Skocz do zawartości
IGNORED

Średnie i niskie częstotliwości-pytanie.

KOpyt25

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam odpowiednie pomieszczenie wygłuszone do oglądania filmów. Na ścianach wisi styropian - do pozbycia się pogłosu. Efekt dla mnie jest zadowalający.

Chciałem zakryć styropian jakimś materiałem aby go ukryć. Ponieważ styropian jest nieestetyczny.

Rozważam kupno materiału obiciowego dla tapicerów itp. Czy jeszcze inne materiały zdały by egzamin?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Popełniłeś 2 błedy w sztuce:

1. błąd audio - styropian nie jest materiałem dzwiękochłonnym - bo jest za twardy,

2. błąd budowlany - zrobiłeś izolację termiczną pomieszczenia od wewnątrz.

Na pytanie trudno mi w takiej sytuacji odpowiedzieć.

Pzdr

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Styropian jest oddalony od ściany o kilka cm. I co jakiś czas są odstępy. Od sufitu i podłogi też jest miejsce. Ściana ma czym oddychać.

Błąd audio? hmm. Dziwne bo ja nie słyszę pogłosu. A wcześniej to pomieszczenie było jak jedno wielkie echo. Klaszcząc teraz dłońmi nie słychać pogłosu.

>terminus wypowiedziałbyś się o co dokładnie chodzi.

Materiał pokrywający panel może zauważalnie zwiekszyc tłumienie systemu. Są rozwiązania, gdzie te parę centymetrów przed ścianą (prawidłowo!) wisi nie styropian,lecz sam gobelin, kobierzec itp. (;-)). Zatem jesli mat. obiciowy będzie miał jak przystoi na mat. tapicerski solidniejszą gramaturę (w przeciwieństwie do np. perkalu) tłumienie sie zwiększy. Pytanie czy będzie to zauważalne na tle tłumienia już uzyskanego, które spodziewam się jest niemałe.

Przedmówcy zwracam uwagę, że założyciel wątku OSIĄGNĄŁ co zamierzał zatem rzekomy błąd nie pobruździł ;-). Kol. przedmówca zapomniał o porowatości styropianu, która mocno wpływa na tłumienność nawet gładkich płyt styropianowych. Zaś autor wątku narysował coś co wskazuje na to, ze wie o znaczeniu nieregularnej, "rozrzeźbionej" powierzchni panelu tłumiącego (m.in. dla uniknięcia odbić) i być może zastosował takie własnie panele, a nie płyty do ocieplania.

>styropian nie jest materiałem dzwiękochłonnym<

Mój styropian pod nazwą "gŁucha baba- akustyczny"

Nie chciałem ,żeby pochłaniał dźwięk tylko chciałem pozbyć się pogłosu. Sąsiadów i tak nie ma w pobliżu.

Albo ja was nie zrozumiałem albo wy mnie.

chodziło mi o dźwięk żeby się nie odbijał jak odbija się o płaską powierzchnię. Teraz nie odbija się bo powierzchnia nie jest płaska. Brak pogłosu. Teraz jest dobrze. Może być lepiej oczywiście ale trzeba mieć wiedzę i urządzenia. Dlatego pokryłem całą ścianę i mam święty spokój z pogłosem. Dla mnie jest dobrze. Basy tez cacy. Chciałem zakryć lub przykryć ten brzydki styropian. Sufit zmienię na podwieszany.

Chciałem ,żeby styropian pełnił taką samą funkcje jak pełni teraz albo chociaż w 80%.

Dylemat mój dotyczy czym to przykryć żeby nie wyglądało ohydnie i drogo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W kinie HELIOS widziałem stożki z gąbki przylegające do całej ściany. A przed nimi materiał cienki jednolity niebieski.

Też się nad tym zastanawiam. Ale może ktoś ma pomysł na coś lepszego.

Gość ata77

(Konto usunięte)

Kolega zadal pytanie. Jest w trakcie wykonczenia pokoju odsłuchowego a wy mu tu wrzucacie. Zazdrosc czy jak? Fajna robota jezeli chodzi o pomieszenie powinienes to pokryc cienkim materiałem. Nie musi by gryby bo jak napisales efekt akustyzny juz osiagniety. Tak czy inazej kupa roboty jeszcze przed toba. Powodzenia

A którędy się wchodzi? :p

A tak szczerze, to podoba mi się takie pomieszczenie, wygląda na jakąś piwnicę czy coś takiego - klimatycznie. Tylko troszeczkę bym zmienił :)

A mi się podoba ale nie pomieszczenie ale podejście KOpyta do sprawy zamiast pitoić i pytać czy styropian poprawi mu brzmienie bierze i rzuca styropian na ścianę nie ma to jak samemu coś sprawdzić nawet tanim kosztem bez względu na wygląd bo wyglądzik to sobie dopieszczamy na koniec jak już akustyka będzie z głowy bo wiadomo u jednego zadziała styropian + dodatki a drugi mając piękny salonik i BABE na karku podkłada magiczne podstawki pod kable bo co mu pozostaje ?

KOpyt jest bliżej sukcesu niż nie jeden z nas dopieści akustyke a potem tylko rzuci jakiś luźny materiał na ściany w kolorze burdelowym, rzuci coś na sufit doda odpowiednie światełko na glebe jakaś skurka z tygrysa i będzie GITARA !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.