Skocz do zawartości
IGNORED

DAC za ~1.000 USD przed RudiStora NX-33

fallow

Rekomendowane odpowiedzi

W zasadzie w domysle chcialem wyjsc z Lynxa Two cyfrowym XLRem do DACa pozniej XLRami do wzmacniacza - RudiStora NX33 i XLRami podpinac zbalansowane sluchawki.

Jezeli uzylbym przelotki XLR-RCA przy wyjsciu z Lynxa i tak podpial DACa a pozniej XLRami do RudiStora i XLRami podpial sluchawki to o ile dobrze mysle, dalej od zrodla do sluchawek tor bedzie w pelni symetryczny ?

Mam na mysli jeszcze DACa PS Audio - Digital Link - on ma wyjsia symetryczne XLR ale nie ma wejscia AES/EBU.

Nieistotne jakim wejśiem podasz sygnał cyfrowy na DAC, ważne jest czy DAC ma wyjście zbalansowane, czy tylko pseudozbalansowane. Czyli wmontowane wyjścia XLR na których sygnał jest sworzony sztucznie, przez podwojenie i odwrócenie sygnału takiego, jaki wychodzi przez RCA.

Akurat kostka PCM1798 użyta w Digital Link III ma wyjścia symetryczne, więc sądzę że te XLRy na jego zadku to wyjście prawdziwie zbalansowane, a nie żadna ściema.

Wlasnie doszla do mnie Theta GenVa. Dlugo nie grala i potrzebuje postac troche pod pradem, mimo to juz teraz dzwiek powala ! Cene przemilcze :P - best buy.

Warto zainwestowac w dobry kabel cyfrowy i sieciowki. U mnie funkcje ta pelni Velum z serii Reference.

Znam. Jest to zbliżony poziom do mojego byłego Meridiana 506.24. A Meridiana sprzedałem przesiadając się na DAC DIY na CS4397 z lampową analogówką, i ani chwili nie żałowałem. Postęp jest znaczny.

@fallow, możesz u mnie posłuchać CS4397 z wyraźnie lepszym stopniem analogowym niż ostatnio słuchaliśmy na meetingu, a najlepiej ugadaj się z Rolandem, wpadlibyście razem któregoś wieczora (od dziś do czwartku)?

michelangelo, 2 Wrz 2008, 13:36

>@fallow, możesz u mnie posłuchać CS4397 z wyraźnie lepszym stopniem analogowym niż ostatnio

>słuchaliśmy na meetingu, a najlepiej ugadaj się z Rolandem, wpadlibyście razem któregoś wieczora (od

>dziś do czwartku)?

Na czym zrobiłeś analogówkę?

Majkel: Z przyjemnoscia poslucham i wpadne oraz ocenie. Ja jednak szutak tutaj rozwiazania dla siebie do domu, ktore moge nabyc i uzytkowac. Twojego DACa przeciez Ci nie ukradne ani nie przerobie na symetryczny, bo nie mam odpowiedniej wiedzy.

Na razie na pewnym mało popularnym scalaku - nic z klasycznych OP, i podrasowanej płytce mini. W planach mam coś dyskretnego na tranzystorach, ale to pewnie nie wcześniej niż w październiku. Uparłem się, że musi działać jako desymetryzator. ;) Pewnie się skończy na architekturze dyskretnego op-ampa.

fallow, 2 Wrz 2008, 13:55

>Majkel: Z przyjemnoscia poslucham i wpadne oraz ocenie. Ja jednak szutak tutaj rozwiazania dla

>siebie do domu, ktore moge nabyc i uzytkowac. Twojego DACa przeciez Ci nie ukradne ani nie przerobie

>na symetryczny, bo nie mam odpowiedniej wiedzy.

Do tego DACa bez problemu można zrobić zbalansowaną analogówkę, nawet na lampach. Powiedziałbym wręcz, że jest to łatwe.

