Skocz do zawartości
IGNORED

Skąd pobrać muzykę zgraną z Vinylu?

Kris.

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

50zl dla mnie :P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na avaxie jest tego sporo, tyle że głównie w formacie 24bit/96kHz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z calym szacunkiem... po co sluchac cyfrowo zapisanego materialu z vinyla? kurcze chyba juz wiem po co sa gramofony na usb... jestem zwolennikiem cyfry choc i gramofon mam i jak sluchac winyla to z winyla :)

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Mnie również wydaje się to dziwne. Nagranie z płyty zostało przecież poddane digitalizacji (nie wiadomo na jakim sprzęcie, może na gramofonie z USB za 300 zł), potem znowu u nas jest konwertowany z cyfry na analog. Chyba że taki rip, w 24/96 i bez kompresji mimo dwukrotnej konwersji i tak będzie brzmiał lepiej niż realizacja na CD. No i odpada problem z czyszczeniem płyty, igły ....hmm

majmaj, co to za strona "http://dvhk.pl/showthread.php?p=2471685" ? Czy tam trzeba się zarejestrować aby cokolwiek się dowiedzieć? Jakoś nie mogę wejść, a rejestrować się póki co nie chcę, no chyba że warto.

Karmaj, dzięki za linka, sprawdzę. Dobrze, że podają na jakim sprzęcie zgrywane.

Co do Vinyla, to po prostu wolę ten dźwięk od CD. Oczywiście wole płyty zgrane z przyzwoitego sprzętu, nie musi być LINN, ale też nie jakieś wynalazki typu USB. Sam nie mam (jeszcze) gramofonu, ale już wiem, że wolę Vinyl od CD. Nie jestem kolekcjonerem płyt, dlatego interesuje mnie tylko źródło. Najchętniej bym pożyczał, przegrywał i oddawał. Jednak nigdzie nie ma wypożyczalni płyt Vinylowych. A to, że konwersja AD->DA? Jak się zgrywa w 96kHz na profesjonalnej karcie muzycznej (np. RME/Lynx), to jakość bardziej mnie zadowala niż oryginalne CD, które mają obcięte wszystko powyżej 44kHz. Wiem, że ucho słyszy do 20kHz, ale to jest bujda, późniejsze badania wykazały co innego. Poza tym, jak już wspomniałem, wolę Vinylową sygnaturę. Jak myślicie, dlaczego ludzie w dobie CD, wciąż płacą tysiące dolarów za gramofony, które są mniej wygodne w użyciu?

wlasnie Kris.! jak sam zauwazyles "placa (...) za gramofony" a nie placa za podwojnie konwertowane zrzuty... gdyby recepta byla taka prosta moznaby z tego zrobic niesamowita kase! nakupowac mase lp a potem sprzedawac chocby na plytach dvd zapisanych w 96khz. nie spotkalem sie z wytwornia ktora wznawia wydania pod szyldem "LP-RIP"... albo slepy jestem i nie widzialem tego nigdzie. jeszcze moze bym to zrozumial jakbys faktycznie robil to sam z dobrego grafonu na dobrej karcie muzycznej ale nie masz pewnosci ze robia tak inni :)...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.