Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

przyjżałem się dokładniej i odnoszę wrażenie, jakby oba talerze od szpul były "ciut" za wysoko względem toru przesuwu - taśma przy odtwarzaniu nawija się blisko dolnej krawędzi aluszpuli 18-stki;

powinny być 1mm niżej na moje oko

tylko, że w Koncercie silniki zwijające razem z tależykami są przykręcone "na sztywno" do korpusu (w Philipsie N7300 jest możliwość regulacji)

Edytowane przez geelo07

Witam Wszystkich! Niedawno stałem się właścicielem (niekoniecznie szczęśliwym) magnetofonu Uher SG-630Logic. Wszystko jest ok oprócz głowic. Może ktoś z Was mógłby mi podpowiedzieć gdzie kupić orginalne głowice, może są jakieś zamienniki? Jedyne głowice jakie znalazłem to te:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety właściciel nie wie do jakiego są magnetofonu... Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam

Tak, jak już Geelo07 wspomniał, najbogatszym źródłem części do Uhera jest ebay.de, tyle, że 88 euro za komplet nawet nowych głowic Bogen to raczej dużo. Za podobne pieniądze można trafić cały magnetofon, zwłaszcza na części. Można też szukać na niemieckich forach w rodzaju

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Jesteś pewny, że to głowice są problemem? W tym modelu kłopoty sprawia zazwyczaj Omega Drive.

Często w opisie aukcji piszą, że wysyłają tylko do Niemiec, ale po konkretnym pytaniu (zwłaszcza po niemiecku) okazuje się, że do Polski też się da. Przećwiczone.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przyjżałem się dokładniej i odnoszę wrażenie, jakby oba talerze od szpul były "ciut" za wysoko względem toru przesuwu - taśma przy odtwarzaniu nawija się blisko dolnej krawędzi aluszpuli 18-stki;

powinny być 1mm niżej na moje oko

tylko, że w Koncercie silniki zwijające razem z tależykami są przykręcone "na sztywno" do korpusu (w Philipsie N7300 jest możliwość regulacji)

Witam.Koncert ma możliwość tylko podnieść talerzyki przez podłożenie podkładek od spodu. (naprzeciw otwoeów na śrubki)jeżeli chodzi o przesłuchy na 19cm/sek to ma minimalnie na Basie słyszalne na słuchawkach w szumach.Pozdrawiam

Witam.Koncert ma możliwość tylko podnieść talerzyki przez podłożenie podkładek od spodu. (naprzeciw otwoeów na śrubki)jeżeli chodzi o przesłuchy na 19cm/sek to ma minimalnie na Basie słyszalne na słuchawkach w szumach.Pozdrawiam

Hm, a nie dałoby się obniżyć przez podłożenie podkładek pod mocowanie silnika do płyty? Nie wiem jak w Koncercie, ale A77, który ma chyba takie same silniki przewijania, ma je przykręcone od spodu płyty i taka operacja nie stanowiłaby problemu.

W Koncercie silniki też przykręcane są od spodu, więc możnaby je "deko" odniżyć, ale chyba nie w tym jest u mnie problem - NAPINACZE - to jest istny "cyrk"; w trakcie odtwarzania przy "przesunieciu ręcznym" lewego w stronę klawiszy sterowania taśma zatrzymuje się, zaś przyginając prawy zwiększam prędkość przesuwu; przy regulacji pr-kami nic się nie zmienia, więc elektronika jest chyba o.k.; "mechanicznie" coś jest nie tak

Właśnie dlatego nie lubię &quot;Koncertów&quot;, zdobycie takiego w dobrym stanie graniczy z cudem a w razie problemów dostępnośc części mechanicznych jest bardzo kiepska. Koncert jest za to świetny jako ozdoba kolekcji :) <BR>

<BR>

Życzę powodzenia z doprowadzeniem magntofonu do pełni świetności.

Ps.

MrGerbillo -> Pisałeś że masz naby z "Darklabs", czy akceptują tam zapłatę via Pay Pal i nie robią łaski z wysyłaniem do PL?

<Pytam bo mam zamiar zakupić od nich SM468 do testów>

Edytowane przez szerszy

jakby skos głowicy był zły (czyli nie w pionie względem taśmy i toru przesuwu), to ślad magnetyczny byłby ciut węższy, a nie "rozlewałby się" na sąsiednie ścieżki - tak przynajmniej wynika z rozumowania (a propo's przesłuchów "przeciwbieżnych")

jakby skos głowicy był zły [...]

Zgadza się, z tym że myślę że w stosunku do naturalnych odstępów między ścieżkami na taśmie jest to zmiana pomijalna. Kolega Mikołaj raczej miał na myśli że ścieżki się zagęszczają - można to sobie zobrazować jako grabienie ziemi grabiami prostopadłymi do kierunku grabienia, a grabiami pod jakimś innym kątem do kierunku - ślady zębów będą gęstsze, a cały ślad węższy. Jeśli dodamy do tego jeszcze fakt, że ustawiając azymut głowicy nie robisz tego symetrycznie - tzn. nie podnosisz strony lewej, a opuszczasz prawą (patrząc od czoła głowicy), tylko jedna jest cały czas podparta w punkcie, a ruszasz tylko tą drugą, to mogą nam się całkiem konkretne przesunięcia zrobić i w skrajnym przypadku nawet doprowadzić do nakładania się ścieżek na sąsiadki...

