Skocz do zawartości
IGNORED

transport do DAC-a

luk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Moim zdaniem potrzeba jest posłuchać kilku napędów aby stwierdzic czy dany napęd jest ok, i dobrze się rozumie z Dakiem.Podam to na przykałdzie jaki sam doświadzcyłem.Moi znajomi zakupili samego daca Parasound 2000, a napęd mieli zakupić późniejszym czasie-gdyż był na odsłuchach.Do tego czasu do Daca łaczyliśmy różne Cd w cenie od 5,5tys.zł w górę.Było ich kilka,ale jakoś mizernie to wychodziło.Już myśleliśmy,że ten Dac to naprawdę jakaś lipa a jest dość drogi.Wszystko się zmieniło jak podłączyliśmy orginalny napęd paskowy parasounda poprostu inny dźwięk,żadne inne Cd nie dawało tak znakomitego brzmienia co orginalny napęd.Wychodzi z tego,że jedynie dobrze gra Dac z napędem paskowym i tak juz zostało u kolegi do dnia dzisiejszego.Także potrzeba jest przetestowania kilku napędów aby trafić możliwie jak najlepiej.Pozdr

czyli nie ma jak firmowe combo , albo przynajmnie paskowy napęd... ale nie byłbym sobą gdybym nie spytał czy w/w parasoundy nie były jakoś dodatkowo zsynchronizowane ?

Marantz CD50 - piękna maszyna - posiadałem ten model w latach 1993-1994 . Dopiero po latach dowiedziałem się ,że w środku siedział legendarny TDA1541 oraz CDM-4 ...A ja go po prostu sprzedałem w szale upgrade'u . Ale dostałem za niego aż 4 mln zł ;-)

Do Troy

Co masz na myśli czy w/w parasoundy niebyły jakoś ze sobą jakoś zsynchronizowane???. Jedno zdążyliśmy ponadtto ustalić że te klocki najlepiej brzmią w połączeniu cyfrowym na USB. Jak wcześniej grane było na dwóch interkonektach było nieźle.Ale jak dołozyliśmy cyfrówkę Hewen-geyt to nastąpiła poprawa diamentralna. Wydaje mi się, że dzielone klocki w/w przypadku najlepiej spisują się w połączeniu przez kabel cyfrowy a nie na odwrót.

Pozdr

reasumując

do 1000 zł jako napedy stosujemy coś co ma w srodku CDM-4 Philipsa,

powyżej szukamy albo firmowego zestawienia albo paskowego napędu albo idziemy do czarownika względnie wróżki żeby nam powiedziała czy będący akurat w okazyjnej cenie CD czy DVD dobrze zagra z naszym DAC-em...

voo doo;-)

Gość bOBILEK

(Konto usunięte)

Śledzę dyskusję i widzę, że jedna rzecz nie została od razu na początku wyjasniona :-(

Otóż, jaki jest interfejs (protokół) między transportem a DACiem?

Jeżeli SPDIF (a tak jest w 99%), to albo sygnały synchronizacji zegara przesyłane są oddzielnym kabelkiem (taki rozwiązanie proponuje własnie LCAudio), albo zegar jest odtwarzany w DACu z sygnału SPDIF (co kosztuje i stąd m.in. takie ceny przetworników).

Są jeszcze jakieś inne interfejsy ale to już raczej rozwiązania firmowe albo profesjonalne.

Co do dobrego transportu, to nie eliminujcie Panowie tego co przypomniał Wam patefonik - w końcu Stable Platter Pioneer'a stosuje Wadia, a oni chyba wiedzą jak się robi dobre źródła ;-)

bOBILEK

W najnoszym modelu 302 z transportu Pioneera zrezygnowali... Nie wykluczone, że Pionieer wycofuje się z produkcji tego mechanizmu. Zastąpiono go napędem Philips VAE-1250. Z drugiej strony w opisie odtwarzacza, Wadia wspomina o doskonałej korekcji błędów Philipsa, więc może to był główny powód zmiany?

