Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

>>G.Mark

Tym razem jak najbardziej Cię rozumiem :) Można by rzec, że mam takie same podejście :D

>>RS-TR373

Mam ZK-140T, ale nie mam głowicy kasującej. Oryginalna ma niestety wystające "nożyki", więc taśmę bym nieźle pociął :)

>>geelo07

Koncert, czy inny szpulak to często nie taka trudna sprawa, ale mechanizm w kaseciakach, czy taki TA-K555ES - zero miejsca na jakikolwiek ruch, wszystko upakowane po brzegi, to Ci dopiero problem :) Co do samej elektroniki, wszystkiego można się nauczyć, ale trzeba chcieć! Gdyby nie to forum, a dokładniej, gdyby nie tacy forumowicze jak tutaj, to było by ciężko. Jednak dzisiaj problem jest taki, że się młodym nie chce! Ja zaczynałem od zera i z mechaniki, czy elektroniki nie wiedziałem nic, no może prócz tego, że urządzenia są na prąd :) Jednak poczytałem, popytałem, ale najważniejsze, chciałem coś naprawić! Bez chęci poznania życie było by nudne...., przynajmniej dla mnie.....

>>MrGerbillo

Jest sporo racji w tym co piszesz, ale jak napisał Korwin, to jednak jest droga inwestycja i nie taka łatwa od opanowania. Tu nie da rady kupić maszyny by ustawiać magnetofon, konserwować go itd. Wszystkiego trzeba się nauczyć, a jak pisałem wcześniej, ludziom się nie chce.....

>>szerszy

Jak już się chwalimy zabaweczkami pomiarowymi, to ja kupiłem coś takiego: Siemens W2040. Signal Level Oscillator, 10Hz - 60kHz, -80dB - 24dB. Jak widać, moje zamiłowanie do staroci jest dość silne :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Piękny ten laboratoryjny Siemens i ten odczyt na nixie, już nie widuje się takich wspaniałości - Trzeba przyznać, że niemcy zawsze robili dobry i stabilny sprzęt pomiarowy.Jako generatora M.Cz używam Zopanowskiego PO23 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Dość porządny generator z mostkiem wiena stabilizowanym żarówką :) Po konserwacji i kalibracji sprawuje się całkiem dobrze. Jedyna wada to mało dokładna skala - do dokładnego odczytu ustawionej FREQ używam miernika częstotliwości PFL30.Masz świętą rację, że za porządne analogowe nagranie nie odpowiada tylko maszyna. Dobrzy i doświadczeni fachowcy są tak samo ważni jak dobry sprzęt.i to właśnie ich opłacenie jest droższe niż sama konserwacja i utrzymanie w eksploatacji maszyn. Takich fachowców-masteringowców jest coraz mniej niestety.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piękny ten laboratoryjny Siemens i ten odczyt na nixie, już nie widuje się takich wspaniałości - Trzeba przyznać, że niemcy zawsze robili dobry i stabilny sprzęt pomiarowy.Jako generatora M.Cz używam Zopanowskiego PO23 -  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Dość porządny generator z mostkiem wiena stabilizowanym żarówką :) Po konserwacji i kalibracji sprawuje się całkiem dobrze. Jedyna wada to mało dokładna skala - do dokładnego odczytu ustawionej FREQ używam miernika częstotliwości PFL30.Masz świętą rację, że za porządne analogowe nagranie nie odpowiada tylko maszyna. Dobrzy i doświadczeni fachowcy są tak samo ważni jak dobry sprzęt.i to właśnie ich opłacenie jest droższe niż sama konserwacja i utrzymanie w eksploatacji maszyn. Takich fachowców-masteringowców jest coraz mniej niestety.

Mnie się udało przeżyć jako tako marzec a później w kwietniu własne urodziny, jednym słowem wszystko jeszcze przede mną. Nagrywanie [cały czas mowa o mikrofonach] uzależnione jest od temperatury /wilgotności powietrza w przypadku drewnianej boazerii typu drewna twarde/miękkie o u ukształtowanych słojach czy prawie, że bezpostaciowe pomieszczenie w którym dokonuje się nagrania musi być traktowane tak jak pudło rezonansowe skrzypiec czyli z pełną troską i szacunkiem.Szaleńcem się nie zostaje takim po prostu należy się urodzić. Zwykły tani mikrofon Tonsil MDO IX [charakterystyka kołowa] po wywierceniu tuż za wkładką otworu w obudowie plastikowej zaczyna wykazywać niesamowitą klasę < a to tylko jeden prosty tani chwyt wkładka ciśnieniowa została wkładką ciśnieniowogradientową>. Mała rzecz a cieszy i zupełnie inna bajka wolimy starą zatykamy dziurę kołkiem, albo palcem jak kto woli. Pozdrawiam wszystkich serdecznie Zbyszek.Nic nas nie zwalnia od grzebania w literaturze ojczystej i obcej, prace monograficzne w wielu przypadkach też warte są uwagi.

Ukryta Zawartość

RS-TR373 -> Lampowy licencyjny grundig [Nasz ZK140] jest bardzo łatwy do naprawy. Jeśli nie nagrywa i nie kasuje to sprawdź czy pracuje generator prądu podkładu i sprawdź poprawność napięć stałych w układzie. Jeśli generator pracuje to trzeba oczyścić styki przełącznika i sprawdzić gdzie ów Bias się "gubi". Tzn. do jakiego punktu układu dociera - wygląda na to że nie dostaje się do głowiy uniwersalnej i kasującej.

Wszystkie Polskie szpulaki są łatwe w naprawie, bo są oparte na prostych konstrukcjach, więszkość kaseciaków zresztą podobnie. Z mechanizmami i konserwacją nie ma problemu, ale leżę, jeśli chodzi o elektronikę... Będę kombinował z tymi ZK, ale do tego muszę mieć wenę... Co do samych styków - czyściłem je i patrzyłem właśnie, czy wszystko tam chodzi jak powinno, i nie zauważyłem usterki.

W każdym razie dzięki - kiedy coś zdziałam, pochwalę się... ;-)

. Z mechanizmami i konserwacją nie ma problemu, ale leżę, jeśli chodzi o elektronikę.

no to będzie trochę trudno naprawić uszkodzenie bez znajomości elektroniki; podstawa to schemat i krok po kroku szukanie dokąd sygnał dochodzi

Wszędzie jeszcze plomby, nawet na głowica, która o dziwo też jest w dobrym stanie. Niestety, nie odtwarza i w głośniku słychać tylko brumienie (nawet, jeśli wyłączę go potencjometrem). Podejrzewam któryś z kondensatorów.

jeżeli w głośniku słuchać tylko "brumienie" to może być "walnięty" sam wzmacniacz mocy; najlepiej byłoby to sprawdzić - jakbyś miał słuchawki to spróbować można podłączyć je "na krótko" do potencjometru głośności (wejście lub wyjście), dla bezpieczeństwa można to zrobić przez jakiś (niewielki) kondensator elektrolityczny (w celu wyeliminowania ew. składowej stałej) i podłączając na wejście jakiś sygnał; w ZK147 końcówka mocy była zbudowana na tranzystorach BD254 B/C - są one jeszcze do dostania, ale bez elementarnej wiedzy nie naprawisz tego (nie wiadomo, co jest uszkodzone i wstawione nowe tranzystory mogą się spalić)

Witam!

Jak by ktoś potrzebował, w Sony TC-765, na płytce zasilania, zamiast:

- diody 1S1555 użyłem 1N4148

- tranzystora 2SC634A użyłem BC237

Tych dwóch "modeli" elementów jest sporo w układzie, dlatego warto jest się zaopatrzeć w większą ilość :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość rydz

(Konto usunięte)

ZK 140 T (właściwie TM, tylko na przednim panelu brakuje 'M'), jest w stanie idealnym. I na zewnątrz i w środku wygląda jak nowy, nawet elementy cierne w talerzykach wyglądają, jakby niemal w ogóle nie chodziły! Wszędzie jeszcze plomby, nawet na głowica, która o dziwo też jest w dobrym stanie. Niestety, nie odtwarza i w głośniku słychać tylko brumienie

Wpadłem sobie w ten temacik i czytam o ZK 140 TM,chyba jako 15 latek? kupiłem nowy ZK-140-TM,dokładnie pamietam TM,

same kłopoty,nagrywał kiedy chciał,nie pomagały ZURT naprawy,nie mogli sobie z problemem poradzić.