Z tym, że jeśli taśmy nagrane na innym magnetofonie - zakładam że z właściwie ustawionym skosem głowicy - są odtwarzane poprawnie (w sensie góry pasma), to ze skosem jest raczej wszystko w porządku.

i dlatego, normalnie, że tak powiem, zgłupiałem totalnie chyba; głowice wyglądają na ustawione prosto, a przesłuchy dalej są

trzeba będzie odpocząć chwilę od tematu i jeszcze raz na spokojnie przeanalizować problem

jakby skos głowicy był zły (czyli nie w pionie względem taśmy i toru przesuwu), to ślad magnetyczny byłby ciut węższy,

Witam.W ustawianiu jako całość gra tuta wszystko razem wysokość + skos. Ścieżki mogą się zbliżyć wraz ze skosem do sąsiednich, dlatego że obie pary są ciut skrzywione(weź pod uwagę że może być kszywo po obu strona taśmy) i wysokość trochę przy okazji robi kaszanę.W załączniku dorzucam rozstaw ścieżek.Wieś wydrukuj ze dwa skany wytnij i pasek papieru z kartki(jako taśmę w proporcji do skali tych ścieżek)od drukarki w skali jak ścieżki i pokombinuj ścieżkami z dołu i z góry obracając według w miarę małego skosu i różnych wysokości.Albo masz głowice ciut za nisko lub za wysoko i minimalnie możliwy zły skos. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

głowica nówka do Uhera na Ebay-u jest; chyba 4-ro ścieżkowa dla zainteresowanych

Ukryta Zawartość

i jeszcze jedna:

Ukryta Zawartość

a ta chyba do dwuślada:

Ukryta Zawartość

gość ma jeszcze inne "graty" do Uhera, i to nówki

i jeszcze coś takiego:

Ukryta Zawartość

a to jakie "wykopaliska" :

Ukryta Zawartość

są nówki Maxelle EE 35 180 po 100 Euro; masakra normalnie...

Ukryta Zawartość

też ładne "wynalazki" :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

głowica nówka do Uhera na Ebay-u jest; chyba 4-ro ścieżkowa dla zainteresowanych

Ukryta Zawartość

i jeszcze jedna:

Ukryta Zawartość

a ta chyba do dwuślada:

Ukryta Zawartość

gość ma jeszcze inne "graty" do Uhera, i to nówki

i jeszcze coś takiego:

Ukryta Zawartość

a to jakie "wykopaliska" :

Ukryta Zawartość

są nówki Maxelle EE 35 180 po 100 Euro; masakra normalnie...

Ukryta Zawartość

też ładne "wynalazki" :

Ukryta Zawartość

<p>

Dziękuję serdecznie i pozdrawiam Zbyszek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to na deser:

Ukryta Zawartość

i dokładka jakaś :

Ukryta Zawartość

do czego to może służyć?

uff.. "przebiłem się" przez Ebay-a - jest tego trochę; masa różnych "gratów", np. głowica pełnośladowa Studera za 250Euro!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.To nagranie jest dla tych niedowiarków którzy magnetofon koncert opluwali. Koncert ma trochę niedociągnięć ale jak na tak zwaną początkującą maszynę był całkiem bardzo dobrym sprzętem.Szkoda że tak krótko był produkowany(za drogi i praktycznie dla nielicznych w PRLu)Ja swego czasu miałem taki komfort bo już go z drugiej ręki i koledze spłacałem go w ratach (wyjechał do Kanady i nigdy już go od tej pory nie widziałem) Zrobiłem nagranie na moim przeszło 30-letnim koncercie M 3401 na 9,5cm/sek (z radia cyfry+ kan 622 /623 itp.)Moim skromnym zdanie to jest spora oszczędność na drogich do przesady taśmach.Chcę udowodnić że przy 4 śladach można uzyskać bardzo znakomitą jakość(choć i na 19 lób38 też to będzie tylko kopia(bo każdy przed-wzmacniacz nawet najlepszy zapis/odczyt i tak zmienia ciut barwę ( jest bardziej jakby tzw.suche i traci klarowność to coś subtelnego) W nagraniu dla zróżnicowania jest mowa (spiker)różne instrumenty Sax /piano śpiew itp.Nagrywając przełączałem co kilka sek.źródło/taśma (jest słyszalny lekki stuk styków przełącznika źródło /taśma.Nagrałem to nagrywarką Philipsa cdr 776 z wyjścia podpiętego do amplitunera Technics DX 750 wykorzystanego jako wzmacniacza.Konwertowałem to z audio na mp3 zwykłym programem CDex .Taśmą jest około 30 letnia Stylon An-25 730m Hi-Fi kasowana z 5 razy bo już widać lekkie wytarcia po głowicach. Magnetofon był kręcony(tak zwane A do Z) strojone cewki generator i wszystkie wzmacniacze (odczyt/zapis) i ustawiane na słuch bez taśmy wzorcowej choć używam różnych sygnałów testowych nagranych z YouTube tylko do kontroli pomocniczo.Mam nagrania robione (które używam pomocniczo do kontroli) jeszcze jako nowego magnetofony prosto ze sklepu zapis Basf LH professional HiFi DPR26 na 9,5cm/sek z płyt winylowych tzw.czołówka popu polskiego.Gra to do dziś rewelacyjnie ale traktuję te nagrania z przymrużeniem oka bo nagrania buły robione gramofonem krajowym(dochodzi tudzież kalibracja wkładki, ramienia itp.. Wszystko to przypomina ustawianie głowic w magnetofonie i dlatego to nie może być wzorcowe a tylko pomocnicze)Mam nagranie które 30 lat temu ja jako 2 właściciel robiłem na stylon An-35 560m 19cm./sek z radia i to już jest jakiś bardziej wiarygodny wzorzec.Myślę że Koncert jakością 9/5 nie ustąpi żadnej maści ReVoxowi z tego co oglądałem na YouTube a nawet powiem nieskromnie niektórym studerom bo z tego co słuchałem to źródło/tape da się wychwycić różnicę.Pomyślałem teraz pisząc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pod koniec że nigdy nie wrzucałem pliku mp3 i możliwe że mój post nadaje się do kosza.Pozdrawiam wszystkich a w szczególności posiadaczy koncertów.

