Skocz do zawartości
IGNORED

ER18RNX+27TBCF/G, D`Apolito, 2,5way, sub

kondrax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem zmienić swój dotychczasowy sprzęt grający a konkretnie kolumny. Posiadam 2000zł, panel sub 300 od irka 300W 4 ohm 50-100hz 12/24 db na octave płynna regulacja fazy, subsonic. Pokój mój to zastawione trzoszke 12m2. Słucham gównie rock, czasem Jopek czy co tam wpadnie w łapy, czasem gierka jakaś i film. Zależy mi na takich rzeczach w zestawie grającym:

- aluminiowy tweeter

- spory bass

- bardzo dobra stereofonia, wręcz prawie 3D.

Nie interesują mnie smaczki, wybrzmiewania, transparentne coś tam i jak to tam bajkarze opisują itp. Mam mieć muzykę z wyraźną lokalizacja źródeł pozornych i dużym basem.

Problem jest mianowicie taki:

Mając 12m2 nie jestem sobie wstanie pozwolić na wielgaśne obudowy a z reguły takie są w 3-way aby mieć ładny bas ale to też sprawa że np. 2x25cm basowce na taki pokój to chyba lekka przesada. 3 way odrzucam chyba że ktoś coś konkretnego wymyśli lub zna. Opcje pozostają mi takie zrobić monitory na ER18RNX+27TBCF/G + subwoofer lub zrobić ER18RNX+27TBCF/G w konfiguracji 2,5 way lub D`Apolito. Wiem że audiofile subwooferów nie lubią ale bas w grach czy filmach się przydaje spory. Kwestia taka jaki bass będzie z D`Apolito czy 2,5 czy będzie to spory bass który przeniesie masse powietrza czy dalej będzie to bass jak z pojedynczych 18, czyli bez masy. Nie mowie tu o ciśnieniu basu, że ma się wybijać on ponad resztę pasma i walić jak oszalały, ale o jego potędze i sile uderzenia a także masie powietrza pchniętej przez membranę.Pytania takie co najlepiej zrobić monitory + sub, 2.5 way, D`Apolito abym uzyskał to czego oczekuje. 2 sub jako aktywne podstawki pod monitory tez biorę pod uwagę ale koszt większy kolejny panel 500zł i 2 basowce trzeba. Lekki problem jest w konfiguracji z subem, subami, z odfiltrowaniem monitorów aktywnie, pozostaje kondensator w szereg lub obudowa closed. Teoretycznie w 14 litrach strojonych na 44 hz bas z ER18RNX ciągnie się do f3=50hz f6=42hz według parametrów zapha. Panel mój ma możliwość ustawienia 12 lub 24 db na oktave z minimalnym odcięciem przy 50hz.

Co wybrać jaką konfigurację?

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

https://www.audiostereo.pl/topic/46011-er18rnx27tbcfg-dapolito-25way-sub/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.