Skocz do zawartości
IGNORED

potworne dudnienie basu, co zrobic?

Gość malin77

Rekomendowane odpowiedzi

Gość malin77

(Konto usunięte)

Witam!

Niedawno zakupilem kolumny jamo E855 + sub jamo E8SUB i amplituner SONY STR-de595, podczas sluchania muzyki z suba wydobywa sie straszne dudnienie zamiast udzerzenia basu wszystko to miesci sie w pokoju 16m2.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/4536-potworne-dudnienie-basu-co-zrobic/

Jest klawisz "szukaj" - ten temat przewala tu się na okrągło. Najpierw kup kolumny. Jeśli masz dużo kasy to cały zestaw, jeśli nie za bardzo to przyzwoite fronty.

Jakie - było tu o tym.

Sprawa suba - zostaw na potem.

Iwdze ze wszyscy pomocni jak cholera. Juz Ci mowie:

- subwoofer odsunac z rogow pokoju, pobiegaj z nim troche po calym pokoju w celu znalezienia odpowiedniej pozycji.

- postawic subwoofer na kolcach, nie beda przenosily Ci sie niskie tony na podloge co bardzo czesto powoduje wspomniane przez Ciebie dudunienie, oraz potworne wkurzanie sasiadow.

Bo jezeli wymienisz caly sprzet na nowy, a nie wykluyczysz pokoju odsluchowego to moze okazac sie, ze nowy sprzet zabrzmi podobnie i znow bedziesz mial problem. najpierw postaraj sie wydobyc max mozliwosci z tego co masz, potem ewentualnie zmieniaj. Akustyka pokoju i wlasciwie roztsaienie zestawow ma decydujace znaczenia dlka brzmienia dowolnego zestawu.

Gość yamayczyk

(Konto usunięte)

Nie znam twojego aplitunera, ale czy nie jest możliwe w nim obniżenie na wyjściu częstotliwości granicznej, zwykle ten brzydki bełkot, o którym mowa mieści się w zakresie od 100Hz-220Hz, obniżenie poniżej tego pułapu może pomóc, być może sub jeśli jest aktywny może posiadać możliwość wykonania takiej operacji. Ale najpierw spakuj to w pudła skocz do jakiegoś kumpla posiadającego większy pokój.

ja też poszukał by jeszcze dla niego miejsca, gdzies napewno gra dobrze! jężeli masz mozliwość to spróbuj postawić go blisko środka pokoju. Podobny problem jak ty miałem kiedy podłączałem paradigma ps-1000 (jeszcze silniejszy od jamo)w 12m pokoju. Udało mi się go okiełznać, jednakże musiał stać dokładnie na środku pokoju a wzmocnienie miał ustawione na 14 mocy, do tego odcięcie jak i przesunięcie fazy ustawione było na minimum.

życze udanych prób

ps. sory że tak długo odpowiadałem:)

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.