Ukryta Zawartość

Mikołaju, w czasie kiedy koncert był produkowany i ZRK prowadziło serwis, dostępne były części zamienne koncert był dobrym magnetofonem jak na polskie warunki. (Gospodarcze i polityczne) Parametrami nie wybijał się ponad starsze konstrukcje Revoxa czy Akai ale był produkowany u nas jako pierwszy i ostatni magnetofon klasy jak to wtedy określano „TOP Hi-Fi”.

W dzisiejszych czasach na portalach aukcyjnych i giełdach żąda się za niego wysokich kwot mimo znacznego zużycia większości egzemplarzy, które pracowały w domach kultury, teatrach itp. Miejscach. [Trzy lata temu jeden z handlarzy na giełdzie elektronicznej chciał za koncerta 3700zł – Nie mogłem powstrzymać śmiechu, za podobną kwotę można z Niemiec kupić Telefunkena M15] W przypadku usterek mechanicznych Koncert przysparza właścicielowi więcej problemów niż którykolwiek z Revoxów. (Gdy uszkodzi mi się napinacz mogę kupić NOS`a albo zdemontowany z Ebay`u. Nie muszę walczyć z gwoździami i uważać czy aby taśma idzie równo przez tor prowadzenia)

[bTW. Czy udało się komuś ustalić jakie dostępne nowe rolki dociskowe pasują do rodzimych koncertów?]

Właśnie z tych powodów uważam koncerta jedynie za magnetofon kolekcjonerski a nie użytkowy.

Co do zmiany barwy, a raczej to co opisałeś wydaje się odnosić do zmniejszonej dynamiki jest głowie winą ograniczeń narzuconych przez nośnik –Taśmę a nie przedwzmacniacze.

Piszesz, że magnetofon był „Kręcony od A do Z”.

Jaką najniższą wartość napięcia pozostałości prądu podkładu przedostającego się na wyjście magnetofonu udało się uzyskać przy regulacji pułapek rezonansowych (Biastrapów)?

Piszesz że magnetofon ustawiałeś na słuch z użyciem sygnałów testowych z YT. W ten sposób masz pewnie dość mocno rozregulowany magnetofon, te sygnały nadać się mogą w najlepszym wypadku do ustawienia równego poziomu zapisu. Próbowałem kiedyś przepuszczać właśnie takie sygnały z YT przez miernik zniekształceń nieliniowych PMZ11 – Wynik był druzgoczący 6-14% zniekształceń w zależności od częstotliwości sygnału. Taki wynik świadczy o ogromnej ilości szumów i harmonicznych występujących poza sygnałem podstawowym . (Polskie PMZ mierzą zniekształcenia i szumy razem ponieważ pomiar odbywa się na zasadzie eliminacji składowej podstawowej sygnału i pomiarze „tego co zostaje)

Ustawianie korekcji czy prądu podkładu przy użyciu YT jest zwykle zafałszowane ze względu na duży poziom częstotliwości harmonicznych. (Zniekształcenia rosły wraz z częstotliwością)

Ocena jakości nagrania sporządzonego na magnetofonie studyjnym przy użyciu YT też niewiele daje… straszliwa kompresja uniemożliwia rzetelne porównanie.

