Skocz do zawartości
IGNORED

PATELNIA - którą wybrać?

Ucho

Rekomendowane odpowiedzi

Wiele mówi się o szkodliwości tak popularnych patelni teflonowych. Tytanowe ponoć są lepsze a żeliwne podobno najlepsze. Proszę o podzielenie się doświadczeniami w tym zakresie. Szczególnie zainteresowały mnie żeliwne ale nie wiem jak wygląda sprawa z przywieraniem do powierzchni żeliwnych. Interesuje mnie też sprawa szkodliwości dla zdrowia. Teflonowych zamierzam się pozbyć.

Proszę o podzielenie się w tym wątku opiniam na temat róznych wypróbowanych patelni.

https://www.audiostereo.pl/topic/45076-patelnia-kt%C3%B3r%C4%85-wybra%C4%87/

Mój ojciec - taki "domowy" kucharz, kupił se patelkę za 800zł. Zagrzejesz, wysypiesz na nią cukier, a potem bez problemu umyjesz (zanim patelka ostygnie), mięso się super smaży, czy gotuje... :)

a moja babcia używa czegoś takiego i jest bardzo zadowolona:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

no jak nie jak tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Ucho

Gorzej jak będziesz smażyć naleśniki i lubisz je podrzucać, wtedy to będzie ciężka robota. -:))

A tak na poważnie widziałem w dużych marketach różne patelnie, ich ceny też.

Soję przed podobnym dylematem, ale faktycznie żeliwne nie dość że super wykonane bo powierzchnia zewnętrzna mocno porowata, chyba ze względu na utrzymywanie ciepła, to i waga słuszna, taka jaką podałeś.

Pozdrawiam.

Gość

(Konto usunięte)

A ja mam kolege zeglarza.Jak ogólnie wiadomo żeglarze spędzją ogromną ilość czasu na wodzie, tam s..., czytaja no i właśnie gotują.

Na tej poniżej można nawet grilować.

I jeszcze dodam, że na moim koledze-żeglarzu nigdy się nia zawiodłem jak i on na swojej patelni.

post-3355-100007742 1219166364_thumb.jpg

gdzieś czytałem że jedynymi patelniami bezpiecznymi dla zdrowia są żeliwne i ze stali węglowej (nie nierdzewki). Ale te ze stali przypalają. Z żeliwa podobno nie, ale nie używałem więc nie mam pewności. Słyszałem tylko pozytywne opinie.

a może tak modny vintage?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

Lenamie!

A Ty się przypadkiem nie przekonałeś, że vintage jest "BE" i "FE"???

Żeby być bardzo "correct" polecam wyłącznie cosik współczesnego! Patelnie zresztą też! :-))

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Ucho

Owszem cygańskie, ale one były miedziane, ale i można było trafić od Cyganów i podróbkę.

Aluminiowe patelnie i gary nie polecam, po długim czasie użytkowania leci uzębienie.

Te żeliwne co widziałem miały jakąś powłokę, ale nie teflonową.

Moja znajoma, starsza już i bardzo życiowa pani, zdradziłą kiedyś wychodzącej za mąż młodej dziewczynie, pewien swój kuchenny sekret:

..."-moja droga, zapamiętaj sobie dobrze. Jak się nie walnie rano chłopa w głowę patelnią, to cały dzień chodzi jak błędny"

Niestety, nie powiedziała, czy miała być patelnia teflonowa, czy żeliwna.

Ł.A. Woman

>negra

To ta starsza pani raczej była nie bardzo "życiowa". Widać ewidentnie że ma problem z "chłopami" i potrafi się z nimi komunikować tylko za pomocą patelni. W tym przypadku nie ma znaczenia czy to teflonowa czy żeliwna. Nie radzę ci słuchać rad tej pani.

Myślę, że taka będzie najzdrowsza:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

Lenamie!

Protestuję po raz kolejny!

To nie jest współczesna patelnia hi-end, a wybór materiałów sugeruje jakąś dawną konstrukcję spod znaku vintage!

A przecież prosiłem... ;-)

Czy chcesz, żeby w temacie kolegi Ucho nastąpiły cięcia???

PS. A poza tym uważam, iż w kontekście tematu nick autora winien zostać zmieniony czasowo na "Język" lub "Kubek smakowy" ;-) No, ewentualnie "Podniebienie" ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.