Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki 250-300zł. HD515, czy HD555?

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam sluchawek do domu i jestem zdecydowany na jedne z sennheiserow. HD515 lub HD555. Wiem ze HD555 sa nieco wyzej i sa drozsze tylko 20zł, ale jakos HD515 bardziej mi sie podobaja. Niestety nauszniki majaj z samej gąbki, bez weluru i sa cichsze, a mi zalezy zeby graly w miare glosno.

Nie mam juz pojecia co wziac. Co lepiej sie nosi? Welur czy gąbke? Moze za to gąbka lepiej tłumi? Czy roznica miedzy 108dB, a 112dB to duza różnica?

HD515:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

HD555:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Skuteczność wyższa o 3db to dwa razy większy poziom głośności. Tyle teoria, w praktyce różnica jest mniejsza, bo ludzkie ucho nie odbiera zmian w głośności liniowo, ale wykładniczo. Subiektywne odbierane podwojenie głośności następuje po zwiększeniu głośności o 10db.

Mam HD555 i prawdę powiedziawszy nie sprawdzałem jeszcze chyba ich maksymalnych możliwości jeśli chodzi o głośność, słuch mi miły. Akurat ten aspekt przy doborze słuchawek powinien być dla Ciebie najmniej ważny. Większość słuchawek oferuje na tyle dużą głośność, że nikt tak głośno nie słucha, chyba, że zależy Ci na okaleczaniu samego siebie.

Natomiast jeśli chodzi o model to jednak wybrał bym HD555, kiedyś porównywałem obie pary w media markt i zdecydowanie lepiej mi pod pasowały. Głębszy bass, milsza średnica, nie tak bardzo sucha.

Zastanów się też nad kultowymi GRADO SR-60, nie wypowiem się o brzmieniu, bo nie słyszałem.

>Welur czy gąbke? Moze za to gąbka lepiej tłumi?

to są otwarte słuchawki, o tłumieniu raczej nie ma mowy.

>Czy roznica miedzy 108dB, a 112dB to duza różnica?

555 są tak głośne, że spokojnie można się okaleczyć na całe życie. Bas mają mocny, powiedziałbym, że przesadnie - wyraźnie dominuje nad całością. o 515 piszą za to, że blaszane i bez bez basu.

Jeśli chodzi o brzmienie HD515 to jak dla mnie strasznie sucho, zero polotu, na dłuższą metę nie wytrzymał bym ich słuchać. Mimo, że HD555 brzmieniowo też są uznawane raczej za chirurgiczne, zimne to różnica jest zdecydowana względem HD515. Basu jest dużo, ale też zależy dużo od źródła. Magicznie mogą zagrać z ocieplającym wzmakiem.

Jeśli chodzi o wygodę użytkowania to HD555 są pod tym względem bez zarzutu. Można je mieć na głowie godzinami, bardzo komfortowe, nic nie uciska, nic nie gniecie, nie są ciężkie. Tu raczej większy komfort niż Grado.

Zastanowiłbym się też głęboko nad AKG K-530. Sporo osób dokonywało wyboru pomiędzy AKG K-530 a Senkami HD555 i zostało przy AKG. Określali je jako bardziej muzykalne z mniejszym basem, o cieplejszym ogólnym brzmieniu.

Akurat przyzwyczajony jestem do dosc silnego basu i takiej muzyki slucham :) Wzielem HD555 za 269zl z wysylką. Myślę ze dobra cena. Dzieki za odpowiedzi.

?👈

Witam po raz pierwszy na tym forum. Mam hd 555 i k530 i jednak korzystam z tych pierwszych częściej. Senki mają silniejszy bas, jednak słabiej kontrolowany od akg, są bardzo głośne( zdecydowanie głośniejsze od akg) ale co do jakości dźwięku to wyżej stawiałbym akg - brzmią bardziej kulturalnie.

hardeol, to dlaczego częściej używasz jednak Senków. Nie przesadzajmy znowu, że Zenki to shit. Prezentują inny typ brzmienia w stosunku do innych modeli. Co komu się podoba, są bardziej chłodne, z lampowym wzmakiem mogą zagrać szczególnie muzykalnie.

Te grado wyglądają jak by byly wyprodukowane w latach '70. Do tego maja za krotki przewod, tylko 2m.

Co do senkow, to czy jest w komplecie jakis zwijak do kabla?

?👈

Nie bede podrozowal 100km w jedna strone do Olsztyna zeby posluchac sluchawek za 300zł. I to nie wiadomo, czy by je mieli w MM, bo oprocz MM jest tam tylko jeden sklep Audio. Po drugie wczesniej mialem HD202 wiec co bym nie kupil i tak pewnie bedzie gralo od nich lepiej.

?👈

Na dole tej aukcji jest zdjecie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

nonameplum, lubię dlatego że lubię duży bas a nie lubię używać korektorów, wcale nie ganię senków, pewnie podłączone do czegoś lepszego zagrałyby lepiej

>jak mozna kupic sprzet na podstawie tabelek?

Jak można kupić słuchawki bez przymierzania?

Do brzmienia można się przyzwyczaić bądź skorygować. Słuchawki, które są odczuwalne po założeniu, po pół godzinie stają się nie do zniesienia, niezależnie od brzmienia. Swoją drogą 555 i 595 to najwygodniejsze jakie znam, ale to subiektywne, każdy ma inną głowę.

