Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa kolumn - motywacja i sens...

Gelerth

Rekomendowane odpowiedzi

marko3T, 7 Wrz 2008, 20:36

>Umówmy sie zbudowanie dobrej kolumny , to nie budowa promu kosmicznego , owszem dogranie zwrotnicy

>wymaga szczypty wiedzy , ale to tez jest do zrobienia , wymaga czasu , ale da się.

Rozsądne podejście.

Mam wrażenie, że wiele osób zbytnio wierzy w umiejętności konstruktorów (z "dobrych firm") i pomimo, że kolumny grają źle, to nikt nie odważy się zrobić delikatnych korekt w zwrotnicy. Uznając, wierząc, że konstruktor na pewno miał racje (oraz słuch absolutny).

Gelerth- jak masz do wydania 1500zł i dużo wolnego czasu,narzędzia do dyspozycji,mniejsce do budowy,zacięcie do stolarki(to jest prostsze niźli większość myśli) to SAM zrobisz bardze dobre kolumny lepsze niźli gotowe. Tu jest link na forum gdzie przy pomocy fajnych ludzi kupisz głośniki o wiele taniej-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Servantess, 7 Wrz 2008, 20:24

>No to moze z innej strony...

>Marian!-Ile w swoim zyciu PRZESŁUCHAŁES kolumn firmy B&W(mówie o serii Nautilus)i nie chodzi mi ile

>razy je ogladales w salonie czy w necie tylko ile razy doswiadczyłes ich dzwieku na sobie?Bo widze

>ze jestes nimi tak zauroczony jak bys conajmniej miał "slimaki "B&W w domu.Oczywiscie nie neguje

>zaangazowania tej firmy w rynek glosnikowy ale chyba przesadzasz...

Teść od kiedy pamiętam zawsze miał b&w 3xx 6xx , nautilusów akurat nie , teraz ma jakies klipsche i to juz nie jest to samo.

No dobra...Teść Teściem,ale Ty jasno powiedziałeś ze kolumny DIY nie maja szans z kolumnami z falgowej serii B&W-Oczywiscie mówimy czały czas o brzmieniu!Ja tylko skromnie zapytałem czy chociaz raz słyszałes na wlasne uszy jakis model z serii Nautilus-bo jesli wygłaszasz takie sądy to musiałeś je wczesniej słuchac...czyż nie?

...No chyba ze posiadłes fenomenalna zdolnosc ,ze podczas przegladania stron w sieci widzisz kolumny B&W i od razu je słyszysz-alez by to ułatwiło zycie...

Gość

(Konto usunięte)

Skoro niższe serie tak wspaniale brzmią, i kolumny innej firmy dla mnie grają jak pozbawione głośników wysokotonowych to mam prawo uważać że flagowy model nie bedzie gorszy , a że tak zaawansowanej techlogii nie uda się odtworzyć w garażu za pomocą wyżynarki to nei muszę chyba nikomu mówić.

Mariusz...

Tak na marginesie-Ile mogą kosztowac firmowe kolumny jakiejs uznanej firmy (niech bedzie powiedzmy wlasnie to B&W),które bedzą odpowiednikiem R4-kolumn DIY z akustyka?

Na pewno nie B&W. Tu są wykorzystane same revelatory, więc w kontekście ceny nie ma granic ani reguł. Bez trudu znajdziesz konstrukcje "znanych i uznanych" wykorzystujące zestaw takich przetworników za cenę czterokrotnie wyższą od tej w akustyku.

Servantess, 8 Wrz 2008, 09:06

>Czyli według Ciebie nie mozna porównywac R4 do zadnej kolumny B&W...?Mówiac o R4 spokojnie

>wchodzisz na półap 40kzl i wiecej jesli chodzi o firmowy odpowiednik.

I to jest cały sens samodzielnej budowy kolumn. Co do pułapu cenowego to łatwo można osiągnąć nawet

i 100kzł, budując np. Avalony.

Ukryta Zawartość

post-4056-100005882 1220861639_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zbudowac nie jest trudno nawet avalony ale je zestroic ja nadal walcze ze zwrotnicą czyki coś koło 6 miechów i nie jestem nadal zadowolony nawet sie zastanawiac czy nie wywalic etona bo bas jest średni

100 , a może nawet 235 tys. pln. No z małym ustepstwem , bo tweeter diamentowy troche drogi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marko3T, 8 Wrz 2008, 10:24

>100 , a może nawet 235 tys. pln. No z małym ustepstwem , bo tweeter diamentowy troche drogi.

>

Ukryta Zawartość

Oczywiście że tak, ale nie chciałem tak wysokimi pułapami cenowymi drażnić szczególnie tych którzy wydali majątek na kolumny i nadal są niezadowoleni.

pozdrawiam

ps.kiedy pierwsze odsłuchy? już rok conajmniej minął, ale wcale nie poganiam

Ukryta Zawartość

marko3T, 8 Wrz 2008, 10:24

>100 , a może nawet 235 tys. pln. No z małym ustepstwem , bo tweeter diamentowy troche drogi.

>

Ukryta Zawartość

marko3T ja już wiem że nie da się zrobić klona zawsze będzie coś nie tak

stolarka to nie wszystko

Ukryta Zawartość

voldemort, 8 Wrz 2008, 10:47

>marko3T ja już wiem że nie da się zrobić klona zawsze będzie coś nie tak

I nie musi wszystko być takie samo, dużo różnych firm używając tych samych głośników, czytaj określonej technologi,spodziewanego charakteru brzmienia, uzyskuje jedynie słuszne ich zdaniem rezultaty brzmieniowe, soniczne a przede wszyskim finansowe, bo zapewne wielkie firmy istnieją nie po to aby zadowolić audiofilskie uszy.

>stolarka to nie wszystko

I tak i nie, kwestia gustu.

Henryku rok minął, ale do odsłuchu jeszcze daleko, daleko. Chciał bym zamknąc już ten projekt , ale w duchu obiecuje sobie ,ze jak bóg pozwoli to na Boże Narodzenie 2009 zagra.

Pzdr.

basu nie jest taki jak w avalonie pociełem z 10 bas reflexów mam nie duze mieszkanie wiedz myśle niemoze rozwinąć skrzydeł oki ale grałem na nich w kilku mieszkaniach i jest to samo

słyszałes avalony bas referencyjny szybki

a umnie miś i klucha

jak z scan speka

sory za ot ale che pokazać że nie jest wcale tak młatwo z kolumnami diy

Albo zły litraż, albo problem z wytłumieniem , albo elektronika nie teges , może zwrotnica , moze musi sie długo docierać , może doklej jeszcze jeden magnes i na początek tyle pomysłów.

Sorry za OT

Servantess, 8 Wrz 2008, 09:06

>Czyli według Ciebie nie mozna porównywac R4 do zadnej kolumny B&W...

Mialem na myśli to, że B&W zdaje się nie używa do swoich projektów revelatorów, za to jest spora ilość firm, która to właśnie robi i do takich należałoby moim zdaniem spróbować bezpośrednich porównań. A ceny takich "firmowych" konstrukcji są w zasadzie niczym nie ograniczone... :) Tak więc moim zdaniem, DIY oparte na tych głośnikach to najlepszy chyba stosunek kosztów do ceny firmowej kolumny...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.