Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo bym chciał, aby nastąpił renesans magnetofonów szpulowych i zaczęto produkować nowe modele.Jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale kto wie?Może będzie zainteresowanie?Kto by się spodziewał,że czarna płyta stanie na nogi po zachwytach nad cyfrowym dźwiękiem?Może nastanie moda na słuchanie z taśmy?Marzenia...

Forecast88 - pytałem, bo pewien nasz forumowy kolega wystawił N 4450 na...(wiadomo gdzie), i w opisie jest "dual capstan". A tak właśnie przypuszczałem, że w przypadku tego modelu nie powinno używać się takiego określenia.

Formę zewnętrzną urządzenia powinna określać jego funkcja narzędzie ma być przystosowane do ręki a nie na abarot. Zasada ta dotyczy zarówno skrzypiec jak i magnetofonu. Przyganiał kocioł garnkowi, popatrzcie na swoje olbrzymie naby, w których i tak całą szpulę 265mm ustalają trzy skrzydełka i trzymają w pionie i poziomie trzy takie same przekręcone o 90 stopni. A skoro mowa o detalach do końca niedopracowanych przykrywa głowic powinna być prostsza [być może nawet uchylna z ładniejszym liternictwem} i prostym oprzyrządowaniem do cięcia i klejenia taśmy. Typowym narzuceniem formy przez funkcje jest mikrofon elektretowy JVC M-201 tak zwany młotek o charakterystyce ósemkowej,

albo ten który ostatnio wykonałem z wkładki MDO-28 , i obudowy w kształcie grzybka.

Pozdrawiam

Zbyszek

>>paul_67

W sumie to nie takie marzenia. Ludzie może się zauroczyli cyfra, ale tak jak rozmawiam o tym, to niektórym przestaje się to podobać! Pozatum, sam fakt, że zrobiono magnetofon szpulowy, nawet jeśli chiński, to wydaje mi się, że nie dlatego, bo taka moda.... Może ludzie zaczynają dostrzegać różnicę?

Co do wzmaków np, to Xindak ma w ofercie monobloki na Fetach, może to nie nowość, ale dzisiaj?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Kasjel, 7 Maj 2010, 19:24

No cóż...

I te śrubki zapaprane lakierem do paznokci, udającym "oryginalne plomby"... Fabryczny lakier był szary lub żółty.

Magnetofon bardzo zacny, mam nadzieję, że trafi do kogoś, kto przywróci mu pełną sprawność.

Ja w swoim muszę pozbyć się przesłuchów między kanałami. Czyli muszę utawić wysokość głowic a potem skos. To dziwne, bo śrubki regulacyjne były oryginalnie zalakowane. Właśnie tym szarym lakierem. Zanim cokolwiek ruszyłem, to oglądałem wszystko pod lupą. I może tylko dwie śrubki od skosu były ruszane. Ale reszta śrubek regulacyjnych była na 100% nie naruszona. Dlatego nie rozumiem, dlaczego są takie przesłuchy. Przecież żeby zmienić wysokość głowicy to trzeba ruszyć wszystkie trzy śrubki, dla każdej głowicy....

Korwin,

Standard mocowania NAB został wprowadzony z myślą o magnetofonach studyjnych, które przewijały taśmę z bardzo dużą szybkością. Chodziło o bezpieczeństwo, bo zdarzało się, że wirujące szpule spadały z talerzyków i robiły dużo zamieszania w otoczeniu, jeśli ktoś nie schował się na czas. Poza tym, znaczny moment obrotowy, potrzebny do szybkiego rozpędzenia dużych i ciężkich szpul, też wymagał czegoś solidniejszego, niż małe motylki, które się po prostu łamały.

W magnetofonach studyjnych nie stosowano adapterów, metalowe i solidne uchwyty NAB były montowane na stałe. Adaptery pojawiły się dopiero później, żeby można było zakładać coraz popularniejsze szpule NAB 10.5 cala do domowych magnetofonów. To po prostu standard, wynikający z tradycji. W Europie stosowano uchwyty AEG, ale nie wyszły poza zastosowania profesjonalne (poza odkrytymi talerzami Revoksa).

Kasjel, 7 Maj 2010, 20:13

Po latach siła naciągu sprężyn pod śrubkami mogła osłabnąć i ustawienie mogło się zmienić. Poza tym, w czterościeżkowcu niewielki przesłuch jest dopuszczalny. Rozumiem, że chodzi Ci o przesłuch pomiędzy ścieżkami w przeciwnych kierunkach, nie między kanałami stereo?

Spróbuj pokombinować z nagrywaniem i odtwarzaniem w obie strony, a potem po przełożeniu szpul. Może to wskaże kierunek poszukiwań, która głowica jest zbyt wysoko. Można też spróbować z przezroczystą taśmą, na której bardzo cienkim mazakiem można zaznaczyć pozycję szczeliny na jednej głowicy, a potem przesunąć taśmę i zobaczyć, gdzie to wypada na durgiej głowicy.

Zanim zaczniesz kręcić śrubkami, upewnij się, że elektronika jest w porządku. Możesz mieć np. sygnał z drugiej głowicy odtwarzającej (tej w "drugą stronę"), która nie powinna wtedy pracować.

Dual capstan...

Och koledzy, czepiacie się :-)

Tak przeczytałem z jakiegoś opisu na zachodnich aukcjach...

Ma dwa wałki - ma. Teac X1000 i X2000 z rewersem też ma dwa wałki, i też jest tak opisywany w broszurach Teaca. Co prawda np AKAI ma rewers i tylko i wałek i rolkę ale tak to już jest.