Gość yezu(prostacko)

(Konto usunięte)

hmm - a co wlasciwie ma transport do dzwieku , przeciez transport tylko obraca plyta a robota zajmuje sie przetwornik, sam zamierzam kupic przetwornik ale denerwuje mnie mysl dodatkowego wydatku na transport - niby ten moj harman nie podola jako posrednik z dajmy na to audio alchemy ?

Gość bOBILEK

(Konto usunięte)

Niektóre firmy rezygnują z transportu Pioneer'a, bo faktycznie nie jest teraz produkowany lub brak części zamiennych (albo są drogie). Ostatnio gdzieś wyczytałem w sieci, że Pionner ma wrócić do produkcji Stable Platter Mechanism na wiosnę 2004.

I jeszcze jeden przykład zastosowania tych transportów: słynna firma Theta :-)

I jeszcze niemiecki AVM...

Ciekawe, czy wielkie koncerny powrócą jeszcze kiedyś do produkcji odtwarzaczy CD na większą skalę... Sony, Pioneer, Kenwood, Yamaha czy Technics maja teraz w ofercie po 1-2 niedrogie modele, podobnie z tunerami... Wszystkiemu winne KD i zestawy DVD+amplituner. Z drugiej strony konkurencja firm "audiofilskich" jest na tyle silna, że pewnie im się to już nie opłaci...

Panowie. Może z drugiej strony-jak to jest,że firmy audio(chociażby A.Alchemy) produkują DAC-i i nie "widzą" problemu z transportem do swojego C/A. Czy może widzą-tu brak mi wiedzy.Ja nie spotkałem się w literaturze z tym problemem. Polecając swoje produkty nie wspominają o"synchronizacji" tych 2 lementów.

Różnica w dźwięku była zasadnicza między "zwykłym" CD a następnie podpiętym DAC-iem do systemu.Czy ten problem rzeczywiście istnieje? Czy niektóre DAC-i (ich sposób konstrukcji ) nie są "wrażliwe" na ww?

To ważne dla mnie pytania ,bo to co słyszę teraz wydaje mi się OK. A do porównania transportów nie mam możliwości.

Przepraszam coś sie zacięło.Jeszcze raz.

Wiesz co ,ja ci współczuję.Nieźle ci namieszali koledzy.Bo po co wybrać dobre proste rozwiązanie jak mozna wszystko pokręcić???

Mi juz się nie chce klepać w tą klawiature bo nie będę się powtarzał!

Pozdrawiam

Jednak coś jeszcze dodam

"Śledzę dyskusję i widzę, że jedna rzecz nie została od razu na początku wyjasniona :-(

Otóż, jaki jest interfejs (protokół) między transportem a DACiem?

Jeżeli SPDIF (a tak jest w 99%), to albo sygnały synchronizacji zegara przesyłane są oddzielnym kabelkiem (taki rozwiązanie proponuje własnie LCAudio), albo zegar jest odtwarzany w DACu z sygnału SPDIF (co kosztuje i stąd m.in. takie ceny przetworników)"

Jeżeli w 99% przypadków interfejsem jest SPDIF i sygnał zegara jest odtwarzany w DAC-u z tego połaczenia to po jaką cholerę znowu o tej synchronizacji odzielnym połączeniem???

Kolega wyraźnie napisał ,ze szuka czegoś dobrego do 1000zł a nie super transportu do 10000zł!

Lucku Bambo.

Zgadza się. Ja nie poszukuję transportu za dżilion dolarów.

"synchronizacja"-sam producent twierdzi,że tego problemu nie widzi.No, ale kto pyta..

Jeszcze jedno.Jak to jest do końca z przewodami coaxial-czy warto wydać ileśset npl na takie cóś?Czy tak znaczbie poprawia system?Ja nie słyszałem różnicy między VDH a tanim przewodem(to dotyczyło A.Alchemy)

Pozdr.

Gość bOBILEK

(Konto usunięte)

O synchonizacji piszemy dlatego, że problem ten jest nie do uniknięcia jeżeli łączymy dwa urządzenia cyfrowe i mamy w nich dwa niezeleżne zegary, a nie przekazujemy sygnału zegara oddzielnym łączem!!!

