Skocz do zawartości
IGNORED

pomoc w wyborze spośród kilku zestawów

stefek202

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Oczywiście chciałbym prosić o pomoc i uwagi jak zresztą wiele osób.

Po długim czasie czytania zarówno tego forum jak i innych, testów, porównań itp. udało mi się wytypować kilka zestawów które wydają się być ciekawe.

Pomógł mi też bardzo dariusz964 któremu bardzo dziękuję za konkretne i nie odjechane wypowiedzi (np. brak wypowiedzi-kup sprzęt za 50tyś bo inny to jest be:)

Będę chciał ostateczne typy przesłuchać jeszcze w wawie w jakimś salonie (jakim warto?) więc decyzje i tak podejmę na podstawie słuchu jednak wszelkie uwagi dotyczące technicznych braków moich pomysłów będą bardzo cenne (szczególnie typu-ten ampl nie pasuje do tych głośników bo...).

Do tej pory słuchałem na starej miniwieży technicsa, więc oczekuję totalnej zmiany.

Szukam ampla (koniecznie z pre-out bo może w przyszłości dojdzie wzmak) + głośników 5.1.

Myślę że sposób wykorzystania to będzie ok 40% filmy, 30% gry, 30% muzyka.

Mam tv toshiba 46zf355, źródłem filmów będzie przede wszystkim Popcorn Hour A-100 oraz xbox 360,

źródłem gier xbox, cd na razie optykiem połączę ze starego technicsa, kiedyś coś kupię, do tego dochodzi aster hd z nowym dekoderem kaon.

Pokój mam jak na rysunku (tylko te grube to są ściany, reszta to po prostu wirtualny podział) w załączeniu lub pod linkiem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

więc niestety jest dość trudny (ale myślę że rozwieszone pranie w niektórych miejscach pomoże :P )

Co do moich wymagań do samego ampla to jako że mam dobrej jakości źródła HD nie życzę sobie [:)] żeby pudło przeznaczone do dźwięku mi cokolwiek modyfikowało w obrazie, a tylko przesyłało dalej obraz 1080p. Ale HDMI musi mieć bo to jedyna szansa w przypadku xboxa. Fajnie jakby jednak miał nowe kodeki (ale tylko fajnie bo jak w przyszłości ktoś stwierdzi że nie będą rozwijane to...).

Nie wiem jak opisać jaki dźwięk lubię, bo obce mi są wszelkie określenia często używane w opisach sprzętu audio, ale w przypadku np. bluesa i np. harmonijki lubię coś co nazwałbym ciepłym brzmieniem.

Co do muzyki słucham prawie wszystkiego: przede wszystkim rock/punk rock (np. rammstein, manson) dlatego bas się przyda, klasyki, pop, czasem bluesa czy jazzu, rap, techno i pewnie wielu innych których nazwać nie potrafię.

Na sprzęt chcę wydać ok: 3500 kolumny, 2000 amplituner czyli orientacyjnie 5500 tyś zł, ale to nie znaczy że muszę tyle wydać-jak ktoś mnie przekona że 500zł więcej warto to ok, oczywiście jak się da to samo osiągnąć za 3500tyś to też nie będę płakał:)-szczególnie że tyle pierwotnie zakładałem na ten sprzęt, więc jeśli ktoś taki zaproponuje też odsłucham.

Po takim długim wstępie moje typy:

1)Tannoy F4 (Chodzi o zestaw F4+F1+sub TS8 lub mSub 10 (tutaj mam tylemat))

+

a)Cambridge Audio Azur 540R v3

b)Onkyo 606/605

W tym zestawie z CA pokładam największe nadzieje

2)

B&W S3: 602.5s3 (lub 603)+601+jakiś sub+Yamaha RX-V663

W tym przypadku miałbym kasę tylko na używane głośniki.

3)JBL E80 CinePack

+

a)Yamaha RX-V663

b)DENON AVR-1909

c)Harman Kardon avr-247

d)Onkyo 606/605

Odsłucham ten sprzęt bo opinie są skrajne. Raczej z opisów wynikało że do kina i rocka się nada, ale już do czegoś innego niezbyt.

4)Tonsil Siesta

+

a)Yamaha RX-V663

b)Onkyo 606/605

5)ewentualnie Celestion F30 + Onkyo 606

W przypadku amplitunera 606/605 to się waham który, o ile w ogóle go rozpatrywać - spotkałem się z opiniami że po puszczeniu obrazu+dźwięku do amplitunera z którego dalej po hdmi był puszczany obraz do tv - nie było w ogóle obrazu na tv. Co mnie martwi... w przypadku xboxa.