Zdecydowanie jeśli chodzi o wygodę użytkowania HD555 i tego typu podobne czyli HD595 ewentualnie HD600 to wielka zaleta, są bardzo dobrze skontrowane pod tym względem. Nie odczuwa się żadnego dyskomfortu mimo, że ma się je na głowie parę dobrych godzin.

dywan102 poleciał po senkach, że to shit.

hardeol, mnie tylko zaciekawiło czemu jednak skłaniasz się ku HD555 mimo, ze AKG oferują "przyjemniejszy?, lepszy jakościowo?" dźwięk.

Mi osobiście też mocny dół hd555 odpowiada, potrafią czasem stworzyć wrażenie, że ma się postawne kolumny 4 drożne na głowie :)

Ja też bym wolał Grado SR60 albo Creative Aurvana Live! od HD555. Inna sprawa, że HD555 można nieco zmodować w stronę HD595. Trzeba wymienić welury - są innego rozmiaru, a pasują, i coś tam w środku wkleić. Szczegóły na forum.mp3store.pl

>Nie bede podrozowal 100km w jedna strone do Olsztyna zeby posluchac sluchawek za 300zł. I to nie >wiadomo, czy by je mieli w MM, bo oprocz MM jest tam tylko jeden sklep Audio. Po drugie wczesniej >mialem HD202 wiec co bym nie kupil i tak pewnie bedzie gralo od nich lepiej.

w mediamarkcie nie sprzdaja grado, tym wlasnie sie roznia od sennheiserow.

jesli ci to nie przeszkadza to z mojej strony byloby tyle...

HD595 to praktycznie te same słuchawki co HD555. Różnica polega na innym materiale poduszki, która jest na pałąku (co akurat nie wpływa zupełnie na dźwięk) oraz w środku muszli hd555 jest wklejone coś gumo podobnego, no i główna różnica inne nauszniki.

Zresztą proszę sobie przeczytać:

Ukryta Zawartość

Najważniejsze jest na pewno to, że zarówno w HD595 jak i HD555 siedzą te same przetworniki! Dlatego na pewno potencjał siedzący w hd555 jest. Jeśli chodzi o sam fakt różnic między hd595 i hd555 to główną przyczyną tego stanu rzeczy jest inna wielkość i grubość nauszników. W hd595 jest mniejszy i cieńszy przez co ucho jest bliżej przetwornika a cała komora w której znajduje się małżowina jest mniejsza co bardzo jak widać potrafi wpłynąć na dźwięk. Sam autor artykułu stwierdza, że po wsadzeniu nausznika z hd595 do hd555 różnice tak się zacierają, że w ślepym teście prawdopodobnie nie odróżniłby od siebie tych modeli. Zresztą dla posiadaczy hd555, wystarczy przycisnąć sobie słuchawki obiema rękami do głowy tak żeby przetworniki znajdowały się bliżej ucha i raczej większość zauważy, że poprawia się scena oraz jej rozlokowanie. Dźwięk staje się bardziej namacalny.

Ukryta Zawartość

rafal735r, 19 Paź 2008, 21:20

>Te grado wyglądają jak by byly wyprodukowane w latach '70. Do tego maja za krotki przewod, tylko

>2m.

>

>Co do senkow, to czy jest w komplecie jakis zwijak do kabla?

jesli wyglad gra dla ciebie najwieksza role to ... chyba nie ma o czym rozmawiac - kup JAKIEKOLWIEK senki i bedziesz happy... firma "zacna" design "nowoczesny" a sluchawki wygladaja na wiecej niz za nie zaplaciles... a jak wybierzesz grado - bedziesz mial NAJLEPSZY (bezsprzecznie) produkt za ta cene a za miesiac dasz 100 zl i do gradusow bedziesz mial 4m dodatkowego kabla :)

Wyglad nie jest dla mnie najwazniejszy ale wazny. I nie pisz ze senki zle brzmią. Spuszczasz sie na te grado jakby nie wiem co to bylo. Kawalek cienkiego kabla za 100zl - Masz jeszcze jakis dowcip w zanadrzu?

?👈

>I nie pisz ze senki zle brzmią. Spuszczasz sie na

>te grado jakby nie wiem co to bylo. Kawalek cienkiego kabla za 100zl - Masz jeszcze jakis dowcip w

>zanadrzu?

czy zawsze na tym forum musi nadejsc moment w ktorym taki oto jegomosc musi sciagnac poziom rozmowy do rynsztoka? :) zal.pl... jak zawsze.

jednak wdam sie w polemike - a ty sluchales grado? jak nie sluchales to prosze nie wypowiadaj sie w podobnym tonie. posluchaj i porozmawiamy. a co do kabla... kolega powyzej chyba rozwial twoje watpliwosci... poza tym kabelek wcale nie jest cienki (pomijajac fakt ze grubosc kabla nie oznacza od razu leprzej jakosci... jesli tak myslisz to podlacz sobie kabel od zelazka zamiast twojej audionovy - tez bedzie ladny, gruby i pewnie - jesli z dobrego zelaka - bedzie w oplocie)...

chcesz lepszy zart?

grado - 4m - 100zl

twoja Audionova Phobos mk2 - 2x1m - 199zl

usmiech na mojej twarzy - bezcenne. A jak pomysle ze to gra w torze z procabem za 5zl/mb na koncu ktorego sa magnaty... pozostawie to bez komentarza. przerost formy nad trescia?

przepraszam za OT ale wkurzyl mnie ten wpis.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.