Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA 1500AE - awaryjność

petro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zamierzam wymienić sprzęt - zaczynam od wzmacniacza. Ten Denon wydaje się dobrze dopasowany do moich potrzeb. Zanim jednak pojadę na odsłuch proszę o opinie na temat trwałości tego wzmaka. Z góry dziękuję za odzew.

https://www.audiostereo.pl/topic/46026-denon-pma-1500ae-awaryjno%C5%9B%C4%87/

W tej cenie są lepsze wzmaki, jeśli zależy Ci na też na wyglądzie to np. Vincent. Chociaż ten Denon nie jest zły, jednak Denon sobie życzy ciut za dużo.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Awaryjność sprzętu z tej półki wyższej jak i niższej jest znikoma, więc to chyba pytanie retoryczne.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

taką mam nadzieję ale róznie to bywa. Odnośnie Vincenta to w grę wchodziłby model 233 ew 234 a to juz inny przedział cenowy ( w tym przypadku barierą jest również brak możliwości odsłuchu a czytając opinie i testy mógłbym mieć pewne zastzreżenia )

Mam do sprzedania właśnie PMA 1500ae, gdyż zakupiłem ostatnimi czasy końcówkę Ushera. Stan jest idealny, nie ma i nie było najmniejszych usterek/problemów itp. Kupiony u dystrybutora. Jak byś był zainteresowany, to można go na spokojnie u mnie posłuchać/przetestować. Wystawiłem też w ogłoszeniach, cena już taka do zapłacenia to 1700zł., niżej to mi go szkoda sprzedawać.

pzdr

Michał

Potwierdzam, Horn jako dystrybutor Denona w PL ma całkiem sensowny serwis.

Miałem PMA2000AE i 1500AE. Pierwszy grał bez zarzutu, drugi wymienili mi na gwarancji po kilku całkiem spokojnych rozmowach z serwisem, gdyż występował tu wspomniany problem asymetrii kanałów - ponoć to była taka seria jednego i drugiego modelu. Gwara na 3 lata w tym wypadku ma jak najbardziej sens.

Mam 1500AE kupiłem z Niemiec przywieziony na allegro. Gwarancja nie producenta a sklepu, naprawili bez problemu, zepsuły się selektory wejściowe. Tak to jest jak się nie swojego laptopa podpina. Z stacjonarnym chodzi bardzo dobrze pc.

Co do dźwięku denona. To powiem tak nie z wszystkimi szmacianymi kopułkami się może zgrać lepiej pasuje z aluminiowymi też taką mam. Ogólnie bardzo dobry dźwięk z scena w głąb za kolumny nie przed.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Osobiscie uważam pomimo powszechnie panującej opini na forum, że Denony to fajne klocki i w odpowiednim zestawieniu fajnie graja. Nie mozna ich zestawiać z ostro grajacymi kolumnami i Cd-kami. Wzmacniacze wydajne prądowo, nawet ponad wartości nominalne podawane przez producenta. Specyfika brzmienia idąca w lekkie ocieplenie. Niektórzy zarzucaja im, że grają głównie dołem i górą bez wypełnienia średnicy, co jest nieprawdą ( odpowiednie zestawienie klocków ). Podobnie jak zarzuty odnosnie ostrości, co przy produktach CA już nie przeszkadza. Osobiście stawiam Denony wyżej niż CA czy np. zamulające Nady. Pozdrawim i uciekam, bo zaraz mnie zjedzą.

Dziekuje za wszystkie sugestie - jak na razie pozostane przy tym wzmaku ( dostateczna decyzja po odsłuchu). Chociaz jak miałbym mozliwosc, to chetnie porownalbym z Creek Evo.

Swoja droga to ciekawe jak dlugo po zakupie bede "spokojny". z Piano wytrzymalem ponad 2 lata i ogolnie nie narzekam. Czas jednak na krok w kierunku lepszego brzmienia.

Nowe Denony grają od serii 1500. 500 i 700 gra gorzej niż PianoCraft, choć wyglądają zacnie. Także jak ktoś nie oczekuję dźwięku na miarę wyglądu to może zainwestować.

Petro, powiem Ci że do Piano warto dobrać dobre kolumny ew. zmodyfikować te które były. Z Trianglami Piano zagrało tak że ahhh :D lepiej nie kończę, bo wciąż czekam na swoją parę. Ja jestem typem człowieka który wyciąga wszystko ze sprzętu, więc następnym elementem będzie modyfikacja Piano. Mam nadzieje że będą osoby na forum które się tego podejmą, chyba że nie ma za bardzo istotnego wpływu takich ewentualnych modyfikacji.

Nie zrozumiałeś mnie do końca. Polecam za 700, bo po co przepłacać za coś co gra gorzej niż Piano:P Jeśli chodzi o 1500 i wyższe modele to oczywiście że nie, bo to już jest wyższa klasa.

Zgadzam sie z przedmowca - piano gra całkiem niezle. Wymieniłem tylko kolumny na Dali Concept 6. Chec wymiany sprzetu ta raczej efekt ciekawosci ( jak wspomnialem wczesniej kandydat nr 1 to Denon 1500). Chcialbym uzyskac namiastke glebokiej sceny dzwiekowej i precyzje dzwieku. Czysty wokal tez mile widziany (na pierwszy ogien pojdzie ostatnie odkrycie-Patricia Barber).