Co do odsłuchu-czego można się spodziewać gdy pójdę do sklepu? Np. w media centrum piszą że standardowo trwa to 1h. Czy jak zapłacę 50zł to mogę siedzieć dłużej niż 1h?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie, szczególnie takie które pozwolą ograniczyć mi odsłuch do ok. 3 zestawów:)

post-21043-100004284 1223037838_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mały dopisek, bo zapomniałem-onkyo 605/606 nie mają pre-out, dlatego bardziej nawet rozpatruję 705, choć tu już cena go trochę dyskwalifikuje.

Podobnie jest w denonie 1909-dlatego też zastanawiam się nad 1908-tu jednak pojawiają się braki w kodekach i nie jestem pewien czy potrafi przesłać 1080p (przesłać, nie zmodyfikować sd do 1080p bo tego na pewno nie potrafi tak jak i 247).

Hej, nikt naprawdę nie ma takiego zestawu? Czy też są beznadziejnie dobrane i nikt nie chce nawet się wypowiadać? A może właśnie są to dobre zestawy?

ja mam zestaw

rxv2700 yamaha

dvd s2700 yamaha

zestaw kolumn tonsila

Siesta

suba Paradigm pw 2200

interconect Profigold4000 coaxial

zestaw ten jako calosc jest rewelacyjny do kina

kolumny tonsila maja swietna srednice i porzadny bas dobrze kontrolowany

bardzo fajne wysokie musza troszke pochodzic

taki zestaw polecam tobie

ostrzegam tanio nie bedzie

kolumny to jakies 1800 podlogowki 800 tyly i 600 central

ampli jakies 3000

dvd 1600

interconect 200 zl

sub paradigma ten co ja mam juz ciezko dostac to jest wysoki model

ale polecam ps 1200 v4 paradigm tez jakies 2000 zl

i masz kino pełną parą bijace na łeb wiekszosc zestawów w media markt te dziadowskie harmany i budzetowe denony

tutaj nadrobisz juz samym ampli rxv2700 porzadna maszyna ktory bardzo ladnie wspołgra z tonsilami bardzo latwe kolumny do napedzenia 2 drozne

WITAM!

U mnie tannoye F4, f1, fc garl z yamaha rxv 659, Wkinie bylo swienie.Stereo bylo naprawde przyzwoite. Ogolnie tannoye naprawde nadaja sie do muzyki rockowej.Nie bedziesz zawiedzony z tych glosnikow!Jesli kupisz nowe daj im dobre kiladzesiat godzin zanim sie wygrzeja.Potem rozkoszuj sie dzwiekiem.Tannoy + Yamaha to naprawde zgrany duet.

Daruj sobie suba Tannoya, Przerabilem Ts10 bardzo nie podobalo mi sie jego brzmienie. Wydawalo mi sie bardzo katonowe. Ostatecznie zamienilem tego suba na WHARFEDALE DIAMOND SW150 SUBWOOFER jestem z niego bardzo zadowolony.

Pozdrawiam.

Dzięki, fajnie że potwierdzają się pomysły na kolumny.Będę musiał zobaczyć tego suba sw150, gdzieś już kiedyś o nim czytałem coś pozytywnego.

Coś w cenie do ok 1tyś zł możecie polecić z subwooferów do tych zestawów? Szczególnie w odniesieniu do tych subów które są już wspomniane w wątku.

Ech, czeka mnie chyba długi odsłuch..

Nadal szukam miejsca gdzie będę mógł te wszystkie sprzęty naraz odsłuchać i niestety na razie nie znalazłem.

Ale większy problem mam z czym innym. Niestety 540R (i 640R) który wydaje się być ciekawym rozwiązaniem ma niby HDMI ale jedyne co potrafi to HDMI to przesłać dalej cały dźwięk+obraz (tzw. pass through) - info o tym jest na str 10 instrukcji angielskiej lub tutaj:

Ukryta Zawartość

Może się to komuś przyda.

Tak jak pisałem, w moim przypadku (konkretniej xbox 360) zależy mi na tym żeby ampl potrafił zdekodować dźwięk a przesłać dalej tylko obraz...

Zatem bardzo duża prośba: czy ktoś zna jakieś sensowne amplitunery do ok 2000zł z pre out i HDMI które nie robią pass through a naprawdę przetwarzają dźwięk? Najchętniej np. do Tannoy F4, ale wszystkie pomysły przywitam z wielką nadzieją:)

Oczywiście fajnie jakby miał znośne stereo, ale do myśli że pre out+wzmak będe musiał wykorzystać już się przyzwyczaiłem. Nie musi odtwarzać DTS HD-MA, myślę że PS3 albo inny BD z możliwością odtwarzania tego wystarczy w dalekiej przyszłości.

