Skocz do zawartości
IGNORED

zdechła wkładka :-(

jac660

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie, właśnie odebrałem koszyk do Lenco, w który była założona wkładka ADC nie mam pojęcia jaki model, ale wygląda solidnie. niestety zdechła, nie daje głosu. słychać, że gra z zamej wkładki, ale sygnału do pre nie przekazuje. czy to znaczy, że do wyrzucenia?

https://www.audiostereo.pl/topic/45373-zdech%C5%82a-wk%C5%82adka/

w lenco wstawiali ADC 220XE lub tylko E

Pozostaje pomiar headshela,na przejscie i ewentualne podłaczneie wkałdki w inny gramniak .Nie mierzyć ohmomierzem.EW pod oscyloskop z wysokoomowym wejsciem i jazda po płycie. Powinna dawać ok 4 mV

no to jeszcze raz spróbuję: skąd we wkładce brzmi ten akustyczny (chyba?) dzwięk? cantilever tak gra w pudełku rezonansowym wkładki czy jak? i czy można jakoś ratować moją, czy nie można/nie warto? z góry dziękuję :-)

Równie dobrze gra sam rowek wprawiajac w ruch cantilever.Przecież tam nie ma prawa nic ocierać , dotykac do obudowy. Wysuń igłę i obejrzyj, powinien magnetyczny koniec wystawac ok 1-1,5 mm poza metalowy przepust z tłumikiem drgań.

Dla 100% pewności jak pisałem-przekładka w inny patefon

Jeśli to ta wkładka to porównaj optycznie.

Nie patrz na brudną igłe , bo wstyd mi. Ale to rezerwa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

taka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W mojej został element igły wysuniety w celach pogladowych

Twoja to jakaś starsza generacja ,ale oprawki były rożne,Nie masz nic do stracenia , mierz na przejscie buzzerem (brzęczykiem) w mierniku.

A to Lenco już grało u Ciebie wcześniej bez kłopotu? Oprócz pomierzenia przejść dobrze sprawdzić czy przewody są poprawnie podpięte >> wkładka z ramieniem.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

:)) spoko lenco gra bez problemu, nawet w tej chwili, koszyk też jest ok, załozyłem teraz inną wkładkę. ewidentnie adc jest walnięta. ale zaraz zrobię jeszcze jedną fotkę i pokażę wam jak amerykańce dowcipnie oznaczyli piny.

taki zarcik...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jac660, 2 Wrz 2008, 22:02

>chodzi mi o to, że sama wkładka jest takim minigłośniczkiem i pytam o zasadę tego zjawiska :-0

Właściwie już sobie odpowiedziałeś. Ja tylko chciałem podpowiedziec, ze to co słychac nie powinno byc zbyt głosne. Oczywiście, jak w patefonie pasmo jest bardzo zawężone, dźwiek tubalny, nosowy, ale nie powinien byc wyraźnie zniekształcony.

conri, dziękuję, że zechciałeś poświęcić czas i osobiście rozdłubać rzeczoną wkładkę. nie udało się jej ożywić, ale chęci się liczą :)

drodzy koledzy dziwna sprawa: pomiary pokazują brak zwarć wewnętrznych, igła chodzi, wkładka bez igły reaguje na dotknięcia śrubokręta, znaczy pole jest. ALE NIE GRA. sygnał jest minimalny, wzmak rozkręcony na 3/4 ledwo słychać i brumi. kto ma jakiś pomysł co to?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.