Piszesz, o dobrej jakości nagrania przy prędkości 9,5cm/s - zmierz pasmo przenoszenia i szumy przy tej prędkości zapisu dodatkowo monitorując wzrost W&F względem wyższych prędkości. Okaże się że znakomicie nadaje się ona do zapisu z radia... ale do nagrań Hi-Fi już nie bardzo. [Robiłem już takie pomiary]

Jaką najniższą wartość napięcia pozostałości prądu podkładu przedostającego się na wyjście magnetofonu udało się uzyskać przy regulacji pułapek rezonansowych (Biastrapów)?

sprawdziłem u siebie:

dla taśm normalnych (czyli fabrycznie) - ok.130 mV

dla taśm chromowch (moja modyfikacja) - ok. 1,5 V (trochę dużo)

pomiar przeprowadziłem między wyjściem wzmacniacza zapisu a "pułapką" (a dokładnie tuż przed nią patrząc zgodnie z kierunkiem sygnału zapisywanego)

sprawdziłem także na wyjściu liniowym (monitor) - nie znalazłem śladu prądu podkładu; wzmacniacz odczytu w Koncercie przenosi pasmo do ok. 50kHz i dalej już wszystko tłumi

sprawdziłem także na wyjściu liniowym (monitor) - nie znalazłem śladu prądu podkładu; wzmacniacz odczytu w Koncercie przenosi pasmo do ok. 50kHz i dalej już wszystko tłumi

Dzięki za informację. Pytam bo dwa tygodnie temu kalibrowałem znajomemu dwuścieżkowego koncerta pod taśmę PER528 i przy ustawieniu biastrapów nie mogłem zejść poniżej 55mv. [Możliwe że to jakieś zakłócenia indukują się w układzie (Np. syf z przetwornic impulsowych), pomiaru dokonywałem V640 bo nie chciało mi się taszczyć ze sobą oscyloskopu] Będę musiał jeszcze dokładniej sprawdzić magnetofon kolegi.

Edytowane przez szerszy

próbę przeprowadziłem tak -

pauza- zapis - suma na zero - V640 na wyjście monitor; wskazówka "latała" wokół wartości ok. 10 mV - pewnie dlatego, że odczytywany po kasowaniu szum nie jest idealny (taśma była już używana); przy odtwarzaniu tego samego fragmentu wskazówka zachowywała się identycznie

V640 w pozycji m.cz. pomiar przez sondę od oscyloskopu; sprawdzałem w tym układzie prąd podkładu na głowicy zapisującej (i zaraz póżniej oscyloskopem) i oba pomiary pokazywały tą samą wartość (po przeliczeniu oczywiście amplitudy oscyl. na wart. skut. miernika)

w swoim prąd podkładu przy V=19cm/c ustawiłem na ok. 12V; dzięki regulacji Bias mogę go zmieniać od ok. 9,5V do prawie 15V (a więc do wartości podawanej w serwisówce; moim zdaniem jest ona za duża)

poszukaj na elektrodzie - tam też opisywałem swoje "boje" z Koncertem i jest malunek charakterystyki wzm. zapisu zdjęty przeze mnie z rezystora szeregowego wpiętego razem z głowicą; ch-ki zapisu ustawiłem u siebie prawie na minimum wzmocnienia wysokich tonów

Edytowane przez geelo07

Witam Postanowiłem nagrać przesłuch dla naszego kolegi z forum geelo07 który z tym problemem się meczy na koncercie M34401 SD.Nagrania zrobiłem na przesuwie 19cm.i 9.5cm./sek.Ja myślę że za bardzo bardzo głośno nagrywasz zaś system Dolby zbił szumy i zostały tylko przesłuch i trzeba dać temu spokój.Ja kiedyś miałem przesłuchy sporo większe a nawet po regulacji w serwisie Kasprzaka.Przy odbieraniu magnetofonu nie miałem możliwości sprawdzić bo portier wywoził wózkiem a w dzień obioru był inny technik.Następnego dnia zadzwoniłem z reklamacją i ten cały pseudo spec powiedział tak;Ja znam kilka skosów więc pieprznąłem słuchawką i do widzenia.Po jakimś czasie wziąłem śrubokręt i ustawiłem po taśmie jeszcze od świetności tego magnetofonu i teraz ma nagrania z przełomu lat +/- ale przynajmniej w normie.Zaś z przesłuchami było różnie zależy to od skosu i wysokości głowicy nagrywającej/odtw.Teraz głowice od górnej i dolnej krawędzi są okł.0,2 schowane jakby w taśmie i zgadza się to z moją taśmą od nowości ale skos nigdy nie zgadzał się z taśmą z polskich nagrań nagranej wydanej na szpuli 12cm nagranej stereo 9,5cm. zespołu Porter Band''Helicopters''.Później wywaliłem tą taśmę i zostało tylko pudełko na które teraz z sentymentem popatrzyłem bo teraz żałuję tej taśmy.Ale wracając do nagrań przy nagraniu 9,5cm.na wejściu słuchawkowym były minimalne a już w mp3 nie mam wcale. Porównując do19cm są dużo mniejsze i to głębiej schowane w szumach.Nagranie wyszło porażka bo nie dość że nagrywarki Philipsa CDR 775 w nagraniach z analogu gubią jakość to już mp3 wygoliło mi doły prawie do reszty.Wyszło z tego że słuchając z dysku mp3 na 9,5cm.na słuchawkach mam mniejszy szum i przesłuchy ( są po prostu prawie niesłyszalne bez użycia wzmacniacza zewnętrznego). Dlatego tutaj zapis cyfrowy jest mało wiarygodny a w szczególności jako mp3 128kb. Tuner cyfrowy na analog( magnetofon)dalej po taśmie nagrywarka Philips CDR 775 dość słaba w analogu i na koniec CD-R konwersją na to mp3 które oszukuje przeciętnego nieobsłuchanego słuchacza ale jest jakieś obniesienie względem do jakości nagrania.Wyszedł z tego nie całkiem wiarygodny test w porównaniu cyfrowy do analogu.Pozdrawiam serdecznie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja myślę że za bardzo bardzo głośno nagrywasz zaś system Dolby zbił szumy i zostały tylko przesłuch i trzeba dać temu spokój.