Ukryta Zawartość

Witam!

Proponuje Yamahe RX V861 narawde przyzwoity amp. Poza tym spelni twoje wymagania dotyczace HDMI. Z tannoy f4 Zagra badzo dobrze!

przykladowa ccena

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Dzięki kek, przyjrzałem się tej jamaszce i... wydaje mi się że lepszym rozwiązaniem byłaby 663 lub 863. Otóż ma nowe kodeki i byłby spokój, choć z drugiej strony mniejsza moc...

Tutaj porównanie, może komuś się przyda:

Ukryta Zawartość

W kwestii hdmi to mnie ostatecznie szlag trafił z xboxem i poszukałem... Jest rozwiązanie:)

Ukryta Zawartość

również może się komuś przydać. Butalne ale skuteczne:)

Więc podsumowując wychodzi mi na to, że albo kupić juz ampla z hdmi które rzeczywiście coś daje albo sobie całkiem odpuścić to hdmi.

Zaletą hdmi 1.3 jest to, że mogę użyć tańszych kabli i cieszyć się DTS-HD MA itp. Bo musiałbym w innym przypadku więcej wydać na analogowe kable audio.

Jeśli się mylę proszę o poprawienie tej myśli.

Ostatecznie ograniczyłem zestawy do:

głośniki Tannoy mercury f4(i reszta) lub Tonsil Siesta

Do tego być może sub sw150 a kiedyś wzmacniacz stereo.

Amplituner CA Azur 540R v2 (bo v3 jest idiotyzmem dzięki passthrough), Onkyo 805, Yamaha RXV 861/863/663

Wszystkie mają pre out, jak juz maja hdmi to jest sensowne. Najmniej mi odpowiada onkyo z nich bo najdroższe a i chyba najgorzej zagra w stereo.

Czy ktoś wie gdzie można to w jednym miejscu w warszawie odsłuchać?? Bo nie mogę znaleźć, nie ma azura, a jak już był to można było tylko stereo odsłuchać (a chce jednak też KD).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja też miałem kupić kino domowe ale zestawy, które dobrze grały były poza moim zasięgiem finansowym - skończyło się na używanej elektronice (patrz opis) +dvd pioneera (jakieś, które mam od lat) i nowe kolumny podłogowe Siesta Front. Próbowałem inne kolumny ale mniejsze i w moim pomieszczeniu (30m2 +antresola - także połowa salonu to 5 metrów wysokości) - tylko Siesta się sprawdziła - bas i średnica - rewelacja - góra też w porządku. szczerze polecam - te kolumny nie potrzebują według mnie suba - kwestia ustawienia - czy bliżej czy dalej od ściany i ile między sobą - no i akustyka pomieszczenia pewnie ma znaczenie. znajomi, którzy mają całkiem dobre zestawy są zaskoczeni jakością dźwięku i basu u mnie

a to co chciałem kupić - najtańsze akceptowalne brzmieniowo - to zestaw amplituner CA 540R v.2 i dvd CA540D z zestawem KEF KHT 2005.2 - ale to wychodziło z kablami ok. 7.500zł. Mam małe dzieci także te KEFy byłyby u mnie super - chociaż odsłuchiwałem ten zestaw w dużo mniejszym pomieszczeniu - nie wiem czy u mnie tak dobrze by zagrał (no i u Ciebie). Teraz w siestach już jeden głośnik wyciągałem odkurzaczem a zabawek to już nie mam siły z nich wyciągać

emailz, gdzieś słuchałeś wcześniej tych siest? Na razie z tego co poczytałem na forum to kiepsko jest z ich odsłuchem w sklepach. Dzisiaj będę jeszcze dzwonił w kilka miejsc.

Chciałbym je porównać z tannoyami i wreszcie kupić ten sprzęt :)

PODDAJĘ SIĘ! :(:(

Spośród sklepów które znalazłem w necie a które mają tannoye, nigdzie nie mają tonsili, cambridge audio bardzo rzadko, yamaha 863 również bo nowa...

Techcom ma mieć nowy sklep pod koniec miesiąca (na modlińskiej jeśli dobrze pamiętam), mają mieć pokój odsłuchowy i być może będą mieli wszystko do odsłuchu z tych rzeczy które mnie interesują (jedynie nie wiadomo jak z tonsilami, na razie nie sprzedają).

Ponawiam pytanie-ktoś wie gdzie mógłbym te zestawy posłuchać w wawie? Chodzi o jeden sklep, bo po prostu odsłuch w 2/3 różnych nie ma sensu dla mnie (ja nie dam rady porównać).

:(:(

nie wydawaj kasy na jakies kino domowe.Ja to przerabiałem 7-8 lat temu za chore pieniadze wtedy.

