Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do Denona (mały budżet)

plota

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kompletuje od zera zestaw stereo i potrzebuję kolumn.

Źródło do wzmacniacz Denon 1060 i jakiś stary CD Technicsa

Pomieszczenie ma powierzchnię ok 20m^2 ale jest dosyć nieustawne, dlatego kolumny z bass-reflexem z tyłu odpadają raczej...

Słucham głównie rocka, ale jestem otwarty dlatego pojawiają się: hip-hop house R&B i inne, dlatego poszukuję zisko schodzącego i dynamicznego basu i wyraźniej średnicy

Budżet do 800zł

Proponowano mi Magnat Monitor 1000 ale mają bassreflex z tyłu

czekam na propozycje

Do Denona raczej coś co gra więcej srodkiem i o cieplejszym charakterze brzmienia. Magnaty są fajne, sam mam ale Quantum. U mnie w połączeniu z Denonem z nowszej serii raczej się nie sprawdziły, ale warto posłuchać.

Marzenia o głębokim basie z monitora w 20 metrowym pokoju, to możesz od razu na półkę z bajkami odłożyć ;) ale może jeszcze gdzieś trafisz Audiowave 171SE (używane gdzieś tak chodzą w tej cenie) BR co prawda mają z tyłu, ale dość "nieszkodliwy" raczej, za to z Denonem (podpięte jakąś srebrzanką najlepiej) potrafią zagrać rocka aż miło :) Miałem kiedyś Denona PMA-725 (własnego) i do porównania PMA-925 (sąsiada) oba testowaliśmy na wspomnianych Audiowave 171SE (też moje) i grało to to całkiem przyjemnie, a połączone "srebrnym" Sonic Linkiem (modelu nie pamiętam już niestety, ale coś z "200" w symbolu...) potrafiło czasami mocno zaskoczyć. To wszystko miało miejsce jakieś dziesięć lat temu, ale po dziś dzień miło wspominam ten sprzęcik, bo mimo ewidentnych ograniczeń spisywał się dość dzielnie, a grał w pokoju 25mkw otwartym na resztę mieszkania, także w warunkach "mało sprzyjających" delikatnie mówiąc ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

a mi z tym denonem grają również rocka Kef Q5 i jestem zachwycony pod każdym względem, na rynku wtórnym możesz dostać za 800-1000 zł. lub nowe za 1500. jak dla mnie naprawdę warte tej ceny, a pokój mam takiej kubatury jak ty.

BR może i nie jest bardzo szkodliwy ale zawsze jest, a kolumny (przynajmniej na razie) będą dosyć zastawione (z boków i z tyłu) dlatego jeśli już to wolałbym BR z przodu

Trochę się boje kolumn używanych szczególnie że w miejscu gdzie mieszkam nie ma sklepu z HiFi...

Tak więc będę sie musiał skusić na słabsze ale nówki lub ew. szukać w Poznaniu...

czekam na konkretne propozycje lub(i) adresy sklepów (komisów) ze sprzętem z Poznaniu...

pozdrawiam

Widze że żadnych konkretów, więc chyba będę musiał zwiększyć budzet...

Co będize najlepsze dla moich warunków

Tonsil Maestro 130 (ew jeśli sa dużo lepsze to model 180)

inne tonsile (fenix? premium?) - tonsile moge mieć akurat na odsłuch

HECO VICTA 700

KODA AV-702v2

Eltax SYMPHONY 8.4

quadral QLX-205

jakiś model ? Jamo (S506, S718)

WHARFEDALE DIAMOND 9.4

ELTAX CONCEPT 400

Już nic nie wiem :/

Posiadam Eltaxy Symphony 8.3, do rocka jak znalazł, bas solidny a kolumny relatywnie tanie i dobre

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

W zasadzie i tak powinieneś odsunąć kolumny na pewną odległość od ścian pokoju z tyłu i z boku, wtedy b-r z tyłu nie powinien być przyczyną większych podbić. O ile pomieszczenie jest wystarczająco przygotowane akustycznie.

Do rocka to broń boże żadne Jamo, lepsze już są Mission M34 - podobne ceny a satysfakcja inna

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Fakt, Altony są poza konkurencją:-)

masz swietne quadrale:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

plota, 22 Sie 2008, 16:13

>Widze że żadnych konkretów, więc chyba będę musiał zwiększyć budzet...

