Skocz do zawartości
IGNORED

Elac Dolce Vita - czy ktoś słyszał ?

rockfanolder

Rekomendowane odpowiedzi

W Media Markt przy ostrobramskiej w Warszawie wystawiono Elaki Dolce Vita z kopułką wysokotonową "bąbelkową" identyczna jak w referencyjnych Spirit of the Music i bardzo dziwną średniotonowa tekstylną. Oczywiście w MM nie ma żadnych warunków do odsłuchu więc pytam czy ktoś coś wie na temat tego sprzętu bo potencjalnie by mnie interesował (cena ok 9K). Myślę że mógłbym je pożyczyc do psłuchania ale nie wiem czy warto podejmowac takie starania

Takie same głośniki były pare miesięcy temu w salonie audio (nazwy nie pamiętam) w sąsiednim CH Promenada. Warunki odsłuchu może nie najlepsze, ale powinny być wystarczające. Ja słuchałem tam tylko SF Cremona Auditor...

• 3 miesiące później...

Te kolumny od niedawna są w MM w Zabrzu - można posłuchać, ale z HK 4550 (amplituner) grajaą cieniutko, zero basu, poza tym amplituner trzeba praktycznie rozkręcić na maksa żeby cokolwiek usłyszeć, prawdopodobnie nie wyrabia bo impedacja Elaców spada do 3 ohmów.

Witam!

Zaiste z tym Harmanem 4550 i CD 750 grają te kolumny Elaca niespecjalnie. Tak się składa, że to ja

sprowadziłem te kolumny do MM w Zabrzu. Pracuję sobie tam na dziale Hi-Fi od 5-ciu lat. Chciałem bardzo

mieć coś ekstrawaganckiego i ambitnego z kolumn w studio, ale niestety w tej chwili nie mam tam

odpowiedniej elektroniki, żeby napędzić te piękne Dolce Vita. Nie robiłem jeszcze pomiarów, ale przy-

puszczam, że mogą mieć spadek impedancji poniżej 3 ohmów. Najlepszy ubaw był gdy podłączyliśmy

do nich wzmacniacz stereo Harmana 640, który wykitował po 10 minutach grania i to niezbyt głośnego

/tak na godzinie 12-ej/. Nawet nie zdążył dobrze się wygrzać i już był martwy. Harman to dla mnie

tragedia. Ten sprzęt ostatnio psuje się bardzo często. Viva la mejd in czajna!!! :)))

Będę starał się załatwić jakiś inny piecyk do nich i wtedy to dopiero zagra! Jednak trudno wymagać

od nich mocnego basu w pomieszczeniu 40m2. To są drobne podłogówki i nie są przeznaczone do tak

dużych pomieszczeń. Słuchałem ich po zamknięciu sklepu MM. Miałem wtedy spokój i nikt mi nie przeszkadzał.

Trudno wymagać głębokiego i mocnego basu z głośnika o średnicy 18cm i to w tak dużym pomieszczeniu.

Przestrzeń jest za to imponująca. Detaliczność niesamowita. Bogactwo detali i klasa dźwięku nie podlegają

dyskusji. Kolumny wymagają jednak kosztownego wzmacniacza. Żaden cienki "pyrtek" marketowy nie jest

ich w stanie napędzić - nawet Harman Kardon 4550 - za 4999,- PLN. Potrzebują monobloków i to nie byle-

jakich. Za kilka miesięcy będę miał w Zabrzu jeszcze flagowce Elaca : Spirit of Music.

Zapraszam do odsłuchu. Można przynieść własny wzmacniacz i płyty. Pomieszczenie odsłuchowe jest bardzo

dobre. Zapraszam!

Miro

:)

Spirit of Music grają już w MM przy Alei Krakowskiej w Wawie, też z amplitunerem ;-))) Jakim cudem udało się to to wysterować klockiem do kina domowego pozostanie tajemnicą pracowników. Może jest tak jak z Harmanem - amplituner pada po dziesięciu minutach i wtedy zamienia się go na nowy?

Oto ich dane: Dimensions H × W × D / LS plinth 1047 × 217 × 263 mm / 33 × 286 × 286 mm

Gross Volume 53 l

Weight 24 kg

Principle 3-ways, bass reflex (damped)

Woofer 1 × 180 mm AS cone

Midrange 1 × 37 mm dome

Tweeter 1 × 4Pi ribbon

Recom. Amplifier Power

at Nominal Impedance 40-300 W / channel

Crossover Frequencies 900 / 4,200 Hz

Sensitivity 87 dB / 2.83 V / 1 m

Nominal Impedance

suitable for amplifiers (from ... to) 4 Ohm

4 ... 8 Ohm

Minimum Impedance 3.1 Ohm / 140 Hz

Frequency Range 30 ··· 50,000 Hz

Nominal / Peak Power Handling 150 / 190 W

Przestrzeń i detale owszem, ale na kolana nie rzucają absolutnie, fakt że z dobrą elektroniką powinno to zagrać dużo lepiej, myślę że nawet NAD 372 poradziłby sobie znakomicie i znokautował tego Harmanka ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.