Plazma czy lcd wystarczy +2 kolumny i dobry wzmak.To co tu proponujecie to namiastaka kina domowego .Prawdziwe kina w domu to profesjonalne zestawy jbl i tym podobne.W małych pokojach jest to wyrzucanie kasy i zagracanie pomieszczenia.Pamietaj ile ogladasz razy film a ile razy słuchasz ulubiona plyte.

Grundig High Fidelity

Dzisiaj jednak są na tyle tanie że wydaję mi się że warto. Poza tym kwestii kina i gier 5.1 daje lepsze wrażenia niż 2.0.

A dość często oglądam wbrew pozorom - sporo anime które ma niezły poziom w porównaniu z kinem amerykańskim.

Na razie szukam jeszcze miejsca gdzie by to odsłuchać.

Macie jakieś propozycje odnośnie kabli? Tak maks 350zł. Po prostu dobrych, jestem przeciwnikiem nie wiadomo jak drogich.

Ech, przydałaby się możliwość modyfikacji postów.

Pisząc 350zł, chodziło mi o kable do kolumn z końcówkami, nie za metr a za całość.

• 2 tygodnie później...

siest słuchałem we Wrocławiu na Pobożnego (i tam kupiłem), a CA z Kefami też we Wrocławiu - tylko na placu Jana Pawła II (czyli dawnego 3 Maja) w Visatex-ie - www.visatex.pl. Polecam tez wybrać się na odsłuchy do Top Hi-Fi we Wrocławiu na ul. Widok - www.tophifi.pl - tu też b. fajne rzeczy poza moim zasięgiem. Ja skupiałem się na tym co w marketach bo chciałem się zmieścić w 3tys w kinie domowym - ale nie udało się

Gość Przemski

(Konto usunięte)

System wielokanałowy warto posiadać, szczególnie gdy jak wspomniał kolega wcześniej wśród zainteresowań jest konsola. Większość obecnych gier posiada świetną warstwę audio i generowane w czasie rzeczywistym precyzyjne środowisko z 360-stopniową sceną dźwiękową.

Przerabiałem kilka systemów w ciągu ostatnich kilku lat i niestety przekonałem się, że stereo wyłącznie jako osobny tor, kino domowe osobno.

Dorzucę własną koncepcję jaką w podobnym budżecie bym brał pod uwagę:

-amplituner Yamaha 663 lub Onkyo 605 (przyzwoite wykonanie sekcji zasilania i dekodery formatów audio ze źródeł HD) - cena ok 1500 zł

-odtwarzacz DVD (nie śledziłem ostatnich produktów w tym segmencie, wydaje mi się, że Yamaha strasznie oszczędza na odtwarzaczach i skłaniałbym się albo ku wysokiemu modelowi albo innej marce)

-kolumny: JAMO S606 HCS III (zestaw 5.0 w bardzo przystępnej cenie potrafiący zaskoczyć pod wieloma względami, na prawdę przyzwoite kolumny główne do muzyki, bardzo ładne i precyzyjne wykonanie niespotykane w tym pułapie cenowym) - cena: ok 1700 zł

-w razie potrzeby sub: do kompletu JAMO SUB 300 - cena:ok. 1000 zł, może Yamaha NS SW700 (ok. 1400)

-kable: interkonekty video, subwoofer`owy z Bandridge, głośnikowe: w zależności od preferencji

Witam po jakimś czasie.

No więc jestem po zakupach, ostatecznie padło na Tannoy F4+F1+FC, do tego polecany sub wharfedale i amplituner yamaha 663.

Głośniki i subwoofer naprawdę fajne. Rzeczywiście do długiego słuchania. Już wiem od czego głowa mnie bolała do tej pory po jakimś czasie:) Nie będę się rozpisywał o nich, bo nie mam pomysłu co napisać, tego trzeba posłuchać. Może tylko tyle że wbrew opiniom naprawdę fajnie brzmi na nich np. metallica czy rammstein. A już taki madredeus brzmi bosko...

Co do amplitunera - jest po prostu ok. Dlaczego taki niski model wybrałem? Bo i tak zakładałem że kiedyś go zmienię, to elektronika, starzeje się. Brakuje mu chyba trochę poweru. Pewnie za kilka miesięcy dojdzie do tego wzmacniacz stereo.

Wszystkim kupującym mogę powiedzieć że naprawdę dużo daje rozstawienie sprzętu, w kinie w szczególności. Po pierwszym uruchomieniu, skorzystaniu z automatycznego strojenia... może nie byłem załamany, ale fajnie nie było. Dopiero poprzestawianie trochę sprzętu pomogło i to naprawdę drastycznie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.