Ten dualcapstan ze stabilnością prędkości ma to do siebie, że są to de'facto dwie rolki ale i dwa ciężkie koła zamachowe. A że inaczej jest realizowana kontrola napięcia taśmy to inna rzecz.

Tak mi się wydaje...

Chętnie zmienię opis , jeśli ktoś mnie przekona.

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

macrob, 7 Maj 2010, 20:55

Podstawowa różnica polega na kierunku obrotu tych wałków. W Teac kręcą się w tę samą stronę i do obu jest dociśnięta rolka, więc oba pracują. W Philipsie wałki kręcą się w przeciwne strony i oczywiście tylko jedna rolka może być dociśnięta, zatem pracuje tylko jeden wałek.

Idea dual capstan polega na zapewnieniu stałego i kontrolowanego naciągu taśmy przy głowicach przez różne prędkości obrotowe OBU wałków napędowych. Philips N4450 nie ma z tym nic wspólnego. Ma dwa wałki, ale to nie jest dual capstan.

No i te "plomby" raczej dalekie są od oryginalności. Kto je tak strasznie upaprał?

Na zdjęciu poniżej szary lakier jest fabryczny, biały pochodzi z serwisu. Zwróć uwagę na kolor i ilość farby.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Forecast88- oczywiście mam przesłuchy pomiędzy ścieżkami strony A i B, nie między kanałami stereo.

To standardowe przesłuchy, jak w zwykłym polskim M2405S. Tam jest sztywne zawieszenie głowic na trzech śrubkach regulacyjnych każda. Na sprężynce jest jedynie środkowa śruba w każdej głowicy, która właściwie nie służy do regulacji położenia głowicy, tylko decyduje z jak dużą siłą koszyk głowicy będzie dociągany do mostka. Czyli i bardziej ta śruba jest dociągnięta, tym ciężej kręcą się rzy śrubki regulacyjne każdej z głowic. Takie same rozwiązanie jak w Uherze Royal de Luxe.

Ja ruszyłem tylko po jednej śrubce dla głowic Rec i Pb, aby poprawić jedynie skos głowic. Uzyskałem znakomitą jakość dźwięku, ale przesłuchy mam podczas odtwarzania w przód i w tył. Na wszystkich taśmach, nagranych na różnych magnetofonach. Myślę, że wiele zależy od rodzaju głowic. W magnetofonach Sony TC 399, TC 377 i TC 765 nie mam takich problemów, chociaż przyznaję że już ustawiałem w nich głowice. Ja mam taki sposób, że maluję czoło głowicy zwykłą kredą szkolną. Potem włączam "Play" i po chwili już wiem jak idzie taśma po głowicy...

Kasjel...

Ok, ja tego tak nie odbieram, przecież ja też wszystkiego nie wiem. Mam szpulaki, słucham, bawię się nimi i czytam . Szanuję wiedzę waszą i czytam inne zagraniczne fora. A propos lakieru, spotkałem już gdzieś w necie takie na czerwono zalane śruby od głowic, może poserwisowe??? Przecież nikt rozsądny nie myśli chyba, że chciałoby mi się nad czymś takim spędzać czas...

Ok, te wałki zmienię w opisie...

Pozdr.

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Kasjel, 7 Maj 2010, 21:10

Czy na taśmach nagranych na tym właśnie Philipsie masz takie same przesłuchy? Zdarzają się różne szerokości ścieżek u różnych producentów, chociaż to raczej dotyczy dwuśladów.

Upewnij się, że przesłuch nie pochodzi od drugiej głowicy, np. odciągając od niej taśmę.

Chyba pozostaje tylko bardzo dokładna regulacja wysokości głowic.

Forecast88- no to że czeka mnie regulacja wysokości głowic, to sprawa oczywista. Ja tylko tak piszę o tym wszystkim dlatego, że dziwi mnie dlaczego muszę to zrobić skoro głowice prawie w 100% były nieruszane. Czyżby fabrycznie zostały źle ustawione ???

a odnośnie do koloru plomb to znalazłem coś takiego np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

macrob, 7 Maj 2010, 21:21

Nie twierdzę, że masz na sumieniu te plomby. Są, jakie są, tylko nie nazywaj ich oryginalnymi. Philips stosował lakier szary lub bladożółty (trochę później), bo taka była specyfikacja materiałowa. Inne kolory pochodzą spoza fabryki.

Tak czy siak zmieniłem opis i odnośnie wałków i plomb. Dziękuję za konstruktywne uwagi, dla mnie jak coś kupiłem zaplombowane i nie kręciłem, to przyjmuję za oryginał.

Trochę to naiwne, wiem.

Pozdrawiam.

Wiecie może jak skopiować , żeby potem wkleić obraz w formacie PDF ??? Mam w PDF-ie serwisówkę do Philipsa N4450. I jest tam obrazek, na którym jest przedstawione jak gdyby urządzenie do ustawiania wysokości głowic. Chciałem je tu zaprezentować.

Kasjel, 7 Maj 2010, 21:50

Foxit Reader potrafi wyciąć z PDFa zaznaczony fragment i skopiować do schowka jako obrazek.

Bez instalowania czegokolwiek: klawisz PrtScreen skopiuje cały ekran do schowka, a potem możesz obciąć z obrazka niepotrzebne fragmenty.

Adobe Reader też to potrafi, zaznaczasz fragment, menu plik, kopiuj i wklejasz do Paint`a :)

• Pokaż nowe odpowiedzi