widzisz - po to wstawiłem Dolby oraz wskaźniki przesterowań LED (0,+2 + fabr. 5 dB), aby właśnie nieco ciszej nagrywać - delikatnie, tak -5 do -2 VU (na wskaźnikach, na LED-ach 0,+2 mrugają, +5 bardzo sporadycznie); a przesłuchy wraz są i to mnie powoli zaczyna wk.....ać; prawą ścieżkę A słychać jak by ciut bardziej w pawej B, więć jakby głowice były "ciut" za wysoko

; a przesłuchy wraz są i to mnie powoli zaczyna wk.....ać; prawą ścieżkę A słychać jak by ciut bardziej w pawej B, więć jakby głowice były "ciut" za wysoko

Witam.Myślę że pewnie masz zaznaczone jakieś punkty wyjściowy tzw.orientacyjne.Ja prze mocowaniem głowic ustawiałem podstawki głowic suwmiarką,znaczyłem wszystkie śrubki.Dalej to w obrębie orientacji tych punktów kręciłem głowicami do taśmy nagranej kiedy jeszcze magnetofon pachnął nową farbą.Wysokość mam pobraną z tejże taśmy zaś skos ciut jest inny choć w granicy tolerancji.Powiem tak z nowości nagrywał trochę przesuwając całą bazę na prawo ale to można było zauważyć tylko na 9,5 na 19 było Ok.Teraz jest dobrze i na wszystkich prędkościach baza stoi jak źródło bez przesunięć a instrumenty są jak oryginał w panoramie i brzmią praktycznie identycznie z dodatkiem minimalnie basu na 9,5.ale nie brudzi to góry.Proponuję regulację nagrywanie prób i błędów to jest;ćwierć obrotu góra i ćwierć dół potem zwiększyć do pół obrotu bo te wkręty są bardzo drobnego gwintu może i cały obrotu ale wtedy resztę musisz skorygować jak wyjdzie ok ja nie to wróć na wyjściowe punkty.Najważniejsze aby się w tym nie pogubić i nie stracić orientacji.Najwyżej ustawisz po suwmiarkę i ustawisz punkty wyjścia raz jeszcze.Pamiętam pod suwmiarkę moje podstawki obie głowice miały identyczny skos przy nagrywaniu/odtwarzanie zaś moja taśma już trochę była lekko poza skosem.Pozdrawiam

powiem szczerze, że regulacja Bias level to "zajebista" sprawa - nawet przy nagrywaniu na jednej taśmie różnych utworów jest przydatna - czasami trochę się zmniejszy, czasem ciut zwiększy i już brzmienie może bardziej się podobać; dlaczego nie montowali tego seryjnie - nie wiem; przecież to żadna wielka filozofia

wracając do przesłuchów - na "19" mam takie same jak tu zaprezentowane

dlaczego nie montowali tego seryjnie - nie wiem; przecież to żadna wielka filozofia

W niektórych montowali (TD20A). Ale nie zapominajmy, że w założeniu magnetofon był narzędziem mającym jak najwierniej oddać zapisany sygnał - "kreatywne" użycie taśmy jako podbarwiacza/ocieplacza/ulepszacza to dopiero w obecnych czasach wymyślono : )

próbuję różne taśmy i ...