Edytowane przez rydz

A czym się różni wersja ZK-140T od TM?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

A czym się różni wersja ZK-140T od TM?

TM był produkowany przez Magmor, a T przez ZRK (nie chcę pisać bajek, ale obydwa te zakłady miały ten model "na stanie")

Właśnie dzisiaj wywaliłem do śmietnika kilometr taśmy tracąc na szczęście pewnie chwilowo sporo rzadkich nagrań.To taśma revox 641,czyli niesczęsny ampex .Mam jeszcze kilka szpul zapakowanych fabrycznie .I te idą do kosza,a na wolne szpulę nawijam albo basf 910 ,albo stilon 5005.Mam już dość problemów z klejącymi się taśmami.

Mógłbym je sprzedać,ale nie mogę nikogo pakować na minę.No chyba,że ktoś świadomy problemów chce powalczyć.Taśma nagrywa rewelacyjnie,ale nigdy nie wiadomo co jej pózniej odbije.

Edytowane przez Marek-41
Gość rydz

(Konto usunięte)

generalnie to mam silne przekonanie na niekupowanie sprzecika od facecika.

Muls,bardzo mnie cieszy że zaglądasz jednak do zakładek Audio,czy to zdrobniałe nazewnictwo przez sprzedającego jest przyczyną w twojej ocenie by nie nabyć tegoż magnetofonu?

Jeżeli coś Ci wiadomo w temacie (facecika) i owego Akai,proszę o wiadomość,choćby na priva.

Witajcie.Tak forum się zmieniło, że nie wiedziałem jak się zalogować. Chciałbym wszystkich pozdrowić najserdeczniej. Nie zaglądam tu prawie wcale i nie mam czasu czytać i pisać, aż wstyd. Miło zobaczyć, że piszecie, żyjecie, magnetofony się kręcą, a internet żyje bez względu na wszystko. Dzisiaj odczytałem wiadomość od kogoś, kogo nie znam i kto potrzebuje pomocy w sprawie zakupu JVC ERY. Piszę to dlatego, że o tym sprzęcie prawie zapomniałem, mimo, że stoi w pokoju i nagrywa jak nagrywał - czyli bardzo dobrze. A nie pamiętam już kiedy kupowałiśmy z Markiem te sprzęty, aż tu nagle - ktoś się tym interesuje, potrzebuje pomocy - słowem, jak coś się napisało i zrobiło dawno temu na tym forum - może ożywić się nawet po latach, dlatego jednak warto tu wracać - może komuś się pomoże , a tego nigdy za wiele. Serdecznie pozdrawiam wszystkich - Jacek

Witaj Jacku.Cieszę się,że u ciebie wszystko ok.Jak już pisałem , u mnie się szpulki zacieły i niestety postanowiłem się rozstać na zawsze z taśmą revox 641.Wiem,ze też ją masz .Jest i wspaniała i niestety felerna.Moze się niedługo da zobaczyc na wizji.Ps.Wiadome sprawy są ciągle w toku.Nie zapomniałem o nich.Więc ciągle jest szansa.

Siemka Jacekk!!!! No to musisz czas znaleźć, ja po dwóch latach opitalania się, stwierdziłem, że jest forum i jest analog :) Dobrze znowu obaczyć Twoje wpisy, obyś częściej pisał, a przynajmniej zaglądał i czytał!

Ja mam takie same problemy z taśmami Sonego i już w życiu nic nie kupie od tej firmy. Niestety, sprzęt super, ale nośniki po tylu latach nie tylko się kleją, ale i pozostawiają sporo osadu, nawet po czyszczeniu! Słowem, odradzam i nie jest to kwestia na co się trafi....

Co do Ampexa, to akurat loteria, zero problemów jednak jest z taśmami od firmy Emtec, dokładniej chodzi o serie "Studio Master". Niezależnie od tego, czy kupie używaną, czy nową, zawsze gra gitara!