Witam,

od jakiegoś czasu używam PMA 1500RII. 1500AE wypożyczyłem do odsłuchu w domu od zacnej f-my w Łodzi. Na moje stare ucho grały w moim skromnym zestawie bardzo podobnie, jeśli nie tak samo. Więc nie zmieniłem starego na nowy.

Awaryjność, chyba żartujesz. Masz 2 letnią gwarancję.

Pzdr.

DawidM, 4 Paź 2008, 22:09

>Nie zrozumiałeś mnie do końca. Polecam za 700, bo po co przepłacać za coś co gra gorzej niż Piano:P

>Jeśli chodzi o 1500 i wyższe modele to oczywiście że nie, bo to już jest wyższa klasa.

Choćby po to, że po podpięciu trudnych do wysterowania kolumn nie spalisz wzmaka. A co do tego, że Denony grają od modelu 1500 to się grubo mylisz (myślę, że nie słuchałeś żadnego). Ja swego czasu potrzebowałem szybko jakis wzmak stereo i po kilku odsłuchach Nadów, Ca, Marantzów jako sprzęt przejściowy wybrałem właśnie Denona 500, różnica jedynie w funkcjonalności i mocy w stosunku do wyższych modeli. Co do charakterystyki brzmieniowej, jest dokładnie taka sama. Świetny bas, wycofana średnica i wysunięta, lekko krzykliwa góra. Dziwię się więc stwierdzeniom, że gra dopiero od modelu 1500, kiedy wszystkie grają bardzo podobnie, żeby nie powiedzieć tak samo, bo zaraz znajdą się tacy, co to mnie, do laryngologa wyślą. Pozdrawiam.

Nie wiem być może słuchałem złego połączenia, bo zestaw 700 grał z B&W 684 jak się nie mylę. Dźwięk był męczący, suchy i taki bez wyrazu. Być może to kwestia tego zestawienia, plus zły dobór miejsca odsłuchowego i kabli. Jednak grało to nijako, na pewno gorzej niż Piano z b&W 685, które też mogłem w tym miejscu odsłuchać. CO do drogich wzmaków, pewnie że są warte. Jednak by odczuć różnice, to trzeba by przesiąść się na kategorie(2500-3500zł za element). W moim pomieszczeniu Piano nadaję się idealnie no i bez problemu dźwiga Triangle Stella ES jak i Titusy ES. Ze względu na metraż zdecydowałem się na te pierwsze.

No i o to chodzi, zestawieni jakie słuchałeś to faktycznie ni w kij ni w oko, wyrazista góra z Denona i suche w brzmieniu B&W. Tak naprawdę to sygnaturę brzmieniową słuchałeś kolumn, a nie wzmaka, tak właśnie brzmi B&W.

Być może jest tak jak mówisz, że te B&W tak zagrały, podstawkowe brzmiały lepiej. Co do Triangli to też stałem się ich zwolennikiem, szczególnie że nie są tak popularne, jak by zasługiwały. Jednak może to i lepiej. Ja gratuluję odwagi i kupna Manty, bo wiem jaki jest wizerunek tej marki w Polsce, a jak Manta chce to potrafi.

Oj potrafi, ale Manta nawet ręki nie przyłożyłą do tej lampki, produkcja chińska, więcej jest o nich w wątku "lampa atakuje lowend" i zakładce DIY " Tuning Manty V5". Mój jest gruntownie zmodernizowany i ma w zasadzie wymienione wszystkie elementy z lampami na Nos-y włącznie, poza trafami głośnikowymi. Gra bardzo dynamicznie z porządnym wykopem, do tego czysciutka i przyjemna góra i średnica jak to w lampach. Trudno o takie brzmienie na tranach, a szczególnie za takie psie pieniądze, jakie śpiewali w marketach za Mantę.

Wiadomo że to Chińskie, tylko wykorzystujące wizerunek marki, bo by można łatwiej udostępnić i sprzedać. Nie każdy zna chińskie wzmaki lampowe, a co dopiero mówić o ich imporcie. Jeszcze raz gratuluję. Ja jak uzbieram odpowiednią kwotę to tak jak mówiłem, będę chciał zmodyfikować Piano. Jednak do tego trzeba mieć większą sumkę(a o to studentowie nie lekko) jak i fachowców którzy dobrze znają architekturę tego sprzętu, zarówno odtwarzacza jak i ampli Piano, i czy to da wymierne rezultaty w stosunku do ceny. Więc to plan na przyszły rok. Póki co będę cieszyć się muzyką z zestawu Piano + Triangle.

Dobry wybor Petro ;)

Co do awaryjnosci to moj juz chyba poltora roku codziennie przygrywa, do tego napedza dzwiek w filmach i zaliczyl kilkadziesiat glosniejszych imprez i dziala bez zarzutu.

Trzeba oczywiscie dbac o sprzet, odkurzanie minimum raz w tygodniu, nigdy nie rozkrecam go tez ponad godzine 11, a bardzo rzadko ponad 10 (w pokoju 20m2 juz wtedy sie nie da normalnie rozmawiac)

Sprzet bralem w porzadnym sklepie, gwarancja 2+1, takze mysle bez obaw jesli chodzi o awaryjnosc.

no i tało sie - juz kupiłem wzmaka. Jak na razie wrażenia kolosalne ( nie chcę się wypowiadać w euforii - zaczekam na spokojna analize sytuacji)

jeszcze raz dzieki wszystkim za zainteresowanie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.