@fallow, w przyszłości będziesz mógł nabyć i użytkować. Symetryczny sygnał można akurat wprost z DACa brać, bo on trawi 1kohm obciążenia różnicowego z placem w nosie. Jak Ci się spieszy, to kup coś gotowego, mnie bardziej chodzi o meeting zapoznawczy z moją wizją dźwięku. Mogę go zrealizować na kilka sposobów, ale tylko ten wydaje mi się naturalnie brzmiący, z dużą dozą powietrza, coś w stylu grania CECa DX51, ale nie do końca, po prostu realistycznie, ale nie studyjnie. Byłem w czwartek w Krakowie na koncercie Chantecleer u Dominikanów (chór męski), potem miałem niezłą kapelę live! na weselu, trochę się osłuchałem z żywą muzyką, po powrocie musiałem jeszcze raz zrewidować swój wybór odnośnie brzmienia. Kilkugodzinne odsłuchy utwierdzają mnie w przekonaniu, że tak musi zostać, a przynajmniej takiego wzorca dźwiękowego będę się trzymał. W stosunku do tego, co ostatnio słuchałeś - więcej swobody, przestrzeni, dużo więcej powietrza w brzmieniu instrumentów, większe bogactwo tonalne, brak sztucznych sybilantów perkusji nawet na DT880 Pro. ;) Zapraszam!

Majkele i McGyvery :)

Majkel: Wiec to jest kierunek w ktorym chcialbym podazac, jednak cieplo a'la CEC pomogloby mojemu systemowi. Chetnie poslucham - a nabyc cos musze, bo juz dluzej nie moge ;)

McGyver: Nie ukrywam, ze rozwiazanie z lampkami byloby swietne. Dla mnie byloby to idealne.

Jezeli tylko mozna by bylo kupic jakis lampowy DAC w tej cenie - na pewno bym sie skusil.

Pierwszy raz na forum.No więc od 3 mcy w systemie gra Stello DA 100 sign.A zestaw trochę kuriozalny: monobloki 300B po 2 lampy PSE,kolumny duże Definitive tech BP 2000 z aktywnym basem, no i transport kenwood L 1000 D.DAC dał bardzo dużą poprawę basu kontrola a jednocześnie średnica została taka jak z 300b.Do góry też nie możn się przyczepić.Generalnie oceniam na dobrze+ zwłaszcza w stosunku do ceny.

Dzieki za opinie o Stello. Ja przeczytalem, ze on gra wysunietym w przod dzwiekiem a to cos czego chcialbym uniknac, jak to jest ?

Mialem okazje sluchac tez ostatnio CECa DX51 - w sumie gra tak jak oczekuje, ale przeszkadzaly mi szumy. Podobno wyeliminowano je w wersji mkII oraz mkIII. Moze jest ktos kto potrafi stwierdzic, czy w mkI daloby sie zrobic taki upgrade ? :)

Mimo wszystko ciekawi mnie jednak dalej CEC DA53 z owym "Current Injection".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz LEF

Ukryta Zawartość

Mysle, ze to moze miec sens, ale ciekawe czy postapia podobnie w swoim nowym DA1N.

Zastanawiam sie jeszcze na Theta Va - tutaj trzeba by wymienic trafo z wersji USA.

Oraz nad PS Audio Digital Link III z modem Stage I lub Stage III Cullena ->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodam jeszcze 3 srodki - CEC DA53 pierwszy, oraz Stello DA100 Sig. - drugi. oraz PS Audio DL III - trzeci

Ukryta Zawartość

post-19790-100005919 1220800540_thumb.jpg

post-19790-100005920 1220800540_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten Stello troche nie wyszedl :) Tutaj prawidlowy. Sorry za kolejny post - bardzo przydalaby sie po prostu opcja edycji na forum.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Zastanawiam sie jeszcze na Theta Va - tutaj trzeba by wymienic trafo z wersji USA."

Theta ma cztery trafa.

Są egzemplarze w których wystarczy przestawić zworki na zasilanie 230V i są też egzemplarze w których nie jest to możliwe. Wówczas pozostaje trafo oobniżające 230/120V.

Moje puszukiwania DACa juz sie zakonczyly, zdecydowalem sie na Thete DS Pro Gen Va - symetryczna i kupilem. Jest to wersja 120V wiec teraz przyjdzie jeszcze ja zeuropeizowac.

fallow, 7 Wrz 2008, 19:45

>Moje puszukiwania DACa juz sie zakonczyly, zdecydowalem sie na Thete DS Pro Gen Va - symetryczna i

>kupilem. Jest to wersja 120V wiec teraz przyjdzie jeszcze ja zeuropeizowac.

dobry wybór :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.