Właśnie takie taśmy sobie nawijam na szpulki revoxa.Szkoda troche tych ampexów ,ale nie da się z tym draństwem żyć .Nawet opory przy przewijaniu ma takie ze każdy magnetofon staje.

Edytowane przez Marek-41

Muls,bardzo mnie cieszy że zaglądasz jednak do zakładek Audio,czy to zdrobniałe nazewnictwo przez sprzedającego jest przyczyną w twojej ocenie by nie nabyć tegoż magnetofonu?

Jeżeli coś Ci wiadomo w temacie (facecika) i owego Akai,proszę o wiadomość,choćby na priva.

genralnie nic nie mam do facecika ale szlag mnie trafia jak nazywa magnetofon....sprzecik.Brak szacunku poloczony z lekcewazeniem a wiec z nieuctwem.
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

genralnie nic nie mam do facecika ale szlag mnie trafia jak nazywa magnetofon....sprzecik.Brak szacunku poloczony z lekcewazeniem a wiec z nieuctwem.

Generalnie się zgadzam, też mnie szlag trafia, a powinno być tak:

"Generalnie nic nie mam do facecika, ale szlag mnie trafia jak nazywa magnetofon... "sprzęcik". Brak szacunku połączony z lekceważeniem, a więc z nieuctwem."

Prawda, że teraz wygląda ładniej i mniej lekceważąco?

Napiszesz coś na temat magnetofonów szpulowych czy będziesz się jedynie popisywał swoim oburzeniem, które nikogo nie interesuje?

I żebyś nie musiał się męczyć pisaniem, że piszę nie na temat...

Do regulacji prądu podkładu w Akai GX-630D(DB) potrzebne są dwa mierniki mierzące jednocześnie poziom sygnału na wyjściach liniowych.

Układ jest tak zbudowany, że zmiana prądu podkładu w prawym kanale, wpływa na wartość prąd podkładu w lewym kanale i vice versa.

GM

Edytowane przez G.Mark

zabawne ze to ty znowu.Jako ze mam wielu nauczycieli to twoje rady mnie nie interesuja zupelnie jako nauczyciela dosc bufonowatego jesli nie bezczelnego.Obserwuje twoje zapedy sprawiajace ze robisz sie cokolwiek zalosny.Ale dziekuje za zainteresowanie ktore mnie generalnie zupelnie nie interesuje.Jak i twoje swiatłe rady......Prawda ze to wyglada ladniej, ale tak na marginesie czy piszac to ..umyłes rence?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

zabawne ze to ty znowu.Jako ze mam wielu nauczycieli to twoje rady mnie nie interesuja zupelnie jako nauczyciela dosc bufonowatego jesli nie bezczelnego.Obserwuje twoje zapedy sprawiajace ze robisz sie cokolwiek zalosny.Ale dziekuje za zainteresowanie ktore mnie generalnie zupelnie nie interesuje.Jak i twoje swiatłe rady......Prawda ze to wyglada ladniej, ale tak na marginesie czy piszac to ..umyłes rence?

Zabawne, że to znowu Ty. Uwielbiam być bezczelny i wredny, bo dzięki temu, wszelkiej maści lansiarze i próbujący zaistnieć na siłę, mają pole do objawienia swego jestestwa oraz wielkiej kultury dla kontrastu z chamstwem i drobnomieszczaństwem. Podkreśl sobie wężykiem.

Gdyby nie ja, nie miałbyś, tak ja poprzednio, okazji do błyskotliwej wypowiedzi. Zmień nauczycieli, bo źle Cię nauczyli. Piszesz jak kura pazurem. Obserwuję Twoje zapędy do napisania czegoś sensownego w tym wątku, ale robisz to w sposób cokolwiek żałosny. Powiem więcej, umyłem również nogi.

Spocznij, możesz się kreować dalej.

GM

P.S. Resztę uwag personalnych co do mojej osoby, proszę na PW. Ten wątek już i tak jest zaśmiecony wystarczająco.