MAXELL-e - ale one "leżą" Koncertowi - prawdziwa "poezja" niemalże; kupiłem w ub.r 5 szt. UD 18-180 (używki, ale w extra stanie) i m.in. na nich efekt jest zaje...isty, że tak powiem

Piszesz że magnetofon ustawiałeś na słuch z użyciem sygnałów testowych z YT. W ten sposób masz pewnie dość mocno rozregulowany magnetofon, te sygnały nadać się mogą w najlepszym wypadku do ustawienia równego poziomu zapisu. Próbowałem kiedyś przepuszczać właśnie takie sygnały z YT przez miernik zniekształceń nieliniowych PMZ11 – Wynik był druzgoczący 6-14% zniekształceń w zależności od częstotliwości sygnału. Taki wynik świadczy o ogromnej ilości szumów i harmonicznych występujących poza sygnałem podstawowym . (Polskie PMZ mierzą zniekształcenia i szumy razem ponieważ pomiar odbywa się na zasadzie eliminacji składowej podstawowej sygnału i pomiarze „tego co zostaje)

Ustawianie korekcji czy prądu podkładu przy użyciu YT jest zwykle zafałszowane ze względu na duży poziom częstotliwości harmonicznych. (Zniekształcenia rosły wraz z częstotliwością)

Ocena jakości nagrania sporządzonego na magnetofonie studyjnym przy użyciu YT też niewiele daje… straszliwa kompresja uniemożliwia rzetelne porównanie.

Piszesz, o dobrej jakości nagrania przy prędkości 9,5cm/s - zmierz pasmo przenoszenia i szumy przy tej prędkości zapisu dodatkowo monitorując wzrost W&F względem wyższych prędkości. Okaże się że znakomicie nadaje się ona do zapisu z radia... ale do nagrań Hi-Fi już nie bardzo. [Robiłem już takie pomiary]

Witam. Bias ustawiam jak w swoich kaseciakach które oprócz automatycznej kalibracji posiadają zewnętrzną gdzie każdy kalibruje według upodobania.Ja to robię na czułość taśmy(nie dodaje raczej wyższego 20/30% zalecanego )na tak zwany ''mol''. Puszczając sygnał przykładowo 1000hz ale nie całkiem do końca bo używam 350HZ -10Khz. niepotrzebny jest słuch nietoperza aby usłyszeć gdzie najgłośniej nagrywa taśma, resztę wad trzeba szukać po stronie kalibracji głowic. Jeżeli braknie góry na czułość taśmy znaczy wtedy że uwypukla dół.Objawia się brakiem pełnej góry na max czułość taśmy - górnego pasma bo ten objaw zauważyłem przy złym skosie i to zjawisko zaistnieje.Przy kalibracji taśmy nagranie zapętlam z CD-R i ustawiam to w 5 sek.(mam multum testów różnej maści z różnymi szumami włącznie i tp.) Jeżeli chodzi o kalibracje torów wszystkie przed/wzmacniacze mają oryginalnie poznaczone punkty wyjściowe odniesienia i dlatego nie chodzę po tzw.opłotkach a znakomicie się orientując gdzie jest zaznaczone emalią (chociaż po wymianie na 1 nowy poradziłem bez zająknięcia bo to zgranie praktycznie wymaga ciut korekcji nie jakiegoś kręcenia minimalnie iny skoś i minimalną charakterystyka) Wzmacniacze stroję do skosu głowic które wcześniej podobnie stroiłem(nie tak zwanie regulowałem a stroiłem jak instrument bo pamiętam charakterystykę brzmienia głowic w tym skosie i to jest mój cały sekret.Na inny skos lepsza jest charakterystyka wzmacniaczy tegoż to innego skosu. Jest to trochę jak z rozstrojonym i zestrojonym instrumentem nastrojony ma po prostu swój charakter Moja regulacją polega minimum nawet na niecałych ułamkach milimetra od punktu wyjścia i wyraźnie słyszę różnicę +/-zamula/ lób rozwibruje górne pasmo zaś zgrane z głowicami brzmi jak jak struna .Całe zestrajanie polega na pracy wszystkich podzespół które mają różne punkty pracy w tym zasilacz. Teraz punkty pracy się zmieniły części się zestarzały i już nie trzymają dawnych parametrów więc myślę że pomiary miernikami są nie do końca wiarygodne.Bez idealnego zestrojenia głowic te regulacje się trochę różnią i odbiegają nieznacznie od ideału.Zdradzę że jestem muzykiem i wiem że sprzęt jest nie dla parametru a dla ucha.Nieważne że coś wyciąga nadbiegiem górę 25Kh łub wyżej a charakterystyka pasma nie odzwierciedla wiernie pasma do 12,5kz w odniesieniu do oryginału bo jest inne nachylenie tej charakterystyki a szczególe chodzi głównie głowice a później naciągana cała do tego korekcja odczytu z taśmy kalibracyjnej(barwi to na swój sposób dodając jakieś dodatkowe alikwoty nieistniejące w oryginalnym nagraniu.Zapis ponownie jest dopasowany do odczytu(czyli lekko zafałszowany dlatego nie gra do końca wiernie coś podbiją zagłuszając inne składowe częstotliwości)Objawia się to tak jakby to był owinięty jakąś otoczką pajęczą bo większość gra tak zwanym dźwiękiem magnetofonu.Dorze skalibrowany analogowy magnetofon powinien grać jak każde inne źródło (bez porównań z oryginałem - nieodróżnienia) Poprawnie skalibrowane głowice i wzmacniacze w zapisie-odczycie na 9.5cm odróżnia się tyko klarownością i minimalnie lekko stłumioną oktawę(harmoniczną) o jakieś 1,5 - 2 decybele już max.Wiadomo aby skopiować wierniej coś z gorszej jakości należy użyć wyższej i odwrotnie. Ustawiłem przedwzmacniacze teraz po serwisów ce i magnetofon gra do du...y . Jest głuchy na 9,5 charakterystyka leży,bo kupa części się zestarzała i kand...ny do wymiany.Pozdrawiam

