Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner ONKYO Integra T-4670 reanimacja

kurce

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Forumowiczów. To pierwszy mój post na Audiostereo.pl, choć jestem tu bywalcem od paru lat. Dotychczas nie zabierałem głosu w związku z moim wciąż małym doświadczeniem w dziedzinie audio.

Ale do rzeczy: posiadam tuner ONKYO INTEGRA T-4670 z którym mam problem, jest to pozostałość po moim starym systemie, który chciałbym (o ile moje umiejętności i lutownica da) zaaplikować w moim przyszłym. Ogólnie ten sprzęt grał bardzo fajnie, ale zaczynał czasem wariować, mimo pełnego wskaźnika mocy sygnału nagle gasła kontrolka stereo i tuner milczał. Świecił lecz w kolumnach głucho bądź prawie głucho. Po kilku / kilkunastu minutach włączał się na nowo i grał normalnie.

Przypadłość czasem zanikała na długie tygodnie a czasem nie dało się słuchać wcale. Po rozkręceniu środek wygląda jak na załączonym obrazku.

Cztery zaznaczone kondensatory (na lewo od zaznaczeń) pod sobą mają jakby brązową maź (wylały się?). Numer 1 to NICHICON 2200uF 25V, numer 2 i 3 to MUSE 470uF 16V, a numer 4 NICHICON 470uF 35v.

Czy wymiana tych kondensatorów może naprawić w/w problem? i czy wystarczy wymienić te 4 rozlane? wszystkich w środku naliczyłem około 53szt nie wiem czy wymiana wszystkich byłaby sensowna. Wszystkie niebieskie to NICHICON a zielone to te MUSE.

Widać też że dobierał się do niego "tuningowicz" wyklejony jest od środka matą wygłuszającą??? Nie wiem czy to w czymś pomaga, ale podejrzewam że zwiększa to temperaturę wewnątrz urządzenia. Pozbyć się tych "tuningowych" mat czy też nie są one szkodliwe i mogą zostać? (wyklejona jest górna pokrywa, spód i środek tak jak widać na zdjęciu).

Na drugim zdjęciu jest kadr na ten największy kondensator Nichicona. Takie same plamy są pod pozostałymi trzema. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

kurce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18232-100003755 1223729864_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/46179-tuner-onkyo-integra-t-4670-reanimacja/

Z tego co widać na zdjęciu, to jest to klej którym producenci przyklejają kondensatory. Przeważnie te największe kondensatory są przyklejane do PCB, chyba żeby luty nie puściły od drgań.

Wszystko wskazuje na to że masz gdzieś zimny lut, rozkręć płytę i poszukaj od spodu (możesz spróbować ruszać każdą część po kolei, ewentualnie weź lutownicę do ręki i popraw wszystkie luty)

Witam. Nie jestem zwolennikiem bezmyślnego kręcenia rdzeniami, ale wygląda mi to na "rozjechanie" się detektora FM (przerabiałem temat w kilku szt.). Spróbuj wyłączyć muting i zobaczyć, czy odbiera mono, tudzież na strojeniu ręcznym odstroić tuner od stacji o kilka kroków w górę i w dół. Jeżeli załapie, to go mamy. Wtedy należy podstroić detektor, na ogół o ćwierć obr. rdzenia, lub nawet mniej. Ze zdjęcia nie potrafię wskazać, który to kubek, ale przy scalaku od pośredniej FM powinien być filtr ceramiczny 10.7 [MHz], no chyba że schowali w puszce głowicy

kurce,

Absolutnie nie zaczynaj od kręcenia rdzeniami!

Nie do końca rozumiem jak zachowuje się Twój tuner, ale to o czym piszesz wyraźnie wskazuje na zimny lut z którym nie poradził sobie tunigowicz. Ale za to ozdabił tuner biżuterią:) Nie warto bezmyślnie "jechać" po wszystkich lutach, najpierw dokładnie oglądnij płytkę i typuj potencjalne miejsca. Pomiar sondą oscyloskopową w czasie wariowania tunera szybko zlokalizowałby przyczynę, szkoda kaleczyć elektronikę.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Witam.

cudak10, jakiś czas temu znalazłem zdjęcia wnętrza takiego tunera w internecie (a nawet pdf z instrukcją i schematami). Teraz patrze na to zdjęcie i faktycznie pod tymi 4ma kondensatorami jest klej. Tu wyszła moja mała wiedza o audio i elektronice :)

Dodam, że gdy tuner zaczyna wariować zgaśnie ta kontrolka stereo i dźwięk się wyłączy, cała reszta działa normalnie, czyli wyszukuje wszystkie stacje, siła sygnału jest ok, świecą wszystkie kontrolki (oprócz tej od stereo) niezależnie czy w tym momencie przęłączę na "mono" czy "stereo" w głośnikach głucho. Nie pamiętam czy z ręcznym strojeniem próbowałem ale raczej tak. Teraz nie mogę sprawdzić bo oczywiście tuner, odkąd wygrzebałem go z szafy (czyli od trzech dni) działa idealnie :). Pewnie się przestraszył tego mojego lutowania.

