Skocz do zawartości
IGNORED

dylemat PD-D6-J + A-A6-J + podłogowe czy

lukaszt2

Rekomendowane odpowiedzi

podstwkowe? na to pytanie jeszcze sobie nie odpowiedziałem i szukam pomocy...

pokój- 10,5m2,

rodzaj muzyki- zobrazuje ulubionymi zespołami: Doorsi, Purple, Dire Straits, Floydzi,

głośniki- ma być coś z B&W

podpowiedzcie mało doświadczonemu koledze- to będzie mój pierwszy w życiu poważny zestaw

(oczywiście poważny na moje budżety)

dziękuję

Zawsze warto jest w miarę możliwości posłuchać, ale bez odpowiednij adaptacji akustycznej tak małego pomieszczenia odsłuchowego zdecydowanie polecam jakieś monitory. I wcale to nie oznacza, że nie będzie trzeba się uporać z basem. Duże paczki potrzebują z reguły sporo wolnej przestrzeni wokół, a o to w 10m2 raczej trudno, nie mówiąc o rezonansach pomieszczenia. Dodam, że sprzęt który wybrałeś gra raczej ciepło, miękko i z raczej przeciwnie brzmiącymi B&W może tworzyć udane połaczenie. Ale też radzę nie ograniczać się do jednej marki i tak jak na poczatku napisałem "Zawsze warto jest w miarę mozliwości posłuchać". Pozdrawiam.

Witam,

Nie wypowiem sie na temat kolumn podlogowych bo nie rozwazalem ich zakupu ale niedawno wybieralem kolumny podstawkowe i po przesluchaniu 5 roznych par w zakresie cenowym od 1000zl do 3000zl z identycznym zestawem pioneera wybralem CM1. Po opiniach zebranych z sieci, mialy byc BW 685 (parokrotnie polecane z tym zestawem prawdopodbbnie ze wzgledu na podobny pulap cenowy) ale okazalo sie ze zupelnie mi nie pasuja. Ciesze sie ze moglem przesluchac roznych kolumn bo brzmienie zestawu zmienialo sie diametralnie w zaleznosci od zastosowanych kolumn od zachwytu po odrzut i bol glowy. Jezeli myslisz o podlogowych ze wzgledu na bas (bo to czesto jest argument) to ani 685 ani Cm1 nie maja go za malo z pioneerem. Sam cenie bardziej srednie czestotliwosci i CM1 spelnily moje oczekiwania w zupelnosci. Bas jest dokladny, dynamiczny i pelen szczegolow, srednie tony to poezja a wysokie tony sa z tymi kolumnami pieknie artykulowane, bez szpilek w uszach ale z wystarczajaca jaskrawoscia zeby zachowac naturalnosc. Bardzo realistyczny, pelen szczegolow, wrecz namacalny dzwiek we wszytskich trzech czestotliwosciach. Stereofonia jest rowniez bardzo fajna, wypelnia pokoj w bardzo zrelaksowany sposob (zachowujac dynamizm i szczegoly!), muzyka nie staje sie przez to meczaca; nie moglem sie oderwac od sluchania. Jedynym mankamentem moga byc lekko dominujace niskie czestotliwosci w nagraniach z silnie zarysowanym basem. W moim przypadku moze byc to wina tego, ze kolumny stoja dosyc blisko sciany (ok 30cm). Ale i temu mozna zaradzic; producent dodaje dwie pary okraglych pianek o roznej srednicy ktorymi mozemy odpowiednio wytlumic / stroic basy wkladajac je w otwor bass reflexow. Na koniec dodam tylko ze, 685 i CM1 to dwa ZUPELNIE rozne brzmienia, i to ze CM1 wydaja sie byc stworzone do tego zestawu nie gwarantuje ze 685 beda rowniez swietne, ja przynajmniej bylem nimi mocno rozczarowany. Byc moze to kwestia gustu (post wyzej), wiec polecam demo!!!

Powodzenia!

Do tak małego pokoju, to tylko coś co ma przedni BS, i nie więcej niż 15 cm jeśli chodzi o głośnik nisko-średniotonowy. Chyba że możesz sobie kolumny ustawić tak jak chcesz, wtedy np. CM1 mogą być dobrym wyborem.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Do tak małego pokoju, to tylko coś co ma przedni BS, i nie więcej niż 15 cm jeśli chodzi o głośnik nisko-średniotonowy. Chyba że możesz sobie kolumny ustawić tak jak chcesz, wtedy np. CM1 mogą być dobrym wyborem.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• 2 miesiące później...

lukaszt2, 15 Paź 2008, 23:39

>podstwkowe? na to pytanie jeszcze sobie nie odpowiedziałem i szukam pomocy...

>

>pokój- 10,5m2,

>rodzaj muzyki- zobrazuje ulubionymi zespołami: Doorsi, Purple, Dire Straits, Floydzi,

>głośniki- ma być coś z B&W

>

czy dokonałeś w końcu zakupu tego zestawu?

może jakieś wrażenia.....

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.