Witam. Bias ustawiam jak w swoich kaseciakach które oprócz automatycznej kalibracji posiadają zewnętrzną gdzie każdy kalibruje według upodobania.Ja to robię na czułość taśmy(nie dodaje raczej wyższego 20/30% zalecanego )na tak zwany ''mol''. Puszczając sygnał przykładowo 1000hz ale nie całkiem do końca bo używam 350HZ -10Khz. niepotrzebny jest słuch nietoperza aby usłyszeć gdzie najgłośniej nagrywa taśma, resztę wad trzeba szukać po stronie kalibracji głowic. Jeżeli braknie góry na czułość taśmy znaczy wtedy że uwypukla dół.Objawia się brakiem pełnej góry na max czułość taśmy - górnego pasma bo ten objaw zauważyłem przy złym skosie i to zjawisko zaistnieje.Przy kalibracji taśmy nagranie zapętlam z CD-R i ustawiam to w 5 sek.(mam multum testów różnej maści z różnymi szumami włącznie i tp.) Jeżeli chodzi o kalibracje torów wszystkie przed/wzmacniacze mają oryginalnie poznaczone punkty wyjściowe odniesienia i dlatego nie chodzę po tzw.opłotkach a znakomicie się orientując gdzie jest zaznaczone emalią (chociaż po wymianie na 1 nowy poradziłem bez zająknięcia bo to zgranie praktycznie wymaga ciut korekcji nie jakiegoś kręcenia minimalnie iny skoś i minimalną charakterystyka) Wzmacniacze stroję do skosu głowic które wcześniej podobnie stroiłem(nie tak zwanie regulowałem a stroiłem jak instrument bo pamiętam charakterystykę brzmienia głowic w tym skosie i to jest mój cały sekret.Na inny skos lepsza jest charakterystyka wzmacniaczy tegoż to innego skosu. Jest to trochę jak z rozstrojonym i zestrojonym instrumentem nastrojony ma po prostu swój charakter Moja regulacją polega minimum nawet na niecałych ułamkach milimetra od punktu wyjścia i wyraźnie słyszę różnicę +/-zamula/ lób rozwibruje górne pasmo zaś zgrane z głowicami brzmi jak jak struna .Całe zestrajanie polega na pracy wszystkich podzespół które mają różne punkty pracy w tym zasilacz. Teraz punkty pracy się zmieniły części się zestarzały i już nie trzymają dawnych parametrów więc myślę że pomiary miernikami są nie do końca wiarygodne.Bez idealnego zestrojenia głowic te regulacje się trochę różnią i odbiegają nieznacznie od ideału.Zdradzę że jestem muzykiem i wiem że sprzęt jest nie dla parametru a dla ucha.Nieważne że coś wyciąga nadbiegiem górę 25Kh łub wyżej a charakterystyka pasma nie odzwierciedla wiernie pasma do 12,5kz w odniesieniu do oryginału bo jest inne nachylenie tej charakterystyki a szczególe chodzi głównie głowice a później naciągana cała do tego korekcja odczytu z taśmy kalibracyjnej(barwi to na swój sposób dodając jakieś dodatkowe alikwoty nieistniejące w oryginalnym nagraniu.Zapis ponownie jest dopasowany do odczytu(czyli lekko zafałszowany dlatego nie gra do końca wiernie coś podbiją zagłuszając inne składowe częstotliwości)Objawia się to tak jakby to był owinięty jakąś otoczką pajęczą bo większość gra tak zwanym dźwiękiem magnetofonu.Dorze skalibrowany analogowy magnetofon powinien grać jak każde inne źródło (bez porównań z oryginałem - nieodróżnienia) Poprawnie skalibrowane głowice i wzmacniacze w zapisie-odczycie na 9.5cm odróżnia się tyko klarownością i minimalnie lekko stłumioną oktawę(harmoniczną) o jakieś 1,5 - 2 decybele już max.Wiadomo aby skopiować wierniej coś z gorszej jakości należy użyć wyższej i odwrotnie. Ustawiłem przedwzmacniacze teraz po serwisów ce i magnetofon gra do du...y . Jest głuchy na 9,5 charakterystyka leży,bo kupa części się zestarzała i kand...ny do wymiany.Pozdrawiam

Zapewniam Cię że magnetofonów nie ustawia się na słuch, ciekawie by to wyglądało gdyby w zakładzie produkcyjnym czy to Teaca,Revoxa czy rodzimego ZRK technicy ustawiali by poziomy zapisu, odczytu, korekcję i prąd podkładu na "słuch". Nagranie z każdego magnetofonu brzmiało by inaczej mimo że sporządzono by je z tego samego źródła na takiej samej taśmie. Wrażenia słuchowe jeśli chodzi o regulacje sprzętu audio są bardzo subiektywną metodą weryfikacji poprawności ustawienia. Jedyną obiektywną metodą jest użycie skalibrowanego sprzętu pomiarowego

