Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz lampowy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość trebor do agnieszki

(Konto usunięte)

O Sparku teraz Cayin wiem wszystko i jestem już zafascynowany, do tego stopnie że stał się trzonem oferty mojego poczatkujacego sklepu audio w Katowicach.wiele urządzeń oceniam wyżej od Audio Note który też stoi na półkach. Mój mejl- [email protected]. Aha niedługo na rynku pojawi sie f-ma Consonance, która w Azji ochcili największą rewelacją lampowego Audio od czasów H. Kondo! Montaż point-to-point,lampy NOS, i kolumny tubowe na lowtherach. Uwaga bedzie drogo!

Gość trebor do agnieszki

(Konto usunięte)

A spark 530 to urzadzenie którego nie ma w polskim katalogo i jest to pd. dawna nieudana dystrybucja, lub przemyt. Odradzał bym więc bo nie ma na to gwarancji. Oferta Cayina jest na tyle duża że napewno znajdziesz coś nowego. Ceny od 3500 - 38500PLN. [email protected]

Gość cichy70 do staniu i nietylko

(Konto usunięte)

zdecydowanie popieram..mam WT30werII i wymienilem kondensatory..na hovlanda..mimo ze dodalem 700 plnow to uwazam ze i tak w tej cenie amplifon zabija cala konkurencje;))))))) aczkolwiek oczywiscie nie trezba sie z tym zgadzac co napisalem bo to moja wlasna opinia..a tak naprawde to o gustach sie nie dyskutuje:)))))))))

Mam Amplifona WT30. czeka mnie wymiana lamp niebawem. Może poleci ktoś jakie lampy założyć (jakiej marki) - np. na wejściu? No i może coś w środku pozmieniać - może zwiększyć pojemności filtrujące?

Gość Irek do AdamL

(Konto usunięte)

Jeśli chcesz , żeby zagrało lepiej to wymień wszystkie lampy na ich zachodnie wzorce .

Zrobiłem to w swoim WL 70 i sam się zdziwiłem zmianą dźwieku , jest wyraźnie lepszy .

Oczywiście lampy nie będą tanie .

Irek

Gość tomekkk do Irek

(Konto usunięte)

Podaj proszę te zachodnie odpowiedniki. Jeśli chodzi o ECC82 to znam ale co z innymi np 6550

Też mam WL 70 i bardzo go cenie - potrafi zaskoczyć bardzo pozytywnie przy dobrym nagraniu.

Gość Irek do Tomekkk

(Konto usunięte)

Próbowałem ze wszystkimi lampami serii ECC 82-88 , 6HC1i2 , E180CC . Najlepiej zagrały lampy JAN 5962 jako stopień wstępny i odtwracacz fazy ( katodyna) , po nich E180CC

Jako lampy sterujące wstaw 6SN7 - oryginalne zachodnie lub z USA . Co do EL 34 to osobiście preferuję EL 34 produkcji RFT ( Tesle padają przy wysokim wysterowaniu prądem

spoczynkowym ).

Lampy 5962 możesz kupić w Microlampie . Jeżeli masz ochotę to wyrzuć rezystory katodowe

od EL 34 i zamiast nich zastosuj zasilacz ujemnego napięcia , którym ustawisz punkt pracy lamp mocy , też będzie słyszalnie sporo lepiej. Możesz podżarzyć lampy wstępne prądem

stałym . To wszystko zrobiłem w swojej kopii WL 70 . Jestem zadowolony . Wzmacniacz

jest przezroczysty, analityczny , ma wykop i niezły bas , nic nie buczy i nie brumi , nie jest sucho . Myślę , że śmiało kasuje wzmacniacze tranzystorowe w podobnej cenie ( jak oryginalny WL 70 ) .

Irek.

Gość Irek do Marcina

(Konto usunięte)

Widziałem kiedyś te monstrum . Jestem fanem lamp , ale koncepcji takiego wzmacniacza ze względu na ilość zastosowanych tam lamp nie podzielam ( znaczny stopień komplikacji ).

Natomiast niczego nie powiem na temat dźwięku , bo go nie słyszałem. Sądząc po gabarycie i mocy, to powinien być potężny .

Irek.

Gość tomekkk do Irek

(Konto usunięte)

Zaraz, zaraz nie rozumiem - jakie EL 34 . W Wl 70 nie ma takich lamp. Chyba mówimy o różnych wzm.W/g mojej niepełnej wiedzy to lampy mocy w wl70 istn. 6550 można zastąpić KT88. Właśnie te lampy (6550 oraz KT88 - tetrody strumieniowe) dają wykop i moc oraz dynamikę, która niejednego antylampiarza już zaskoczyła i zadziwiła. To jest inna konstrukcja niż na EL 34. Słuchałem kilku wzm. na EL 34 i niestety właśnie najsłabiej było z wykopem, mocą i dynamiką oraz basem, -- no chyba, że na skutecznych kolumnach jak Cubasse lub Monitor Audio (niektóre). Pozdrawiam

Gość Irek do tomekk

(Konto usunięte)

Wg mojej wiedzy Wl 70 był na pentodach EL 34 , taką też mam kopię . Na stronach p.Piwowarczyka jest trafo wyjściowe mogące pracować z : 6550 , KT 88 i z EL 34 .

Może były kiedyś dwie wersje tego samego wzmacniacza . Niewykluczone jest też , że mówimy o innych wzmacniaczach. Mój WL 70 przy powierzchni ok.24 m2 , przy ustawieniu

gałki potencjometru na godz.12 na monitorku z głośnikiem 13 cm powoduje rezonowanie

niektórych sprzętów , przy jednoczesnym braku słyszalnej kompresji .Próbowałem tez z innymi

głośnikami - Dynaudio 50 , JPW AP3 , AE AEGIS ( nie ,,one) ,, i było jeszcze lepiej , szczególnie

z JPW AP3 ( to takie dawniejsze prawdziwie kompaktowe głośniki o dużych gabarytach ).

Tak więc myślę , że z basem moim nie jest żle . Zresztą nie oczekuję od takiej lampy , żeby grała jak końcówka Krella . Mnie wystarczy jak szyby tylko czasami zadygoczą .

Kombinowałem trzy miesiące , żeby było lepiej i myślę , że z dobrym skutkiem .

Pozdrawiam - Irek.

Gość tomekkk do Irek

(Konto usunięte)

O ile się orientuję to na EL34 był WL 36. Też bardzo udany wzmacniacz. Jeśli chodzi o efekty dźwiękowe to oryg. WL 70 w moim przypadku napędza Monitor Audio podłogowe (monitor3 mkII) i na godź. 11,00 nagłasnia pom. 45 m2 z otwartym od polowy stropem (wys. od 3 do 6 m) otwartym holem wejściowym oraz kuchnią w której przy słuchaniu na 12,00 spadają naczynia na suszarce. Czyli duża kubatura. Ale nie oto chodzi aby się licytować tylko o potwierdzenie dużych możliwości dynamicznych i mocowych oraz niskiego basu w WL70.

Oczywiście WM200 byłby lepszy. Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi