Skocz do zawartości
IGNORED

Czy zasługują na lepsze wkładki?

mareskor

Rekomendowane odpowiedzi

Przyznaję, że zaraziłem się winylem, między innymi czytając niniejsze forum.

Nie mogę o sobie powiedzieć, że jestem audiofilem, raczej lubię słuchać dobrej muzyki.

Ale do rzeczy:

1. Beogram 1100 - pasek, automat, wkładka MMC 3000, po przysztukowaniu kabelków gra i nieźle wygląda

2. Technics sl-d2 - direct drive, igła, wkładka technics 270c, gra mimo skrzywionego cantilevera (chyba)

3. Dual cs 503-2 - pasek, wkładka, podobnie jak w powyższych oryginalna ULM 63E, również na chodzie

I pytania:

Czy warto szukać lepszych wkładek (igieł).

Jeśli tak- gdzie szukać.

Po przejrzeniu zawartości forum oraz netu wiem, że do Beograma prawdopodobnie brak zamienników i są drogie, na temat pozostałych znalazłem niewiele.

Aha, i pewnie dość ważne - wzmacniacz Pioneer A-616 MarkII, kolumny Beovox Perspective S80.2 i Sony SS-NX1. A muzyka - każda, w dobrym wykonaniu.

Pozdrawiam

Gość vasa

(Konto usunięte)

Beograma bym odstawił, zawsze miałem wrażenie że to mebel a nie TT, ale to tylko moje wrażenie.

Obydwa pozostałe zasługują na nową wkładkę, łatwiej będzie chyba dobrać coś do Technicsa bo ma uniwersalne ramię, o Dualu piszą że ma bardzo lekkie ramię więc nie wiadomo jaka jest jego masa zastępcza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tutaj igiełki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość vasa

(Konto usunięte)

Nie zamienników, kup po prostu nową wkładkę do Tehnicsa. Nie trzeba kombinować z czymś drogim, byle była mocowana w standardzie 1/2 cala (rozstaw śrubek). Kupisz to np w sklepach dla DJ.

Poczytaj trochę o kalibracji gramofonu, np na stronie rcm.com.pl, ustaw i słuchaj.

Tylko czy Twój wzmacniacz ma wejście phono? Jeśli nie to trzeba dokupić.

vasa, 24 Wrz 2008, 21:34

>Nie zamienników, kup po prostu nową wkładkę do Tehnicsa. Nie trzeba kombinować z czymś drogim, byle

>była mocowana w standardzie 1/2 cala (rozstaw śrubek). Kupisz to np w sklepach dla DJ.

Czyli jednak nie zasługuje ten gramofonik na nic lepszego?

Może ktoś z szanownych doświadczonych kolegów ma inne zdanie?

>Poczytaj trochę o kalibracji gramofonu, np na stronie rcm.com.pl, ustaw i słuchaj.

Poczytałem, oj tak, poczytałem i słucham również, ale może dałoby się wiecej usłyszeć?

>Tylko czy Twój wzmacniacz ma wejście phono? Jeśli nie to trzeba dokupić.

Z tym jest ok, to stary model.

Pozdrawiam

Gość vasa

(Konto usunięte)

Źle mnie zrozumiałeś, oczywiście że zasługuje. Tehnics ma spory potencjał i kupując lepszą wkładkę na pewno osiągniesz lepszy dźwięk. Różnice będą ewidentne i na pewno większe niż przy wymianie kabli (jestem z klubu kablosceptyków :-).

Kupowanie Koetsu byłoby zapewne lekką przesadą ale przypuszczam, że wkładkę za 1kzł można do niego włożyć i zająć się optymalizacją reszty toru zanim wrócisz do TT.

Mój poprzedni wpis opierał się na kryterium mimimum kasy.

>To jeszcze dwa pytania, co bardziej gra: wkładka, czy igła i czy igły się dopasowuje w jakiś sposób

>do wkładki?

Yul, jemu chodzi o to co ma większy wpływ na jakość reprodukowanego dźwięku wkładka czy igła?

zdecydowanie charakter dźwieku nadaje wkładka, rodzaj igły także ma znaczenie, jednak w dużo mniejszym stopniu.

igły są dedykowane do konkretnych wkładek, chociaż często do danej wkładki pasuje więcej niż jeden rodzaj igieł.

pzdr

To igła (!) odczytuje sygnał z rowka płyty. Nie wkładka. Wkładka przetważa to na impulsy elektryczne. Im lepszy szlif igły tym więcej informacji jest odczytanych - lepszy kontakt z rowkiem. Gdyby było jak piszesz to nie byłyby produkowane wyrafinowane szlify ... bo po co ...

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

ahaja, 30 Wrz 2008, 23:35

>To igła (!) odczytuje sygnał z rowka płyty. Nie wkładka. Wkładka przetważa to na impulsy

>elektryczne. Im lepszy szlif igły tym więcej informacji jest odczytanych - lepszy kontakt z rowkiem.

>Gdyby było jak piszesz to nie byłyby produkowane wyrafinowane szlify ... bo po co ...

>K

do wyrafinowanych wkładek oczywiście. ja nie neguję wpływu igły i jakości szlifu na dźwięk, przeciwnie. ale charakter dźwieku, jego główne cechy nadaje przetwornik. to w ogóle trudno określić bo to różnice jakościowe a nie ilościowe. powiedziałbym, że igła decyduje o imponderabiliach. rzeczach pozornie drobnych ale bardzo ważnych mających wpływ na całość.

z jeszcze innej strony: bardzo dobra wkładka zagra wyśmienicie z tanim pfeiferem (co nie znaczy, że oryginalna nie zagra lepiei, a przynajmniej inaczej), ale znakomita igła nie zagra dobrze ze słabą wkładką.

pzdr

Ha!

Czyli dyskusja została wywołana, mimo, że nie do końca w temacie.

No więc:

wkładka gra?

igła gra?

wkładka z igłą gra?

Jak to jest, no i czego ja mam szukać do swojego zabytku (technics sl-d2).

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

mareskar,

Kup wkladke z igla. Wszyscy Ci to mowia. Wkladka ma decydujacy wplyw na brzmienie a igla na detale. Tak mozna bardzo ogolnie podzielic ich wklad. Na Twoim miejscu wybralbym moving magnet. reszta zalezy od kasy przeznaczonej na zakup wkladki. Warto przejrzec co oferuje lpgear. Mozesz ich spytac jaka wkladke polecaja do Twego gramofonu. Jesli chodzi o gramofony preferuje direct drive.

pozdrawiam,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.