niewłaściwą stronę.Ale ta różnorodność jest właśnie fajna.Revox A-77 jak go kupiłem był dla mnie z początku zagadką i dopiero musiałem go "rozgryść"Teraz obsługa każdego z moich szpulaków jest już intuicyjna i automatyczna.

Całkowicie zgadzam się z Markiem pauza jest miłym dodatkiem ale do osiągnięcia pełni szczęścia niekoniecznym ma sens naprawdę tylko wtedy kiedy znajduje się jako przycisk na mikrofonie w sprzęcie reporterskim ale jeżeli konstrukcja magnetofonu takiego rozwiązania nie przewiduje np JVC CD-1635 Mark II to na upartego może jej nie być < korzystam z niej jedynie na samym początku zapisu przy ustalaniu poziomu sygnału - kiedy mi się spieszy a na nagraniu specjalnie nie zależy - tam gdzie ważny jest każdy ton każdy szept wolę wstępne nagranie/ cofnięcie /odsłuch /cofnięcie i zapis właściwy.

pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi