Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM7001 + jakie kolumny?

Slawkus

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim forumowiczom

Długi czas przeglądam strony o tematyce związanej z audio (w miare możliwości dokonuję odsłuchów) i mam dylemat.

Na początku chciałem kupic kono domowe oparte o Marantz sr-7002. Kupiłem najpierw dvd Marantza dv-7001 jako źródło muzyki i filmów, i mam nadzieje że na początku (póki nie kupie innego cd - jeżeli będzie taka potrzeba) poradzi sobie jako napęd CD.

Teraz zaś mam dylemt, bo po przemyśleniu jednak uważam, że zakup wzmacniacza stereo bardziej byłby dla mnie korzystny (słuchanie muzyki w stosunku do oglądania filmów 75/25).

Zastanawiam się na trzema wzmacniaczami Marantza: PM7001 lub 7001 KI (nie wiem czy wersja sygnowana jest wiele lepsza) oraz jak wszystko się uda (kasa) to może nawet PM 15 s1. Mam pytanie w związku z tym (tam skąd pochodzę nie mam możliwości odsłuchu taskiego sprzętu z wybranymi kolumnami, a podróżowa za bardzo nie mogę z różnych względów) czy wzmacniacze te (zwłaszcza PM 7001 i 7001KI) dobrze spiszą się w stereo? Słucham Pink Floyd, Era, Queen, czasem Metallica, Depeche Mode, Genesis, ale również Vivaldi, Bacvh , Mozart. Rozrzut więc jest.

Chciałbym osiągnąc plastyczne, ciepłe brzmienie, które pozwoli mi delektowac się muzyką, nie chciałbym suchego zbyt chłodnego i anlitycznego brzmienia.

Myślałem o połączeniu w/w wzmacniaczy Marantza z kolumnami Elac 207A, Dali Ikon 6, Kef Iq7 lub Monitor Audio RS6.

Proszę uprzejmie o sugestie i rady oraz o opinie o w/w wzmacniaczach Marantza w połaczeniu z tymi kolumnami.

z góry dziękuje za życzliwe potraktowanie mnie i pytania na forum

https://www.audiostereo.pl/topic/45120-marantz-pm7001-jakie-kolumny/

Cześć,

Nie bardzo rozumię dlaczego ograniczasz się do Marantza. Ja nie mam nic przeciwko a nawet lubię, ale na tej jednej marce świat się nie kończy, może coś innego bardziej podpasuje?

O głośnikach: Kefy to raczej do spokojnego plumkania, Dali nie mają niższego basu za to wyeksponowaną górę (trzeba je kierować trochę na zewnątrz, inaczej grają ostro), Monitor Audio są dość uniwersalne, ja je lubię. Zachęcam do zapoznania się z ofertą polskich producentów - tu stosunek jakości do ceny jest wyjątkowo korzystny a wykonanie wyborne. A zatem Studio16Hertz, Audio Academy, RLS, ESA, jeśli kogoś pominąłem to przepraszam ;)

Aha, polska elektronika również cieszy się uznaniem ale tu nie mam żadnych doświadczeń.

Pozdrawiam,

Asiki

Witam

Dzięki za odpowiedź. W sumie nie to że chce się ogranicza, ale myślałem że skoro kupiłem już marantza dv-7001, to może wzmacniacz bardziej się z nim gra (zanim w przyszłości kupię cd). Ale jestem otwarty na wszelkie sugestie i rady ;).

Myślałem, że z marantzem łatwiej osiągnę czysty, w miarę dynamiczny i lekko ocieplony dźwięk, który nie bedzie męczył suchym zbyt detalicznym czy chłodnym dżwiekiem. Nie wiem czego szuka żeby stworzy taki intymny dźwięk - pokój ok.20 m2, a budżet na wzmak + kolumny to 7.000zł (pisałem o Marantz PM 15 S1, bo wiem że można wyrwa nowy na allegro poniżej 4.000, dali np. widziałem po ok. 2800).

Będę wdzieczny za każde następne sugestie.

pozdrawiam

Do muzyki jakiej sluchasz Dali (w domysle Ikon) odpuscilbym na starcie.

Ograniczanie sie tylko do Marantza w doborze amplifikacji chyba jednak bledne, akurat najcieplej grajace wzmaki to nie sa. Chyba ze zestawione z cieplawymi kolumnami. Sluchalem kiedys 7001 KI z Dynaudio Audience 72 i bylo OK.

Hmm, pewnie jest błędne, dlatego też prosiłbym może o podanie przykładowego sprzętu tylko jako pytanie z mojej strony (laika zresztą i to kompletnego niestety).

Jak pisałem wcześniej najważniejsze jest dla mmnie uzyskanie dobrego brzmienia, które opisałem wyżej, to dla mnie najważniejsze. Dlatego fajnie by było uzyskac propozycje sprzętu wraz z kolumnami (w bużecie do 7.000 = wzmak + kolumny) oczywiście wraz z propozycją cd (który postaram się kupi w przyszłości).

Wiem, że dużo osób na forum odsłuchiwało wiele sprzętu i może pomóc mi podpowiadając ew. konfiguracje, co szalenie by mi pomogło.

Gdybyś brał pod uwagę sprzęt używany, to za 7 tys. PLN możesz już trochę powybierać. Na pierwszy rzut oka (ucha?) wydaje się, że kupno używanego (bez odsłuchu) jest obarczone ryzykiem, ale w rzeczywistości nie jest tak źle. Nawet w przypadku, gdyby coś Ci nie podeszło, z reguły możesz spieniężyć nieudany zakup z relatywnie mniejszą stratą niż w przypadku nowego sprzętu.

A poniżej propozycje z giełdy na www.hifi.pl, które (w zestawie) powinny odpowiadać Twoim potrzebom i budżetowi.

Wzmacniacz Arcama z serii FMJ

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może nie jest to akurat sprzęt grający bardzo ciepłym dźwiękiem, ale to porządnie wykonane, solidne i funkcjonalne urządzenie o przyzwoitej mocy. Ja mam odtwarzacz z tej serii; kupiony z drugiej ręki, pracuje niezawodnie od lat.

Kolumny Spendor

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powinny grać muzykę, a nie dźwięki. Droższe powinny być lepsze, obie nie dla miłośników najnowszego wzornictwa, ale mówią, że w prostocie też jest piękno. Dodatkowo jeśli oglądasz filmy, w których ważne jest to co się mówi (a nie - co wybucha), to z tymi kolumnami docenisz barwę różnych głosów.

Od razu zastrzegam, że nie mam żadnych związków ze sprzedającymi ten sprzęt, nie wiem czy o niego dbali itp. Ale przynajmniej możesz traktować moje propozycje jako przykład możliwości w granicach 7 tys. PLN.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.