Edytowane przez G.Mark

Na forum wrze, pliki wygrywają, wszyscy kupują odtwarzacze strumieniowe, zewnętrzne DAC`i itd. A tu ani płyta CD nie znika z rynku, ani płyta gramofonowa nie chce jakoś zniknąć, a firma Sonorus Audio LLC produkuje magnetofon szpulowy na bazie REVOX`a! Co prawda jest to tylko sam odtwarzacz, ale jest! I to w wolnej sprzedaży!

Chodzi odkładnie o model ATR10

A o to ceny:

Standard SonoruS ATR10: $12995

SonoruS ATR10 with Pre-amp option: $13495

I ceny szpul (nie wiem tylko, czy chodzi o czyste szpule, czy o nagrane...., ale chyba o czyste)

1-4 pcs . 5-9pcs.

SonoruS Audio Tape 3831 (1/4inch, 2500ft): $179 $159

SonoruS Audio Tape 3846 (1/4inch, 3600ft): $189 $169

Link do strony producenta:

Ukryta Zawartość

Nagrane szpule można nabyć tutaj:

Ukryta Zawartość

A sam magnetofon wygląda tak:

post-15740-0-93126100-1336228822_thumb.png

A tutaj zobaczcie jak wygląda w środku i ile tam teraz jest miejsca :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez neomammut

Na forum wrze, pliki wygrywają, wszyscy kupują odtwarzacze strumieniowe, zewnętrzne DAC`i itd. A tu ani płyta CD nie znika z rynku, ani płyta gramofonowa nie chce jakoś zniknąć, a firma Sonorus Audio LLC produkuje magnetofon szpulowy na bazie REVOX`a! Co prawda jest to tylko sam odtwarzacz, ale jest! I to w wolnej sprzedaży!

Chodzi odkładnie o model ATR10

A o to ceny:

Standard SonoruS ATR10: $12995

SonoruS ATR10 with Pre-amp option: $13495

I ceny szpul (nie wiem tylko, czy chodzi o czyste szpule, czy o nagrane...., ale chyba o czyste)

1-4 pcs . 5-9pcs.

SonoruS Audio Tape 3831 (1/4inch, 2500ft): $179 $159

SonoruS Audio Tape 3846 (1/4inch, 3600ft): $189 $169

Link do strony producenta:

Ukryta Zawartość

Nagrane szpule można nabyć tutaj:

Ukryta Zawartość

A sam magnetofon wygląda tak:

post-15740-0-93126100-1336228822_thumb.png

A tutaj zobaczcie jak wygląda w środku i ile tam teraz jest miejsca :)

Ukryta Zawartość

Interesująca ciekawostka. Wykorzystali mechanikę PR99 i zaprojektowali nową bardziej funkcjonalną wg nich elektronikę, nie wydaje mi się to czymś szczególnie odkrywczym i nieliczyłbym na masową produkcję. W końcu przerabiają istniejące PR99 wykorzystując wyprodukowane X lat temu elementy mechaniczne z zakładów dr. W.Studera. Maszyna jest pozbawiona toru zapisu bo z założenia ma to być "The tape project machine" czyli służyć do odtwarzania taśm wytwarzanych przez The Tape Project (Powiązani z "Bottlehead" który robi lampową elekronikę do szpulowców) W miejscu głowicy zapisującej zamontowano dodatkową rolkę (pewnie łożysko) służące do prowadzenia taśmy.

Taśmę taniej można kupić od RMGI czy w stanach od ATR Magnetics... pewnie konfekcjonują którąś z tych dwóch.

Btw. Nie wiecie może czy RMGI uruchomiło już linie produkcyjne francuskiego PYRAL`a?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szerszy

>>szerszy

Ja się z tobą zgadzam, ale kto wie, jak to się wszystko dalej potoczy? :)

Jakiś magnetofon (szpulowy) przygotowują brytyjczycy związani z wytwórnią dot. cd wznowień Esoteric.

Ma, podobno, pojawić się w przełomie listopad/grudzień w cenie ok. GBP 1399, wraz z doń , ''pasującym'' , gramofonem w cenie 999. plus abonament winyli w 50% ceny. info to podaje prasa codzienna: Independent.

Edytowane przez winylator
  • Pokaż nowe odpowiedzi