Skocz do zawartości
IGNORED

Łatwe do napędzenia kolumny (1k – 2k zł)

pan Kracy

Rekomendowane odpowiedzi

zukzukzuk, 17 Lis 2008, 21:39

>>Bym zapomniał - B&W 801 w temacie BASU mi zaimponowały - właśnie w niecałych 30 metrach...

A właśnie - B&W też można wziąć pod uwagę - nawet nie koniecznie te wymienione.

McGyver, 17 Lis 2008, 21:51

>Uważam, że skoro stoi do dyspozycji 2k, to po co się w ogóle zajmować trzeciorzędnej

>jakości kolumnami z drugiej ręki za kwotę poniżej nawet tego 1k?

Swego czasu M5 kosztowały chyba coś około 3,5kzł. To że można je kupić obecnie z drugiej ręki nawet poniżej 1 kzł uważam za raczej pozytywny aspekt. Po drugie patrząc na podłogówki w cenie do 2kzł to w ogóle jakoś nie bardzo jest się czym zachwycać. A po trzecie to jeżeli kolumny za 1kzł spełnią oczekiwania autora to po co na siłę ma szukać kolumn za 2 kzł? Żeby mieć kolumnę z bardziej prestiżowym znaczkiem? Albo żeby mógł przed sąsiadem szpanować, że ma droższe?

Iceman, 18 Lis 2008, 19:38

>McGyver, 17 Lis 2008, 21:51

>>Uważam, że skoro stoi do dyspozycji 2k, to po co się w ogóle zajmować trzeciorzędnej

>>jakości kolumnami z drugiej ręki za kwotę poniżej nawet tego 1k?

>

>Swego czasu M5 kosztowały chyba coś około 3,5kzł.

Nowe kosztowały 2500 przez pierwsze kilkanaście miesięcy, potem 2000, a potem jeszcze mniej.

>To że można je kupić obecnie z drugiej ręki nawet

>poniżej 1 kzł uważam za raczej pozytywny aspekt.

To nie tyle pozytywny aspekt, co normalny aspekt. Te kolumny pojawiły się na rynku 10 lat temu.

>Po drugie patrząc na podłogówki w cenie do 2kzł to

>w ogóle jakoś nie bardzo jest się czym zachwycać.

Pełna zgoda.

>A po trzecie to jeżeli kolumny za 1kzł spełnią

>oczekiwania autora

W to, że spełnia, to akurat wątpię.

>to po co na siłę ma szukać kolumn za 2 kzł? Żeby mieć kolumnę z bardziej

>prestiżowym znaczkiem? Albo żeby mógł przed sąsiadem szpanować, że ma droższe?

Ależ przecież po to, żeby lepiej grało. I dlatego że w zakresie do 2000 jest większy wybór przyzwoicie grających niż w zakresie do 1000.

Myślę że warte rozpatrzenia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jak nie był zajechane to też warto rozpatrzyć:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Wg. mnie chociażby Mimasy zaoferują więcej niż Siesty, jeśli brać pod uwagę oczekiwania autora wątku.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

łatwe do napędzenia monitory to usher s520 typowo 8omowe nie obciążają mocno wzmaka, a to że mają niską efektywność nie ma nic do rzeczy :)

Focal + Naim

Iceman, 18 Lis 2008, 19:55

>McGyver, 18 Lis 2008, 19:47

>

>Co do tej ceny to ja widziałem cenę 3.300zł i jestem naprawdę mocno przekonany, że dobrze pamiętam.

Akurat wtedy pracowałem w salonie hi-fi i sprzedawałem kolumny, ceny więc pamiętam. 3600zł kosztowały Revolution R3.

vinylec, 18 Lis 2008, 20:48

>Skąd wiesz?

>Czyżbyś wolał chińszczyznę?

Miałem siesty tylko te monitorki. Fajne, myzykalne. Grały podobnie do Mietków więc sprzedałem siesty bo do własnoręcznie zrobionych klonów mam sentyment. Tylko jeżeli chodzi o preferencje autora wątku, to "basu na klacie" z siest raczej nie będzie.

Panowie!

Rozpisaliście się, aż mi głupio, że Wam giterę zawracam.

Bardzo, bardzo dziękuję za pomoc!

Doszedłem do wniosku, że teraz kupię jakieś "cokolwiek" na przetrwanie i poświęcę dużo czasu na odsłuchy głównie tego, co mi zaproponowaliście.

A przy okazji: czy tak "na teraz" lepiej wziąć do moich 27m^2 Monitor Audio BR4, Dali 505, Dali 506 czy Avance Omega 505?

>Iceman

To nie była propozycja dla autora wątku,tylko dla mnie.

Od słuchawek bolą mnie już uszy.

>DawidM

Może wiesz kto sprzedaje Mimasy za 1600,bo ja nie?

Ukryta Zawartość

za 1800zł ;)

Ukryta Zawartość

• 4 lata później...

Podobno dobrze jest podzielić się wrażeniami, więc jako autor tego wątku, dopiszę, że kilka lat temu (bo wtedy temat założyłem) zdecydowałem się na Audio Academy Hyperion I. Spiąłem to zwykłym drutem z Marantz PM-68 oraz Denonem DCD-1400 i odsłuchuję do dziś - bez większej przyjemności niestety. Niestety nie wiemy, co `leży` w tym zestawieniu (ja stawiam przede wszystkim na cedeka) i raczej się nie dowiemy, bo zamierzam wymienić cały tor.

Trzy słowa a propos wrażeń z takiego zestawienia:

1. soprany mało przyjemne (czasem ich trochę za mało)

2. średnica też mało przyjemna i przy głośniejszym odsłuchu za dużo (`smaży`)

3. bas bardzo przyjemny i akceptowalnie skontrolowany.

Scena `leży`, dźwięk przylepiony do kolumn, jedynie wokal ma ambicje, by zajmować w miarę centralne miejsce, ale minimalne nawet ruchy głową (lewo-prawo; odsłuch z centralnie ustawionego fotela) wystarczą, by wokalista przeskakiwał 1 m w `tą lub tamtą` stronę. Brak powietrza, przestrzeni, kolory jakieś są, ale..

Inaczej:

Muzyki spokojnej, instrumentalnej, z niedużą ilością informacji i na niskim poziomie głośności, bez przyjemności, co prawda, ale `da się` słuchać, czego ZUPEŁNIE nie można powiedzieć o utworach bardziej dynamicznych. Przy Muse, Radiohead czy Myslovitz robi się jakaś smażalnia - średnica wali po uszach, aż skwierczy! Nie mam mowy o podkręceniu gały nawet na g.22-23, by nie chcieć odruchowo zatkać uszu. Lepiej wypada tzw. muzyka filmowa, pod warunkiem wszak, że nie ma wiodących skrzypiec, bo jakość smyczków trudna była do zaakceptowania.

Jak wspomniałem, doklejam ten wpis po kilku latach, tylko dla porządku, bo mam świadomość, że moje doświadczenia niewiele mówi o wartości poszczególnych elementów - daję głowę, że inaczej zestawiony Marantz PM-68 lub AA Hyperion I zagrają dużo przyjemniej, a dla wielu może nawet przyjemnie. U mnie nie wyszło, ale ja już `dochodził prawdy` nie będę - kupuję inny zestaw, z tzw. wyższej półki.

Wszystkim doradzającym bardzo dziękuję. Możliwe, że w niedługim czasie po kolejne porady się zgłoszę.

Pozdr.

pK

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.