Skocz do zawartości
IGNORED

Nowoczesne brzmienie (???)

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

Przeglądając w ostanim okresie czasu kilka gazetek audio, rzuciło mi się na oczy częste używanie stwierdzenia "nowoczesne brzmienie".

A to jakiś wzmacniacz brzmiał nowocześnie, a to jakiś player wyróżniono za wskroś "nowoczesne brzmienie", etc.

I dlaczego "nowocześnie"?

Nie wiem co to ma oznaczać. Może cd-player brzmi jak odtwarzacz kina domowego albo mp3-player (w końcu to raczej młode i raczej nowoczesne twory naszej cywilizacji), a może jednak coś zgoła innego?

A zatem jak sądzicie, jest to słowo wytrych i wytwór słowotku recenzentów czy też za tym pojęciem kryje się jakaś realna treść?

https://www.audiostereo.pl/topic/46174-nowoczesne-brzmienie/
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie no rochu wiadomo ze czas idzie do przodu i powstaja nowe technologie. Starodawna 16-bitowa plyta CD przeszla do lamusa i zostala wyparta przez SACD oraz flac 24/96khz ktorego mozna sciagnac z sieci za niewielka oplata. Odtwarzacze dvd ktore mozna kupic za grosze w Media Markcie czy Saturnie graja duzo lepiej od starodawnych ciezkich cdekow bo maja zaawansowane przetworniki i rewelacyjne zasilacze impulsowe. Inny czas inne technologie i na wskros doskonale "nowoczesne brzmienie".

:)

>Nie wiem co to ma oznaczać. Może cd-player brzmi jak odtwarzacz kina domowego albo mp3-player (w

>końcu to raczej młode i raczej nowoczesne twory naszej cywilizacji)

a może brzmi jak SACD lub FLAC 24/96 to też młode i nowoczesne twory :)

ogólnie zgadzam się że pojęcie "nowoczesne brzmienie" jest nie jasne bo jak przykład powyższy pokazuje nie wiadomo co recenzent miał na myśli???

marcin1982, 11 Paź 2008, 13:33

>buhahaha to ci sie udało :)az sie usmiałem tylko ten debil troszke niepotrzebne

>ale kit z tym pedale ujdzie w tłoku:)

Przepraszam szanowną Redakcję, ale czy taki wpis nie narusza przypadkiem regulaminu forum?

Poprosiłbym o usunięcie tego pana, normalni ludzie jeszcze tu zaglądają!

Chociaż może już niedługo...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pawel zablokuj tego frajera. Ciekaw jestem czy stojac ze mna oko w oko tez bylby taki madry. Kilka przykladow jego wypowiedzi:

zgadzam sie z przedmówcą na tym forum wiarze pomieszało sie w łbach ! totalnie a najwieksze cwaniaki myślą ze juz pozjadali wszystkie rozumy ale neistety :) to są dzieci komuny dzieci octu i mąki na półkach i teraz chcac pokazac swoje doswiadczenie odrzuceni w swiecie realu pokazują swoje wywodu tu w necie :) z ryjem schowanym w piasku :)jak strusie w australi :) banda debili polaczków zadumanych w sobie

pokaż cały temat Scherzo 200

marcin1982 3 Wrz 2008, 21:10

gratuluje wyboru

annawroc pisalem tobie juz kiedys ze jestes pedałem?:)

pokaż cały temat Wybór Podłogowych głosników

marcin1982 10 Cze 2008, 15:18

qubric tu są same buraki na tym forum

do tikmurca nic nie mam spoko facet ale wiele buraków tutaj jest:) wlascicieli forum mądrali co pozjadali wszystkie rozumy hehe a wiekszosc informacji skopiowanych z wikipedia.pl

pokaż cały temat Dlaczego (Pro)Tonsil nie ma konkurencji?

marcin1982 18 Maj 2008, 22:35

jeśli jest nowoczesne, to jakie jest starodawne? już od dawna widać że język się wyczerpał dla wszystkich ochów i achów, więc leci teraz taka nowomowa. nowoczesne brzmienie... litości...

Interes musi się kręcić...

Zobaczymy, jak coraz bardziej wyszukane i coraz bardziej agresywne stają się reklamy (mam na myśli tv i radio). Produkt zbytnio się nie zmienia. Reklama nakręca biznes.

A wiesz, formułka "nowoczesne brzmienie" zacząła także coraz częściej przychodzić mi do głowy. Pasuje moim zdaniem do wyraźnych tendencji osiągania brzmienia wręcz klinicznego, szczególnie w górze pasma, oraz chęci osiągnięcia jak najniższego basu, z granicą wyraźnie przesuniętą w stronę właśnie ilości. Kosztem jest niestety nie tylko jakość tego basu, ale w konstrukcjach 2-droższych także niestety średnicy...

System, w którym nagle udało się jakoś poskromić bas, a górka sprawia wrażenie, że gdyby obok wokalisty latała mucha, to spuszczalibyśmy się nad fenomenalną sceną, określiłbym jako grający "nowocześnie".

Niestey, to zupełnie nie moja bajka... :)

nowoczesne brzmienie czyli zgodne z moda

mode sie narzuca odpowiednim marketingiem ,a wiec po raz kolejny cos co juz było a tylko nadszedł czas na wymiane tekstów sprzedawanych ludziom

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

jozefkania, 11 Paź 2008, 13:21

>Ja myśle, że chodzi o cofniętą średnicę, napomowany bas i skrzeczące wysokie.

>

>Byłoby to przeciwieństwem "brzmienia starodawnego".

Żartujesz? Przecie to definicja storoniemieckiej szkoły grania.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Też odczuwam podskórnie, że za w/w terminem kryje się marketing.

Rynek jest nasycony sprzetem, a trzeba coś sprzedawać aby żyć.

Sugestia że dany klocek brzmi nowocześnie, może przecież zasiać to ziarno niepewności w duszy czytającego. A za chwile pojawi się w niej diabełek i zacznie się dopytywać - A ty masz nowocześnie brzmiący zestaw?. Taki jak piszą w gazecie? Masz, masz?

I co. Aby uspokoić nerwy biedak leci do sklepu.

I o to chyba tutaj chodzi ; )

jozefkania

"nowoczesy dźwięK" - puste hasło, nic nie znaczy. To znaczy - znaczy dla (jak wyżej)producentów i jest li tylko lepem dla bezimiennej masy, która nie ma czasu zastanawiać się nad czym kolwiek.

Niestety mamy erę masowych produktów, zwanych po jakims stosunkowo krótkim czasie odpadami, śmieciami czy raczej modniej surowcem wtórnym oznaczonym hasłem "zdatny do Recyklingu ".

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Nowoczesne brzmienie to chyba takie dostosowane do odtwarzania współczesnej muzyki ?

RNB, RAP, POP i inne gatunki przy realizacji ktorych wykorzystuje się bumboxy(najczestszy target docelowy).

Jednym słowem musi cyknąć, musi być pulchniutki basik a średnica ma być na miejscu - czyli niech sobie za dużo nie wyobraża :)

zwolennik łagodności

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.