Jeżeli producent piszę, że "nie ma problemu synchronizacji", to stara się po prostu zbagatelizować problem i tyle. W sieci jest niemało materiałów na temat tego, jakie to problemy wiążą się z odtwarzaniem zegara, jitterem na łączach itd.

Przesyłanie zegara oddzielnym kabelkiem jest bardzo istotne z powodów ekonomicznych (obniża koszty DACa) i, kto wie, może dlatego producenci przetworników go nie stosują ;-)

Moje zdanie co do samego transportu jest takie: w zasadzie wszystkie, o których był tu wcześniej mowa są dobre (w cenie do 1000zł); problemem jest nie tyle transport, co interfejs między transportem a DACiem; jakość złącza cyfrowego w transporcie, jakość samego układu wyj. cyfrowego, dopasowanie impedancyjne pomiędzy transportem-kabelkiem-DAciem itd.

Życie jest jak pudełko czekoladek - nigdy nie wiadomo na jaką się trafi. A trafił mi się omawiany wcześniej transport Philipsa CDM4 bardzo porządnie zaaplikowany w odtwarzaczu Marantz CD10 . Nie mogłem mu sie oprzeć i mam w tej chwili do dyspozycji Marantza CD14 z mechanizmem CDM12 oraz w/w CD10 z CDM4 . Przystepuję więc do porównań :

Róznice :

CDM4 odwtarza CDRW - CDM12 - NIE...

CDM4 jest cichszy , szuflada wysuwa się bardzo płynnie podczas gdy w CDM12 wyjeżdża jak z hałasem . Oba mechanizmy sa szybkie , ze wskazaniem na CDM12 ale mechanizm przesuwu lasera CDM4 jest w porównaniu do CDM12 bezgłośny . Ogólne wrażenia organoleptyczne z obsługi CDM4 są znacznie bardziej przyjemne niż przy CDM12 . Mechanicznie CDM4 jest znacznie solidniejszy . Powiem krótko - na napęd do zewnętrznego przetwornika wybrałbym zdecydowanie CDM4 - z tą uwagą,że w tej wersji jaka jest zaaplikowana w Marantzu CD10 . Pamiętam Marantza CD50 i Philipsa CD634 - to nie jest ten sam CDM4.

Witam.

Rozumiem, że 50 wypada słabiej pod względem obsługi,wizualnym ,nie sonicznym.

jest do kupienia 50 Marantz,tylko coś tam pyka [podczas pracy].

Zdecydowałem się na CDM4,choć nie słuchałem.Ale ufam Wam i kupię.Dam znać jak to gra.

Jeszcze raz (szególnie Troy i Lucky Bambo) dziękuje za fachową poradę i zainteresowanie.

Chcę jeszcze napisać tak. Za późno znalazłem to forum,zupełnie przypadkiem.A szkoda.

Marantz CD10 był ok 10krotnie droższy od CD50 . Konstrukcje mechanizmów w obu wersjach sa podobne ale CDM4 w Marantzu Cd10 jest metalowy podczas gdy ten montowany w CD50 jest z tworzywa sztucznego. Poza tym mechanizm w CD10 ma inny system dociskowy . Podobnie wygląda transport w topowym Marantzu CD7 kosztującym ok 20tys zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam CD-PRO2M .

Bez problemu można zakupić z tej stronki. Komplet zawiera sterowanie łącznie z pilotem i wyświetlaczem . Wbudowany jest dac lecz nie najlepszy, są wszystkie wyjścia potrzebne do zewnętrznego dac. Potrzebny jest zasilacz i pudełko. Można zrobić top loadera jak krakowski Acient Audio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panowie. Sytuacja dla mnie jasna.Większość głosów jest za CDM4 .

Odpowiedzcie mi jeszcze na jedno. Co z tymi kablami coax. Czy rzeczywiście warto taki za 3,4 stówki.Poprzedni to VDH first 75. Ale sprzedałem.Teraz mam zamiar kupić nawet tańszy, bo różnicy nie słuszałem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.