Tak czy inaczej chyba zrobię jak mówi cudak10 i gagacek. Poszukam tego zimnego lutu.

To jest chyba standardowy przykład, jakby się oddało taki sprzęt do "fachowca", to ten potrzymałby ten sprzęt około tygodnia i powiedziałby że działa normalnie i wszystko jest ok, można odebrać. :)

Jak będę miał więcej wolnego czasu i miejsca na stole, to poszukam tego zimnego lutu i pewnie odświeżę wątek chwaląc się jak mi poszło/nieposzło.

Dzięki za wszystkie wpisy.

kurce

Pochwaliłem go i stało się, przy okazji przetestowałem wskazówkę od rubin71. Ręczne strojenie o kilka kroków co 0,025MHz w górę i w dół nic nie zmienia. Czyli kręcenie rdzeniami odpuszczam?

kurce

Na początek polcałbym ci najprostrze rozwiązanie twojego problemu, dociśnij lekko te taśmy które wchodzą do wtyczek a następnie je delikatnie pociągnij, nie powinny wychodzić .Jeżeli wychodzą to zaznacz na gniezdzie mazakiem z tej samej strony z której jest pasek na taśmie i dociśnij gnizdo jednocześnie wyciągając taśme a nastepnie pocynuj i wsadz z powrotem tak jak była i lekko pociągnij żeby sie zakleszczyła.jak to niepomoże to zastanowimy sie co dalej.

=> mariusz05

Na gniazdach taśm są też zatyczki które wciśnięte leżą tam dosyć luźno, ale nawet po zdjęciu zatyczek taśmy siedzą twardo, jakby nigdy nie były wyciągane. Nie wyciągałem ich jeszcze na siłe (powinienem?).

kurce

nacisnięcie tych zatyczek powoduje obluzowanie taśmy i daje możliwość wyciągnięcia, ale jeżeli te taśmy siedzą dobrze to je zostaw w spokoju ew.poruszaj nimi ale na właczonym tunerze to będziesz wiedział czy to coś daje,zimne luty najlepiej sprawdzić opukująć płytke jakims np.plastykowym mazakiem i wtedy mniej więcej zlokalizujesz ew.zimne luty.Jeżeli ci sie w tunerze właczyło mute czy pozim sygnału na wskazniku jest taki sam jak przed wyciszeniem

już doczytałem ze taki sam.Objawy wskazywały by na problem w detektorze FM lub stereodekoderze,zrób kreske mazakiem na tzw.potencjomerach montazowych żeby zaznaczyć położenie i pokręć może poprzedni właściciel troche nimi pokręcił i ustawił na granicy zadziałania.

Póki co, tuner znowu gra idealnie. Chodzi o te potencjometry co na obrazku?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

Pozwoliłem sobie odświeżyć temat, gdyż znalazłem w końcu czas na zabranie się za ten sprzęt. Chciałem go sprzedać w stanie jak wyżej, za grosze wylicytowała go jakaś Czeszka i nie potrafiła zrobić przelewu do Polski, więc zrezygnowała z zakupu a ja postanowiłem jednak przywrócić ten sprzęt do "żywych".

I tym sposobem poprawiłem niektóre luty na płytce, wszystkie wydają się być już w porządku, jedyne co zauważyłem przy tej operacji to odklejona ścieżka przy porcie do podłączenia RC. Nie wydaje mi się jednak żeby to miało jakiś związek ze sprawą.

Po tej operacji sprzęt jak zwykle podziałał jakiś czas aby się znowu rozłączyć. Tak jak wtedy kontrolka stereo zgasła siła sygnału została na 100% a w głośnikach cisza.

mariusz05 teraz zamierzam przetestować te potencjometry muting i fm signal, moje pytanie tylko czy nie rozstroję tym tunera? i jeśli to nie pomoże to sprzęt na złom czy jeszcze jakieś operacje mogą mu pomóc?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.