Masz naprawdę ciekawą i niedokładną metodę ustawiania skosu głowic w swoim magnetofonie. Sama procedura ustawienia skosu jest trywialnie prosta ale by była wykonana poprawnie wymaga taśmy kalibracyjnej (Łatwej do nabycia) oraz minimum woltomierza mcz. Ja wykonuję ją przy użyciu miernika fazy - kilka razy zamieściłem już na forum artykuł dotyczący budowy takiego miernika i opisujący zasadę posługiwania się nim.(Ostatni raz około wielkanocy

Miło czyta się takie poetyckie opisy ustawiania skosów (Broń boże nie strojenia bo magnetofon to nie instrument a precyzyjne urządzenie elektromechaniczne służące w miarę możliwości jak najwierniejszemu zapisowi sygnałów elektrycznych o zmiennych częstotliwościach i amplitudach)

Kilka tygodni temu dostałem pytanie na PW o co właściwie chodzi z tym skosem głowicy?

W rzeczywistych warunkach pracy głowice muszą być tak umieszczone aby oś szczeliny roboczej była jak najbardziej prostopadła do krawędzi przesuwającej się taśmy . W przypadku kiedy warunek ten nie będzie spełniony wystąpi spadek skuteczności dynamicznej głowicy , w największej mierze następuje on dla fal o krótkiej długości. (Tzn. Wyższych częstotliwości akustycznych w naszym przypadku). Określić możemy ten spadek wzorem:[/color][/size][/font]

(Wzór w załączniku)

Gdzie:

Wt-Szerokość taśmy

alfa- Kąt ustawienia szczeliny

Lambda - długość fali

Szczeliny głowic zapisującej i odczytującej powinny być ustawione prostopadle do krawędzi przesuwającej się taśmy i równolegle względem siebie. Regulując głowice przy użyciu odpowiedniej taśmy wzorcowej można zminimalizować te straty do -0,5 lub -0,2 db dla większej częstotliwości przenoszonego pasma.

Poziomy zapisu, korekcję oraz prąd podkładu ustawia się zgodnie z tym co napisałeś po wyregulowaniu bloku głowic i pozostałej mechaniki magnetofonu. Ustawia się je tak by na konkretnej zastosowanej taśmie uzyskać jak najbardziej liniowe i najszersze pasmo przenoszenia. Poziom zapisu ustawia się zależnie od możliwości i konkretnego typu taśmy, wg specyfikacji Revoxa 0 Db na wskaźniku wysterowania odpowiada poziomowi sygnału/napięcia przy, którym zniekształcenia wyniosą 1%. Ważne aby były one ustawione jednakowo dla obu kanałów a tego nie zrobisz na słuch... Ustawienie na słuch korekcji nie gwarantuje sukcesu i utrzymania równego pasma w obu kanałach

Piszesz, że w związku ze starzeniem sie elementów pomiar miernikami jest nie do końca wiarygodny, przyznam że rozbawiło mnie to bardzo. Mierniki kalibruje się co kilka lat by pomiar był wiarygodny - tzn odzwierciedlał aktualny stan badanego urządzenia. Jeśli zmierzone parametry (Czy to pasmo przenoszenia czy to drżenie i kołysanie dźwięku (W&F o którym pisałem wyżej) ) odbiegają od specyfikacji producenta to znaczy że maszyna wymaga kalibracji i konserwacji np przez wymianę elementów których właściwości uległy zmianom na skutek starzenia.

[Świetnie przeprowadza się kalibrację magnetofonu do konkretnej taśmy przy użyciu oscyloskopu wyposażonego w analizator widma FFT]

Ps. Metoda którą ustawiasz prąd podkładu jest bardzo stara i mało dokładna ale na warunki domowe może wystarczyć pod warunkiem, że ustawienia nie dokonuje się tylko na słuch.

Zastanawiam się jeszcze w jaki sposób regulujesz poziom sygnałów testowych podawanych na wejście magnetofonu z CD playera? Masz jakiś porządny tłumik regulowany?[/color][/size]

Załączony wzór pochodzi z publikacji "Głowice urządzeń rejestracji magnetycznej" autorstwa Mgr.inż Edmunda Koprowskiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szerszy

po kilkudniowej walce z przesłuchami poddaję się na razie; albo coś z głowicą odczytu jest nie tak (ta sama taśma odsłuchiwana na N7300 ma mniejsze przesłuchy), albo Koncert za bardzo podbija najniższe częstotliwości;

próbowałem delikatnie zmieniać położenie głowic (ciut opuścić względem taśmy), ale to nic nie dało - dalej prawa ścieżka jest słyszalna w obu kanałach z drugiej strony, mniej więcej tak samo jak tu kolega Mikołaj zaprezentował na swoim przykładzie

• Pokaż nowe odpowiedzi