Skocz do zawartości
IGNORED

Cewki: 1,2mH +0,39mH= 1,59mH???

Stradiwariusz

Rekomendowane odpowiedzi

Czy w zwrotnicy 1 rzędu połączenie dwóch cewek jak w temacie da powyższy rezultat?

Inne pytanie jeszcze:

W L-padzie mamy dwa rezystory - pierwszy "poziomy", łączący + z głośnikiem, drugi "pionowy" łączący głośnik z -.

L-pad włączyłem do toru głośnika basowego i po pozostawieniu tylko "pionowego" w pojawiły się zmiany w charakterystyce i impedancji. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego i czy pozostawienie niekompletnego L-pada jest niebezpieczne dla głośnika?

Pozdrawiam

Marcin

https://www.audiostereo.pl/topic/46120-cewki-12mh-039mh-159mh/
Gość cadam

(Konto usunięte)

Indukcyjności cewek dodają się jak opór rezystorów pod warunkiem, że nie są sprzężone. Przy sprzężeniu cewek czyli gdy pole magnetyczne jednej cewki obejmuje drugą wyznaczenie wypadkowej indukcyjności jest bardziej skomplikowane.

W celu zmniejszenia sprzężenia cewki należy odsunąć od siebie a ich osie symetrii skierować prostopadle.

Nie chodzi mi o to, czy tak się robi czy nie, a o to co sam drugi "pionowy" rezystor robi z głośnikiem basowym.

W moim przypadku bardzo poprawił charakterystykę i wyrównał impedancję, więc może jest to coś co ludzie używają w zwrotnicy, a niekoniecznie nazywają L-padem. po prostu nie potrafiłem tego inaczej wytłumaczyć.

Dodanie równolegle do głośnika, w tym przypadku niskośredniotonowego, rezystora zmienia i wypłaszcza przebieg jego impedancji obniżając ją w calym zakresie, ale bardziej prawidłowe jest jej kompensowanie za pomocą szeregowego dwójnika RC działającego od określonej częstotliwości. Sam rezystor obniża impedancję także w zakresie, w którym ta ingerencja jest jeszcze niepotrzebna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.