No raczej. Sorry, ale jakich konkretów się spodziewałeś za 800PLN w sklepie?

Chyba że w Erze, może tam coś mają ;)

A tak poważniej nieco, to na "markowe" nie ma co się rzucać z tym budżetem, także proponuję wykreślić z listy wszystko od Tonsili w dół, albo... albo dopisać "1." przed "800" i wrócić do tematu jak koniecznie muszą być nowe i koniecznie "zagraniczne", chociaż za nieco ponad 1.000PLN (1.000 - 1.300 zależnie od stanu...) możesz wyrwać na przykład używane Radmor LS-30, które pozamiatają te wszystkie kartonowo plastikowe pierdziawki z tego wątku i mają BR z przodu ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Ta, albo altony. Nie dość, że mają BR z przodu to jeszcze idealnie się nadadzą na długie zimowe wieczory... żeby w kominku nimi napalić na przykład ;)

>Ta, albo altony. Nie dość, że mają BR z przodu to jeszcze idealnie się nadadzą na długie zimowe

>wieczory... żeby w kominku nimi napalić na przykład ;)

I to mi się tu na forum podoba. Z reguły jak ktoś coś proponuje to najczęściej to co sam posiada, więc i ja poradzę, proponuje JBL e80, no rewelacja, a i do 1000 zł.lekko śmigane dostaniesz, tylko nie wiem jak sobie w kominku poradzą.. Jak jesteś z okolic Poznania to wpadnij do mnie to dam ci posłuchać.

Radmorki są w Lublinie w komisie za 950zł... i to już od dłuższego czasu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Monitory, sporo basu i bass-reflex z przodu... tutaj wg mnie pasują podstawkowe głośniki Paradigma, starsze modele serii Monitor, lub Studio - poszukaj jakiś fajnych używek, w Twoim budżecie powinieneś się spokojnie zamknąć. A warto poszukać, bo większość podstawkowców Paradigma brzmi jak duże podłogówki, grają czystymi, nie zamulonymi wysokimi i dobrze kontrolowanego basu nie żałują. Gorzej ze średnicą, jest zaledwie przeciętna, ale póki nie słuchasz dużo damskich wokali i kameralistyki, to nie powinno Ci to spędzać snu z powiek. Nie są zbyt popularne i będziesz się musiał nieco naszukać, ale warto sprobować i posłuchać. Powodzenia.

> A altony jakie sa do rocka dobre, w ogole do wszystkiego sa super:D no i niska cena;)

Niestety nie mam kominka, więc za Altony na prawdę podziękuje :)

>W zasadzie i tak powinieneś odsunąć kolumny na pewną odległość od ścian pokoju z tyłu i z boku, wtedy b-r z tyłu nie powinien być przyczyną większych podbić. O ile pomieszczenie jest wystarczająco przygotowane akustycznie.

Niestety jest tak nieustawne, że nie mam co usunąć, ani miejsca żeby odsunąć od ściany...

>parantulla

Wiem że z tym budżetem szału nie będzie, ale chodziło mi o konkretne propozycje :)

No to najpierw wezmę na testy Tonsile Maestro

jeśli będą niewystarczające, to poszukam jakiś ciekawszych używek

ale jeśli ktoś znajdzie coś ciekawego to śmiało pisać

plota, 22 Sie 2008, 22:06

>Wiem że z tym budżetem szału nie będzie, ale chodziło mi o konkretne propozycje :)

>

>

>No to najpierw wezmę na testy Tonsile Maestro

>jeśli będą niewystarczające, to poszukam jakiś ciekawszych używek

>

>

>ale jeśli ktoś znajdzie coś ciekawego to śmiało pisać

Hmm... no to może Altony?

• 1 miesiąc później...

Pieniądze są, głód kolumn jest:

Proszę o komentarze które są najlepsze, do muzyki której słucham (rock, alternatywa) a które mają najbardziej dynamiczny bas? :

WHARFEDALE DIAMOND 9.5

Tonsil Maestro II 180

Mission M34i

Zainteresowały mnie ostatnio jeszcze Magnaty Quantum 505 (507?)

Czy ktoś mi jest w stanie powiedzieć czy będzie odpowiedni do mojej muzyki i jak by się zgrały z Denonem ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.